Juni 2022- door Doumé

‘Bamping’ is de samentrekking van ‘back to basics‘ en ‘camping‘ en verwijst naar kamperen met zo weinig mogelijk faciliteiten en overtollige bagage.  Bij bamping gaat het om een terugkeer naar de basis van het kamperen, d.w.z. een uitje met een tent en een slaapzak, een overnachting in de natuur zonder gedoe. Bovendien is het niet nodig om naar een hutje op Bali of een luxehotel in Noorwegen te gaan om je los te koppelen van de dagelijkse sleur, er zijn ook mooie plekjes dicht bij huis. 

 

Hoe kan je wild kamperen in België?

Wildkamperen is verboden in België. Maar dat wil niet zeggen dat je nergens in de natuur je tentje op mag zetten. Verspreid door het hele land zijn er namelijk bivakzones, waar u als wandelaar of fietser gratis uw tent mag opzetten.
Deze plekken zijn alleen bedoeld voor wandelaars en fietsers die een lange tocht maken, en niet voor mensen die met de auto aan komen rijden. U mag uw tent opzetten binnen tien meter van een paal. Op Bivakzone.be vindt u een overzicht van waar in Vlaanderen en Wallonië deze palen en bivakzones zich bevinden. Sommige plekken hebben een watervoorziening, schuilplek en vuurplaats, maar lang niet alle zones zijn ze van zoveel luxe voorzien. 

Informeer bij het toeristenbureau in de regio waar u op bezoek bent. In sommige gevallen, zoals in het natuurpark Hoge Venen - Eifel, is een digitaal platform opgezet om standplaatsen te reserveren.
https://botrange.be/2021/09/07/plateforme-de-reservation-des-zones-de-bivouac-2/

 

logo_parc naturel HF

 

Er zijn nog andere mogelijkheden om te kamperen, van een bedrijfsparkeerplaats tot een pleintje of minicamping aangeboden door particulieren. De meest uitgebreide informatiebron is park4night: https://park4night.com/
 

park4night

 

U kunt uw tent ook op privéterrein opzetten (op een weide met toestemming van de boer, op het terrein naast een sportclub, enz.) of in iemands tuin dankzij het platform ‘Welcome to my garden'. Op een kaart vindt u alle tuinen waar u in België kunt bivakkeren (tot op vandaag ongeveer 700) voor een nacht of twee. Het is gratis, het is eenvoudig, maar het is niet voor auto's, omgebouwde busjes of bestelwagens.

https://welcometomygarden.org/

welcome to my garden

 

 

Regels voor kampeerders

 • Ga niet met de wagen of een ander voertuig naar de bivakplaatsen.

 • Respecteer de plaatsen, de rust en de discretie van de natuur.

 • Blijf niet langer dan één nacht op dezelfde plek .

 • Zet uw tent niet overdag op, van 19.00 tot 09.00 uur.

 • Maak geen vuur buiten de aangewezen gebieden of, erger nog, in tijden van droogte.

 • Verbrand geen afval en verbrand alleen noodzakelijk (en dood) hout.

 • Breek geen takken van bomen, respecteer de vegetatie en ‘bouw’ niets.

 • Laat geen sporen achter van uw verblijf (haal uw afval weg, verspreid de eventuele sintels, maak de omgeving schoon).

 • Wees hoffelijk en beleefd tegen andere gebruikers.

 • Respecteer de bosbouwwet en de geldende jachtdata.

 

Materiaal huren

Wist u dat u een tent voor op het dak van uw auto kunt huren zolang u maar wilt? Stoemelings geeft u dan haar kaart met geheime plekjes voor een uitzonderlijke nacht in de natuur. https://www.stoemelings.be/

Logo_Stoemelings

Tips & tricks

 • Ga op het juiste moment: als u niet van mensenmassa's houdt, vermijd dan de schoolvakanties en de zomer. Als u de bergen op een andere manier wilt zien, ga dan in de zomer, enz.
 • Bereid alternatieve plannen voor: wat te zien in de regio als het weer niet goed is? Welk bezoek moet je brengen als je er later geen spijt van wilt hebben? Waarheen kunt u zich terugtrekken als uw kampeerplaats een hel voor u is of als het weer uw verblijf te moeilijk maakt?
 • Kies voor lokaal eten of winkelen: ga naar lokale markten, ga naar lokale producenten en restauranthouders, neem een lokaal geproduceerd souvenir mee terug.
 • Dompel u onder in het leven en de cultuur van uw vakantiebestemming: probeer Frans te praten in de Ardennen,  bezoek de streek met een 'greeter' (lokale gids) in plaats van met een professionele gids, neem deel aan een dorpsevent...

 

 

Curated Tags

Onze publicaties