Tate is een verzamelnaam voor vier kunstgalerijen in London, Liverpool en Cornwall: Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool en Tate St Ives.

Op de website https://www.tate.org.uk/ kunt u de collecties ontdekken, video-interviews met kunstenaars, audio-tours, leuke filmpjes voor kinderen (Wat is impressionisme?) en meer moois.

Zelf kunst maken!

Heel leuk is de sectie ‘Create Like an Artist’ met online workshops als ‘How to Paint Like Kandinsky’. De lesgevers spreken Engels, maar niet te snel, duidelijk en mét ondertitels, een duidelijke indeling en een dito lijstje met benodigdheden en tips om meer te weten over Wassily Kandinsky.

Andere workshops zijn bijvoorbeeld ‘Make Pop Art like Warhol’, ‘Soap Carving’ of hoe je van een stuk zeep een beeldhouwwerkje kan maken, ‘Create Art Like Van Gogh’, van zonnebloemen tot zelfportretten. https://www.tate.org.uk/art/create-artist Verder leert u ook hoe kunstwerken maken van chocolade, beeldhouwwerken van papier en ga zo maar door. Heel leuk, met of zonder kinderen!   

 Illustration-Grace-Helmer
Illustration by Grace Helmer © Michael O'Mara Books Ltd

 

Tentoonstellingen

Die zijn er natuurlijk ook. In Tate Liverpool loopt een expositie van Lucian Freud, van 24 juli 2021 tot 16 januari 2022 https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-liverpool/exhibition/lucian-freud-real-lives.  

Lucian Freud (1922-2011) was een Britse schilder die alom wordt geroemd om zijn portretten. De mensen op de schilderijen van Freud waren vaak degenen die het dichtst bij hem stonden: zijn vrienden, familie, collega-kunstenaars en geliefden.

De portretten van Freud zijn een intens persoonlijk verslag van de tijd die hij doorbracht met degenen die hij het beste kende. De kunstenaar had het meesterlijke vermogen om de stemming en de innerlijke essentie van zijn geportretteerden vast te leggen. Bezoekers van deze tentoonstelling zullen schilderijen, etsen en foto's zien van de meest bekende 'modellen' van de kunstenaar, waaronder zijn eerste vrouw Kitty Garman, zijn vriend en studio-assistent David Dawson en performancekunstenaar Leigh Bowery.

lucian-freud-portrettenIn het Tate Modern in Londen loopt nog tot 21 november de tentoonstelling ‘The Making of Rodin’ https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/ey-exhibition-rodin.

In deze grote tentoonstelling wordt voor het eerst aandacht besteed aan het belang van gips of plaaster in het werk van de beeldhouwer. Hoewel Auguste Rodin vooral bekend is om zijn bronzen en marmeren sculpturen, werkte hij ook als modelleur, die beweging, licht en volume vastlegde in plooibare materialen als klei en gips.

De expositie roept de sfeer op van het atelier van de kunstenaar. Gipsafgietsels in alle formaten tonen hoe hij voortdurend experimenteerde met fragmentatie, herhaling en het op onconventionele manieren samenvoegen van bestaande onderdelen. Enkele van zijn bekendste werken werden beïnvloed door dit proces, waaronder De Burgers van Calais, die op deze tentoonstelling in het onlangs gerestaureerde originele gips te zien zijn.
 

Shop

De Tate heeft ook een museumshop die meer dan de moeite waard is, ook online https://shop.tate.org.uk/. Boeken, reproducties mode, geschenken, tassen, juwelen, accessoires voor keuken, huis en tuin, puzzels, kunstwerken en ook mondmaskers…

 

 

Curated Tags

Onze publicaties