Volgens een onderzoek van Lovereading ordenen 39% van de Britten hun bibliotheek volledig willekeurig – of beter gezegd, helemaal niet. Maar het organiseren van uw boekencollectie kan leuk zijn en is een ideale bezigheid voor de eindejaarsvakantie. U hoeft zich niet aan één methode te houden. Meng en wissel methoden tot een 'systeem' dat voor u werkt!


Fictie en non-fictie scheiden

Boekverkopers over de hele wereld gebruiken deze methode: fictieboeken in een hoek, en non-fictie en al de rest elders. Fictie gaat over verzonnen personen of gebeurtenissen, hoewel het soms deels gebaseerd kan zijn op waargebeurde feiten. Non-fictie gaat over het echte leven en omvat vaak informatieve teksten.

Per auteur

Deze methode werkt het beste als u meerdere verzamelde werken hebt van auteurs van wie u houdt of van auteurs die u ooit nog van plan bent te lezen. Wilt u nog verder gaan dan kunt u de boeken ook per auteur rangschikken in volgorde van publicatie.

Klassiek en hedendaags

Hoe u klassiek en hedendaags definieert, is geheel persoonlijk. Populaire opties zijn boeken die vóór een bepaalde datum zijn geschreven, boeken die binnen een bepaalde tijd zijn gepubliceerd, levende en overleden auteurs, enz.

Gelezen en niet-gelezen

Verzamel alle boeken die u nog niet hebt gelezen en sorteer ze in 'te lezen' stapels. Zo verdwijnen ze niet tussen al uw andere boeken. Als u tijd hebt om een boek te lezen, weet u meteen waar u het kan vinden.
 

organisation-bibliotheque-rangement


Alfabetisch 

De alfabetische indeling werkt het beste als u titels en auteurs beter onthoudt dan genres of covers. Hoe groter uw boekencollectie, hoe gemakkelijker deze methode kan zijn.

Hardback en paperback

Deze methode is ideaal voor een gestroomlijnde look.

Per genre of per onderwerp

Boeken ordenen op genre of onderwerp is een geweldige manier om boeken te vinden op basis van uw huidige leesinteresses. Dus of u nu in de stemming bent voor historische fictie, romantiek of memoires - u weet waar u de bewuste boeken kunt vinden.

 photo-2-organisation-bibliotheque

 

Per kleur

De kleurorganisatiestrategie is ideaal als u boeken herinnert en specifieke titels associeert met het ontwerp van de omslag of houdt van levendig gekleurde boekenplanken. Een perfecte gelegenheid om creatief aan de slag te gaan!

Favorieten

Uw favoriete boeken zijn meestal de boeken die u af en toe wilt herlezen of die u tijdens een discussie wilt citeren of uitlenen. Dus in plaats van al uw boeken op één hoop te gooien, maakt u een aparte plek voor uw lievelingsboeken.


Nog meer tips:

  • Sorteer uw boeken per grootte
  • Per taal
  • Per uitgever
  • Plaats zware boeken onderaan in uw boekenrek/bibliotheek.
  • Pimp uw boekrekken! Schilder ze in een verschillende kleuren.
  • Wissel boeken af met beeldjes, bloemen, kaarsen en kaartjes en stapel ze op verschillende manieren op.
  • Voorzie een aparte plek voor boeken die met uw werk/hobby’s te maken hebben.  
  • Maak -als het kan- een bibliotheekje in de kinderkamer(s).
Curated Tags

Onze publicaties