Als u moe bent kan het zijn dat u alle suggesties voor wandelingen of andere activiteiten afwijst ​​uit angst de groep te vertragen of 'tot last' te zijn. Maar het is ook zo dat uitstapjes in de buitenlucht, praten met vrienden of ontdekkingen in de natuur een weldoend effect hebben op iedereen en dat er altijd manieren zijn om 'mee te kunnen doen', ook met een rolstoel of rollator.

De toegankelijkheid voor rolstoelen -en ook kinderwagens- kan in dit land heel wat beter, maar het goede nieuws is dat er hoe langer hoe meer inspanningen gedaan worden om de toegankelijkheid in het algemeen te verbeteren.  Er zijn heel wat routes, faciliteiten en wandelpaden voor wat men officieel ‘personen met verminderde mobiliteit noemt’.

 

In en om Brussel

Het Provinciedomein Huizingen biedt een zwembad, een dierenpark, minigolf, rotstuin, een arboretum, speeltuinen, enz... . Het bos, met een oppervlakte van 55 hectare, wordt doorkruist door vele toegankelijke paden en biedt de mogelijkheid om de prachtige natuur te ontdekken.

Het Zoniënwoud is erg groot en biedt een rijke variatie aan wandelpaden. Sommige wandelingen zijn geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit, toegankelijk vanaf aangepaste parkeerplaatsen die op de kaart in de onderstaande link te herkennen zijn aan hun rode "P"-logo. Het park Tournay-Solvay en de vijvers van Bosvoorde, een verlengstuk van het bos, zijn rolstoeltoegankelijk. https://www.natuurenbos.be/zoni%C3%ABnwoud

 

forêt chaise roulante

 

Aan de zee  

Het Zwin Natuur Park is toegankelijk voor mensen met rolstoelen en kinderwagens.  Het onthaalcentrum en het huttenparcours zijn ingericht op maat van rolstoelbezoekers. Ook het pad naar het kijkcentrum is verhard.

In de ooievaarstoren is er beneden een scherm waar men kan beleven wat er boven in de toren te zien is. De Zwinvlakte en het bospad in het Zwin Natuur Park zijn niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. De tentoonstellingen op de eerste verdieping zijn bereikbaar via de lift, alsook -1 waar de toiletten zijn.  Er zijn 8 parkeerplaatsen voor mindervaliden op de parking van het Zwin Natuur Park, die kan je terugvinden vooraan de autoparking, net voor de overdekte fietsenstalling. Er zijn ook drie 3 all-terrain rolstoelen beschikbaar zodat zowel de vlakte als het huttenparcours helemaal vlot afgelegd kan worden. Deze kunnen gereserveerd worden via mail of telefoon en zijn gratis te verkrijgen. https://www.zwin.be/nl/toegankelijkheid

Bent u op vakantie aan de kust en wilt u ook genieten van de natuur? Trek dan de Uitkerkse Polder in voor een gezinswandeling of een fietstocht. Dit Europees Natura 2000 natuurgebied van 1400 ha vind je tussen Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster en Zuienkerke, in de provincie West-Vlaanderen. Intussen beheert Natuurpunt hier al 650 ha weidevogelreservaat. Het is het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen.

Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de IJzer rechtstreeks uit in zee. Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders. Dankzij een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden kun je genieten van de natuurpracht van de IJzermonding. Op het fiets- en wandelpad kun je ook terecht met rolstoelen en buggy's.

https://www.natuurenbos.be/ijzermonding#:~:text=Ter%20hoogte%20van,van%20de%20IJzermonding

 

mer chaise roulante

 

Wallonië  

Het parcours ‘So Bêchefa’ in Vielsam aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit is toegankelijk nabij de open plek van Bêchefa in de gemeente Vielsalm, in de provincie Luxemburg. Het parcours is twee kilometer lang.

Een aangepast hellingspercentage (maximaal 5%), gladde oppervlakken beveiligd door prachtige natuurlijke barrières: het parcours van 3 km dat rond de vijvers van Chevetogne (provincie Namen) is aangelegd, is speciaal ontworpen voor mensen met beperkte mobiliteit. De parking voor mensen met een handicap maakt parkeren in de buurt van het parcours mogelijk.

