D. Léotard - Octobre 2022

Amateurastronomen, vaak ‘sterrenliefhebbers’ genoemd, zijn talrijker dan men zou denken. Ze oefenen hun activiteit alleen uit of in een groep in een astronomieclub. Ze observeren, fotograferen, vergelijken de hemel op verschillende tijdstippen van het jaar, zoeken naar vallende sterren... maar ze zijn allemaal op dezelfde manier begonnen, met het observeren van een sterrenhemel boven hun hoofd. 

Wilt u ook een sterrenliefhebber worden? Mhml geeft u alvast een aantal tips en weetjes.

 

Kies het moment en de plaats

De grootste vijand van sterrenkijken is licht. In de zomer moet u wachten op het vallen van de avond, terwijl u in de herfst kunt genieten van een donkere avond zonder dat u de winterkou moet trotseren. Neem niettemin een ligstoel en een slaapzak of deken mee om u tegen de dauw te beschermen. Zoek bij voorkeur een zo donker mogelijke plaats op, bijvoorbeeld op het platteland, en vermijd perioden met volle maan. Gebruik ook geen fakkel/ lichttoorts, die kan verblinden, geef de voorkeur aan een rode lamp met een lage reflectie.

 

Het ABC van de observatie

  • Maak het onderscheid tussen vliegtuigen die langs de hemel flitsen en kunstmatige satellieten die kleine, langzaam bewegende lichtpuntjes zijn.
  • Zoek het noorden en probeer een ‘zuid-gerichte’ observatiepositie in te nemen
  • Probeer de maan te zien als hij aanwezig is. Let op de ster Vega, die zeer helder schijnt en een grote driehoek vormt met twee andere sterren, Deneb en Altair .
  • Kijk uit naar vijf sterren die een 'w' vormen, dit is het sterrenbeeld Cassiopeia.
  • Zie je de pan en het handvat getekend door de zeven sterren van het steelpannetje? Als u naar het noorden gaat zult u de Poolster ontdekken. Hij maakt deel uit van de Kleine Beer, een kleinere, omgekeerde replica van de Grote Beer.
  • Met een kleine telescoop die je in een supermarkt of speelgoedwinkel koopt, kunt u wellicht niet veel zien. Als u uw vaardigheden wil verbeteren, moet u lid worden van een astronomieclub. U vindt een lijst op de website van de Federatie voor Astronomie (ffaab.be)
  • Aarzel niet om een hemelobservatiekaart te kopen of een toepassing te downloaden die je wegwijs maakt in wat je ziet, afhankelijk van waar u bent en wanneer. Een zeer volledige en intuïtieve toepassing is Star Walk 2.
carte du ciel-hémisphère nord

 

Historiek van de sterren

  • De planeten zijn heel vaak genoemd naar Grieks-Romeinse goden, terwijl de sterren Arabische namen hebben die uit de Middeleeuwen stammen.
  • Het woord meteoor verwijst naar een vallende ster die langs de hemel trekt. Als de meteoor de grond bereikt, wordt het een meteoriet genoemd.
  • Volgens de oude Grieken waren vallende sterren een teken dat een god van de Olympus een hoekje van de hemel opentrok om ons te observeren. Een perfect moment om een wens te doen dus!
  • De mooiste regenbuien van vallende sterren zijn te zien tijdens de Perseïden, in de zomer.
  • De Melkweg kunt u zien tijdens een maanloze nacht, zeer puur, ongeveer anderhalf uur nadat de zon is ondergegaan aan de horizon.

 

Foto’s nemen van de hemel 

Ook hier is de grootste vijand het licht. Wen er dus aan om uw camera in het donker te hanteren voor uw opnamesessie.

photographie

Kies een spiegelreflexcamera met een handmatige modus en een groothoeklens. Kies een middellange belichtingstijd: niet te kort en niet te lang... er is een formule om dit te berekenen, maar u kunt het ook ter plaatse uitproberen en de gepaste tijd kiezen. Als u autofocus wilt gebruiken, stelt u scherp op het helderste punt.

 

 

Curated Tags

Onze publicaties