Juni 2022, par G. Ostyn

 

‘Make Do and Mend’ was de titel van een pamflet uitgegeven door het Britse Ministerie van Informatie in het midden van de Tweede Wereldoorlog.

Het pamflet was bedoeld om huisvrouwen nuttige tips te geven over hoe ze zowel zuinig als stijlvol konden zijn in tijden van strenge rantsoenering. Met zijn zuinige ontwerpideeën en advies over het hergebruik van oude kleding, was het pamflet een onmisbare gids voor heel wat huishoudens. Lezers werden geadviseerd om mooie 'decoratieve lapjes' te maken om gaten in kleding te bedekken; oude truien uit te rafelen om er chique alternatieven van te breien; mannenkleren om te toveren in vrouwenkleren; en ook te herstellen, te veranderen en te beschermen tegen de 'mottenplaag'.

Niet zo lang geleden werd een bijgewerkte versie van het boek uitgebracht om de economische recessie het hoofd te bieden, met soortgelijke spaarzame adviezen voor de 21e eeuw. Zo bevat het boek heel wat tips over duurzaam omgaan met kledij.

Book_Make do and mend

 

Tips & tricks

 • Herstel kleding voordat u ze wast of naar de wasserij brengt, anders kan het gat of de scheur onherstelbaar worden. Vooral dunne stukken moeten worden aangepakt, anders kunnen er gaten ontstaan.
 • Trek, indien mogelijk, altijd oude kleren aan in huis en laat de kleren die u net uitgetrokken hebt, eerst luchten voordat u ze weglegt.
 • Gooi uw kleren niet op een hoopje als u ze uittrekt; als ze nog warm zijn kreukt het materiaal. Borstel ze met een kortharige borstel en schud ze goed uit. Hang ze vervolgens aan kleerhangers, waarbij u erop let dat de kleerhangers breed genoeg zijn. Een te smalle hanger zal de vorm van de schouder ruïneren en kan zelfs een gat maken. Maak voor rokken een inkeping aan elk uiteinde van de hanger om te voorkomen dat de lussen eraf glijden.
 • Doe alle sluitingen dicht voordat u kleding ophangt. Zo blijft de kleding beter in vorm. En zorg ervoor dat de schouders gelijk liggen op de hanger en er niet langs één kant afvallen.
 • Zorg ervoor dat de kleerkastdeur goed sluit, om stof en motten buiten te houden.
 • Verwijder alle vlekken meteen, omdat ze er meestal vrij gemakkelijk uit gaan voordat ze 'hard' zijn geworden. Gebruik voor vetvlekken een heet strijkijzer op een stuk schoon wit vloeipapier dat u over de vlek legt. Probeer voor alle andere vlekken eerst gewoon lauw water en daarna zeep en water. Als u de vlek er nog steeds niet uit krijgt, brengt het kledingstuk dan naar de stomerij, met een briefje erbij wat de vlek is.
 • Let op loszittende knopen en andere sluitingen, gerafelde knoopsgaten en loszittende naden, en herstel ze onmiddellijk.
 • Het is het beste om kleren afwisselend  te dragen, want rust doet ze goed. Ook schoenen blijven beter als ze niet dag in dag uit gedragen worden.
 • Laat kleren nooit echt vuil worden. Vuil beschadigt de stof, dus maak kledingstukken schoon ook als ze maar een beetje vuil zijn.
 • Gebruik kledingbeschermers om de kleding te beschermen, maar verwijder de beschermers als u de kleding voor langere tijd opbergt.
repair mend create

 

Creatief besparen

Naaikunsten verleerd? Volg een opfriscursus in uw buurt, met vrienden of online. Hetzelfde geldt voor breien, haken, borduren, enz.

Een aantal leuke tips:

 • Maak van mannenhemden of vrouwenkleren kleedjes of slaapkleedjes voor kinderen
 • Organiseer kledij-ruilbeurzen in uw buurt
 • Breng originele knie- of ellebooglappen aan op versleten kleren
patch coeur

 

 • Maak van een overjas een korte vest, gebruik het afgeknipte stuk stof om op de jas een nieuwe kraag en manchetten te maken.
 • Verwijder de mouwen van een shirt dat u niet meer draagt en maak een hals strik van de mouwen.  

 

 

Make do and mend. Keeping Family and Home afloat on War Rations. Michael O’Mara Books Ltd.

 

 

Curated Tags

Onze publicaties