Het 'Labyrinthe de Durbuy' is toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit (mogelijkheid om een ​​elektrische wagen te reserveren). Er is niet alleen een reusachtig maïsdoolhof, maar ook een Labyrint van de biodiversiteit en meer moois. http://www.lelabyrinthe.be/nl/decouvrir-le-labyrinthe/les-espaces/

Het Domein van de Grotten van Han heeft verbeteringen aangebracht om zijn site toegankelijk te maken voor mensen met beperkte mobiliteit. Het personeel is opgeleid om bezoekers met een handicap te verwelkomen. Het bezoek aan het dierenpark kan per safaribus (1u30). Het Domein van de Grotten van Han kreeg van de organisatie Cap 48 overigens de titel ‘Corporate Citizenship voor de toegankelijkheid van personen met beperkte mobiliteit’.https://grotte-de-han.be/nl

grottes de han

 

Vlaanderen

Kom wandelen tussen duizend vijvers in Domein Kiewit in Hasselt (de provincie Limburg). Plankenpaden en vlonders houden je voeten droog op de verschillende wandelroutes. Dankzij kijkwanden geniet u in alle rust van de waterbewoners. Bezoekerscentrum Kiewit zorgt voor extra kinderplezier met zijn kinderboerderij, speelbos en belevingspad. Het is vlot bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en het fietsroutenetwerk. Samen met Bokrijk vormt dit natuurgebied een prachtig, aaneengesloten wandel- en fietsdomein van 800 hectare

De Japanse Tuin in Hasselt bestaat al meer dan 25 jaar en was een geschenk van de Hasseltse zusterstad Itami (dicht bij Osaka). De Tuin werd ontworpen door de Japanse landschapsarchitect Takuyuki Inoue en het theehuis en ceremoniehuis zijn gebouwd volgens de regels van de 17de eeuwse Japanse bouwstijl. Een echt pareltje van traditionele Japanse cultuur in België en ook meteen met zijn 2,5 ha de grootste authentieke Japanse Tuin van Europa.

jardin japonais hasselt

 

Meerdaalwoud en Heverleebos, leuk als je met je kinderen op pad wilt, want onderweg is er voor hen een Multimovepad uitgewerkt, waarbij ze gestimuleerd worden om te bewegen. Voor rolstoelgebruikers is een wandelpad voorzien dat start en eindigt aan de Speelberg. Ook in het Arboretum kun je makkelijk wandelen mét rolstoel.

Op slechts 3 km van het centrum van Gent ligt het natuurgebied De Bourgoyen-Ossemeersen. Wandelpaden maken het gebied geschikt voor rolstoelen en kinderwagens met grote wielen. Natuur-en milieucentrum De Bourgoyen in Mariakerke zorgt ervoor dat je prima weet wat je ziet tijdens de wilde floraliën of watervogel-feesten.

Het rolstoelwandelnetwerk Westouter “Met zicht op de bergen” is een wandelgebied in en rond Westouter. De wandelwegen in het golvende landschap zijn hoofdzakelijk geasfalteerd maar er zijn ook enkele grindwegen in het net opgenomen. Het wandelnetwerk strekt zich uit over de Vidaigneberg, Rodeberg en Sulferberg. Je wandelt door drie natuurgebieden: de Broekelzen, het Domeinbos Rodeberg met het Hellegat en de Sulferberg. Er is een kaart beschikbaar met meer informatie, zowel algemeen toeristisch als over de toegankelijkheid.

 

Nog meer tips

- Een overzicht van de toegankelijke wandelroutes in Vlaanderen, wandelnetwerken in Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Frankrijk : https://www.wandelroutes.org/toegankelijke-wandelroutes

- Routes voor rolstoelgebruikers : https://www.natuurpunt.be/pagina/routes-voor-rolstoelgebruikers

- Toegankelijke uitstappen in Vlaanderen en Brussel, 2021: https://www.visitflanders.com/nl/binaries/Uitstappen2021_tcm14-10088.pdf

 

Curated Tags

Onze publicaties