Vanaf half april bloeien wilde hyacinten in nogal wat bossen en bedekken ze de bodem met een paars tapijt. Veel landgenoten kijken uit naar dit jaarlijkse betoverende schouwspel van wilde bloemen. Mhml geeft u alvast tips voor wandelingen in België.        

Door Doumé
 

Het bekendste bos

 • Het Hallerbos is een bos van 552 hectare en staat bekend om de uitzonderlijke bloei van wilde hyacinten en zijn mammoetbomen. Elk jaar trekt het meer en meer bezoekers die nieuwsgierig zijn om door deze magische omgeving te wandelen. Maar bekendste bos is ook het meest bezochte en dus drukke bos…
 • Gelegen op de grens tussen Waals-Brabant (Wauthier-Braine) en Vlaams-Brabant (Halle), is het gemakkelijk bereikbaar via de autosnelweg E19 (Brussel-Parijs). Er worden drie wandelingen voorgesteld (1,8km – 4km – 7km): zie https://www.hallerbos.be/en/visitors-info/walks/
  Er is parking voorzien bij het begin van de hyacintenwandeling (Parking 8 en langs de omliggende wegen) aanduiding voor de GPS is de Vlasmarktdreef et Zwarte Notelaarsdreef als aankomstpunt.
photo1_bois-de-hal

 

In Waals Brabant

 • Afspraak in het bos van Tassenière en het bos van Hez, in de nabijheid van rond de abdij van Villers-la-Ville waar je een bezoek  aan de abdij makkelijk kan combineren met het aanschouwen van een prachtig bloementapijt van hyacinten.

In Henegouwen  

 • Het bos van GHLIN : gesitueerd in het noorden van de stand Mons, is dit bos minder bekend en telt het minder bezoekers, maar het is beslist feeëriek. U kunt er de mooie blauwe tapijten van wilde hyacinten bewonderen over een wandeling van 8 km, terug te vinden op de site calculitineraire.
   
 • Het bois du Grand Bon Dieu:  bij Thuin, ten zuidwesten van Charleroi, in de vallei van de Samber, is de aarde bedekt met wilde hyacinten.

Advies van een vriend: u kunt deze ontdekkingen combineren met een bezoek aan de hangende tuinen van Thuin en de abdij van Aulne, die op enkele minuten afstand liggen.

photo2_bois-du-grand-bon-dieu

 

 • Het bos van 𝐒𝐢𝐥𝐥𝐲 ligt tussen Ath en Enghien. Het wordt versierd met de mooiste bloemen en dit elk jaar opnieuw. U vindt er hyacinten, maar ook bosanemonen en wilde knoflook. De route biedt een grote verscheidenheid aan landschappen en paden, die al uw zintuigen zullen prikkelen.http://tourisme.silly.be/visiter-silly/a-pied/ped-3-40-def-1.pdf
   
 • Het park van 𝐒𝐞𝐫𝐧𝐚 in Jumet. Het is een landgoed van 16 hectare waar u kunt genieten van prachtige bloemen, drie vijvers en een arboretum, via een ecologisch circuit waar de belangrijkste boomsoorten te zien zijn. Het park wordt in half-wilde staat gehouden, zodat de bezoekers de natuurlijke rijkdommen kunnen aanschouwen.
   
 • Het bos van 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐬𝐢𝐞̀𝐫𝐞van 's-Gravenbrakel staat ook vol met duizenden hyacinten. Deels privé-eigendom, deels gemeentelijk, deels regionaal en provinciaal bezit, strekt dit bos zich uit over een oppervlakte van ongeveer 650 hectare. U vindt er vele gemarkeerde paden, in lussen van 5, 10 en 15 km, evenals verschillende educatieve panelen en een arboretum. Bovendien is bijna het hele bos geclassificeerd als Natura 2000.
photo3_bois-de-la-houssiere

 

In Vlaanderen

 • Op de taalgrens tussen Henegouwen en Oost-Vlaanderen, bij de Kluisberg (Kluisbergen), ligt het Kluisbos, een 300 hectare groot bos dat bedekt is met prachtige wilde hyacinten. Maar het paarse tapijt is niet de enige troef van dit bos: natuurliefhebbers zullen ook het prachtige uitzicht en de gevarieerde flora en fauna weten te waarderen.
   
 • De website routetoyou.be biedt een wandeling van 9,8 km. Een extraatje: het bos heeft verschillende speeltuinen voor de jongere bezoekertjes!
   
 • De Kemmelberg is het hoogste punt (159m) van de provincie West-Vlaanderen. Op de flank: het Kemmelbos, een provinciaal domein dat bezaaid is met wilde hyacinten. Een route van 8 km brengt u naar deze top, met vertrekplaats aan het ontvangstcentrum ‘Het Heuvelland’. De route is aangegeven met groene zeshoekige borden.
photo4_kemmelbos_jacinthes

 

 • Bij Ronse, in de Vlaamse Ardennen, ligt het Muziekbos met een blauw bloementapijt van hyacinten, alikruiken en wilde knoflook. Het bos heeft een oppervlakte van 100 hectare en staat op de helling van de Muziekberg, een 150 meter hoge heuvel, de ideale plek om uit te waaien op de hellingen van het bos. Op een van de hoogste toppen van het Muziekbos, verscholen tussen de bomen, kunt u ook de Geuzentoren ontdekken.
   
 • Niet ver van Flobecq (Vloersberg), in Henegouwen, ligt het 𝐁𝐫𝐚𝐤𝐞𝐥𝐛𝐨𝐬, een natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen dat is erkend als Natura 2000. Het Brakelbos is een 52 hectare groot beuken- en hulstbos waar sommige bomen zelfs 100 jaar oud zijn. Elk voorjaar is het bos bedekt met wilde hyacinten en wilde narcissen, bosanemonen en salomonszegels. Een ideale plek om je af te zonderen en te genieten van de rust en van de natuur. Zoek een luswandeling van 7,5 km om van dit groene gebied te genieten.
photo5_brakelbos

 

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties