December 2021 – Doumé

Bij december en de wintervorst horen voor veel mensen de voorbereidingen voor de eindejaarsfeesten en de passende decoratie. De natuurlijke boom, versierd met ballen en slingers is en blijft een klassieker en kan ook op een ecologisch verantwoorde manier.
 

Een ecologisch verantwoorde kerstboom

Stelt u zich vragen over de herkomst van groenten en fruit? Dan kunt u dat ook doen voor uw kerstboom. België is de tweede grootste uitvoerder van dennenbomen in Europa met 3,5 miljoen dennenbomen die jaarlijks uit Wallonië komen, waarvan 400.000 in België worden verkocht. Sommige Waalse sparren hebben het label ‘Véritable et éco-responsable' en voldoen aan een reeks voorwaarden, met name het niet-gebruik van herbiciden.

Wilt u uw boom na de vakantieperiode verplanten, dan kan dat ook, maar houd er rekening mee dat hij snel zal groeien en dat u dus voldoende ruimte moet voorzien. U moet ook weten dat het mogelijk is om uw boom jaar najaar te houden, zonder dat uhem hoeft op te graven. Zet hem gewoon in een pot op een koele maar niet koude plaats, zoals een garage, en geef hem regelmatig water. Als de periode van strenge vorst voorbij is, zet u uw boom buiten, in de zon, maar beschut tegen de wind. En in maart plant u hem met zijn pot in de grond, bewaterd en verrijkt met kunstmest, op een halfschaduwrijke plaats. Zo kunt u hem in december gemakkelijk opgraven, met de pot.
 

Welke variëteit kiezen?

 • De Nordmann: de best verkochte variëteit in ons land. Het grote voordeel van deze boom is dat hij zijn naalden niet verliest, ook niet na een paar weken in uw woonkamer. Deze variëteit van dennenbomen geeft geen geur af, maar het is wel de duurste.
 • De Epicea: de traditionele spar die te herkennen is aan zijn typische geur, maar hij verliest zijn naalden binnen vrij snel. Het is daarom belangrijk om een vers geoogste boom te kopen.
 • De Fraseri: deze boom verliest niet veel naalden ​en heeft een aangename geur, maar het is geen variëteit van Europese oorsprong. Het is de klassieke boom die u in Amerikaanse films ziet.
 • De Omorika: of Servische spar heeft typisch groen-blauwe-zilveren naalden.
4 Sapins_contour


Welke variëteit u ook kiest, het belangrijkste is dat u een zo 'vers' mogelijk boom koopt. De beste manier is natuurlijk om hem rechtstreeks bij een producent te kopen. Vermijd in alle gevallen bomen die al verpakt zijn en binnen bewaard worden. Schud bij het kiezen met de boom om de vorm in te schatten, maar ook om te controleren of hij zijn naalden niet verliest!


Hoe de boom binnen bewaren?

 • Voordat u hem in uw woonkamer installeert, zet u de boom 24 uur in de garage, in de kelder of in een koele hal zodat de temperatuurovergang geleidelijk verloopt.
 • Installeer de boom niet in de buurt van een radiator of een warmtebron
 • Als u een gekapte boom heeft gekozen (niet in een pot), dan moet hij worden verzorgd als een boeket bloemen en in een regelmatig vernieuwde waterbodem worden geplaatst.
 • Als u een boom in een aarden pot hebt, zet er dan een schaal onder en vul die om de twee dagen met water.
 • Besproei de takken af ​​en toe met een waterverstuiver.


Originele tips

 • Uw boom buiten plaatsen, op een balkon of terras, heeft voordelen: u kunt voor een grotere boom kiezen, hij blijft langer mooi en is daarna beter bestand tegen overplanten. U moet er wel over waken dat de boom uit de wind staat (voor de decoraties).
Sapin exterieur
 • Vervang de kerstboom door een plant: het voordeel is dat u er het hele jaar van kunt genieten. En dat u hem kunt versieren alsof het een kerstboom is.
 sapin boules de noel
Curated Tags

Onze publicaties