Februari 2022

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het uitoefenen van creatieve bezigheden zoals bijvoorbeeld breien een positief effect kan hebben op de gezondheid en het welzijn, zo blijkt onder meer uit een onderzoek van de University of Gloucestershire en de NGO Stitchlinks UK, Bath.

De resultaten van de studie in kwestie tonen een significant verband aan tussen breifrequentie en ‘zich kalm en gelukkig voelen’. Frequentere breiers rapporteerden ook een hoger cognitief functioneren.

“Breien heeft belangrijke psychologische en sociale voordelen, die kunnen bijdragen tot welzijn en levenskwaliteit. Als een geschoolde en creatieve bezigheid heeft het therapeutisch potentieel - een gebied dat verder onderzoek vereist”, aldus de onderzoekers.

photo_1_tricot_anxiete_stress_detente

 

Olympisch goud

“Wie in turbulente tijden zoekt naar rust in het hoofd, haalt best de breinaalden boven. Het repetitieve karakter van handwerk heeft wel degelijk een kalmerend effect op onze hersenen.” Dat zeggen neuroloog Steven Laureys en psychiater Dirk De Wachter in het boek ‘De woldoeners. Steek per steek naar een mindful brein’ van Veerle De Niel en Griet Van Beveren.

“Wie regelmatig zijn aandacht concentreert op één handeling zal niet alleen beter omgaan met stress, maar ook beter slapen, makkelijker een roze bril opzetten om naar het leven te kijken, meer empathie opbrengen en zich beter concentreren. “Het is niet voor niets dat de olympisch kampioen schoonspringen Tom Daley aan breien doet”, aldus Laureys.

Afgelopen zomer, toen de camera's op de Olympische Spelen van Tokio gericht waren op de Britse duiker -en goudenmedaillewinnaar- Tom Daley, was hij bijna altijd aan het breien: bij het zwembad, op de tribune, in de bus.

Tom Daley, 27 jaar, behoorde tot de velen die in de eerste dagen van de pandemie hun toevlucht zochten tot handwerken als een tactiele balsem voor angstige tijden en een vervanging voor verstoorde rituelen. Hij was al vier jaar aan het trainen voor de Spelen van 2020, en plotseling stonden die niet langer op de kalender. Daley en zijn teamgenoten waren gewend om elke dag naar het zwembad te gaan en een strak trainingsschema te volgen; de strenge Britse lockdown gooide dat overhoop.

Eenmaal in Tokio, een jaar later, werd Mr. Daley's nieuwe hobby nog essentiëler. Pandemie-bestrijdende veiligheidsmaatregelen hielden de Olympiërs geïsoleerd, wat hen ruimschoots de tijd gaf om over elke kleine beweging na te denken. Breien werd niet alleen een tijdverdrijf voor Tom Daley, maar ook een manier om met zijn angst om te gaan.

"Ik was erg dankbaar dat ik mijn kleine vestproject https://www.instagram.com/p/CSL0_WOrlWL/ had om me dat beetje gezonde afleiding te geven en tegelijkertijd kalmte en rust te vinden”, zei hij.

photo_2_tom_daley_tricot

 

De Olympische Spelen van 2021 waren overigens een keerpunt voor atleten die zich uitspraken over hun geestelijke gezondheid en ervoor kozen, in sommige gevallen, om hun welzijn voorrang te geven boven competitie. Omdat hun werk hun lichaam tot het uiterste dwingt, hebben veel Olympiërs gezocht naar herstelbevorderende praktijken, zoals tijd doorbrengen met geliefden, schrijven en in therapie gaan.

Sommige studies suggereren dat breien, haken en andere ambachten de symptomen van angst, depressie en eenzaamheid kunnen verlichten. De herhaalde bewegingen bij handwerken zijn meditatief en vereisen focus op de taak, wat handwerkers kan helpen een gezonde afleiding van stress te vinden. In een artikel uit 2013, gepubliceerd in het British Journal of Occupational Therapy, gaven knutselaars aan zich gelukkiger en rustiger te voelen. En ambachtelijke gemeenschappen kunnen dienen als een noodzakelijke sociale verbinding in ons leven, vooral in moeilijke tijden.

In plaats van de vesten, truien en mutsen stof te laten verzamelen in een kast, verloot Tom Daley regelmatig stukken die hij zelf maakt en doneert hij de opbrengst aan de Brain Tumour Charity ter nagedachtenis aan zijn vader, Rob Daley, die in 2011 overleed aan hersenkanker.

Wat breien voor u kan doen

Breien is toegankelijk, niet duur, je kan het overal doen, je hebt niet veel plaats nodig en het is nuttig. En breien heeft heel wat potentiële voordelen:

1. Stress en angst verminderen
Dit is een van de grootste gezondheidsvoordelen van breien en het eerste dat wordt opgemerkt. Als je eenmaal "in the zone" bent grijpt het breien al uw aandacht en ga je zo op in het afwerken van rij na rij, dat het uw gedachten wegneemt van andere zorgen.

2. Cognitieve functies verbeteren
Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat breien een eenvoudige en repetitieve activiteit is. Maar het afwisselen van de breisteken stimuleert de hersenfunctie. Studies uitgevoerd bij oudere volwassenen hebben aangetoond dat dit soort productieve mentale betrokkenheid de cognitieve vaardigheden ten goede kan komen.

3. Het zelfvertrouwen stimuleren
Breien betekent iets creëren, en het is ‘empowerend’ om van een consument naar een producent te gaan. Dit geeft breiers een boost van zelfvertrouwen en een gevoel van voldoening bij het zien van de voortgang van hun werk. Het geeft een gevoel van voldoening om te kunnen dragen of gebruiken wat je zelf hebt gemaakt - iets met je handen doen heeft een weldoend effect.

4. Een ander soort mindfulness beoefenen
Breien vereist focus en concentratie in het heden, één steek per keer. Dit ambacht wordt ook wel "de nieuwe yoga" genoemd, omdat elke breisessie een geweldige kans is om je los te koppelen van de buitenwereld, te vertragen, en je te concentreren.

5. Veel mensen hebben sinds de pandemie het gevoel dat de dingen uit de hand liepen. Kiezen om tijd te besteden aan iets doen waarover je wél controle hebt kan helpen uw welzijn te verbeteren.

photo_3_tricot_entre_amis_bienfaits_concentration

 

Meer weten

 

 

Curated Tags

Onze publicaties