Taaldocenten zeggen wel eens dat de beste manier om een taal te leren een geliefde hebben die de taal spreekt. Of om naar een land te verhuizen waar ze de taal spreken. Of beide. Maar er zijn ook meer realistische en haalbare methoden om een nieuwe taal te leren.

Juni 2022, par G. Ostyn

 

Lessen volgen bijvoorbeeld. Het Centrum voor Levende Talen Leuven https://www.clt.be/nl/ zegt hoe je het meeste uit die lessen kunt halen.

 

 • Ga (altijd) naar de les en werk actief mee!  
 • Studeer en oefen na elke les. Maak een goede planning. Kies vaste momenten om te studeren.
 • Lees goed de instructies van de oefeningen. Neem je tijd!
 • Weet wat je moet doen om de taak met succes uit te voeren.
 • Weet wat je al kan en wat je nog moet oefenen.
 • Het is oké om fouten te maken. Zo leer je bij.
 • Gebruik en herlees de feedback die je krijgt om je taal te verbeteren. 
 • Luister naar de radio of televisie, lees de krant of boeken.
 • Gebruik de taal zo vaak mogelijk. Ga naar een conversatie- of leesgroep, word vrijwilliger, maak nieuwe vrienden.
 • Vraag op tijd hulp als dat nodig is.
 • Respecteer deadlines.

 

Tips & tricks

Mhml vroeg tips aan docenten Frans, Italiaans, Spaans en Nederlands voor anderstaligen.

Christine: “Je moet vooral durven een andere taal te praten, niet bang te zijn om fouten te maken. Je hoort Nederlandstaligen vaak zeggen dat ze geen Frans durven praten en Franstaligen dat ze geen Nederlands durven spreken. Dat is nergens voor nodig. Iedereen maakt fouten en de meeste mensen zijn al lang blij als iemand de moeite neemt om hun taal proberen te praten”.

cours de langue online

 

Nina: “Les volgen, verliefd zijn op iemand die de taal spreekt, een intensieve cursus volgen en in het land zoveel mogelijk de taal gebruiken. En vooral: oefenen, oefenen, oefenen en herhalen, herhalen en herhalen. Apps gebruiken om structuren en woordenschat in te oefenen. Films of series of videoclips bekijken met ondertitels. Liedjes beluisteren met tekst erbij en meezingen. Klanken en woorden/zinnen nazeggen ook al weet je niet wat het betekent. En veel zin hebben en motivatie om de taal te leren.”

Kristien: “Een cursus volgen, zelfstudie (Berlitz https://www.berlitz.com/nl-be is nog altijd een goede zelfstudie methode), naar alle series op Netflix kijken, luisteren en ondertitels lezen, karaoke (met ondertitels en meezingen) en als u bijvoorbeeld Italiaans wilt leren: in Italië de gewone lijnbus nemen, de mensen beginnen vanzelf met je te praten, en antwoorden maar! Dit geldt ook voor de trein, dus geen oortjes gebruiken!”

Michèle: “Luister naar een Frans, Italiaans of ander radiostation, laat de radio de hele dag aanstaan. Lees een krant of een boek dat jeal kent, ‘De Kleine Prins’ bijvoorbeeld, in de taal die je wilt leren. Of begin met kinderboeken met veel plaatjes.”  

 

 

Curated Tags

Onze publicaties