Belgen klussen vaker en meer: ​meubels en voorwerpen onderhouden in plaats van ze te vervangen, recyclen en upcyclen is trendy. Maar bovenal is het een bron van trots en creatief geluk! Daarom geef ik u in deze rubriek enkele suggesties en recepten die hun waarde hebben bewezen.
Doumé

Klussen met hout

Een houten meubel polijsten, onderhouden, herstellen of bewerken om het een nieuw leven te geven, heel wat mensen zijn er dol op. Je hoeft geen timmerman te zijn om aan de slag te gaan, maar wat praktisch advies is meegenomen.

Een eerste tip? Verzorg je houten meubelen op een 'natuurlijke' manier.
Hier zijn enkele oplossingen voor veel voorkomende problemen:

picto-ampoule-idee
 • Laden die klemmen: wrijf alle hoeken van de lade en de metalen of houten rails in met Marseillezeep.
 • Kleine krassen: wrijf over de krassen met een noot (zonder schaal) en de krassen zullen meteen verdwijnen. Je kunt ook 2/3 volume olijfolie en 1/3 witte azijn mengen en langzaam aanbrengen met een zachte doek.
 • Een kras op een eiken meubel: verwarm 1 eetlepel bijenwas (verkrijgbaar in de drogisterij), laat het afkoelen, breng het aan op de kras en wrijf zachtjes op de kras.
 • Vlekken op onbewerkt of geolied hout (bijvoorbeeld een teakhouten tafel): reinig het gehele oppervlak met een spons en water waarin Marseille zeepschilfers opgelost werden. Afspoelen met schoon water en laten drogen.
 •  Een inkeping op een houten meubel: maak een ​​dikke pasta met een beetje gevriesdroogde koffie, bijenwas en water en druk ze met een doek in de gaatjes en inkepingen, vul en camoufleer.
 • Schimmel: meng ¼ glas ammoniak met ¼ glas zuiveringszout en ½ glas witte azijn. Reinig het beschimmelde oppervlak met dit mengsel.

 

decapage-bois-meuble

 

Nieuw leven geven aan een meubel

 • Strippen of ‘decaperen’:
  Dit is vaak een noodzakelijke stap. Controleer voordat u begint of het hout gelakt is of in de was staat (een was-verwijderaar volstaat). Als het gevernist (of geverfd) is, kan het worden gestript met schuurpapier of met een thermische of chemische stripper. U kunt deze vervelende stap overslaan als u het meubel opnieuw wilt schilderen, u hoeft het dan alleen maar te ontvetten en een hechtende onderlaag (primer) aan te brengen.
picto-ampoule-idee

Recept voor een natuurlijk beitsmiddel  
Bestrooi het te behandelen houten oppervlak met zuiveringszout. Giet er witte azijn over en laat 15 minuten inwerken. Schrob met een harde borstel om de oude verf te verwijderen. Laat het oppervlak goed drogen voordat u het hout opnieuw bewerkt of overschildert.
 

Een zwaar meubel verplaatsen
Om ervoor te zorgen dat het meubel geen krassen op uw vloer maakt wanneer u het verplaatst door het te 'verschuiven', plaatst u aardappelschillen onder de poten. Raar maar waar!

 

relooking-meuble-en-bois

Tips voor een nieuwe look:

 • Verf de poten en het blad van een oude tafel in twee verschillende kleuren
 • Kleef Marokkaanse tegels op een dienbord
 • Geef een oude kast een moderne look door ze in een eigentijdse tint te schilderen
 • Soms volstaat het om de handgrepen te vervangen door mooie gekleurde of andere knoppen om een ​​meubel een moderne uitstraling te geven!

 

 

Curated Tags

Onze publicaties