Een daguitstap naar Luik staat voor een dag vol ontdekkingen en cultuur.  Op een vrij klein parcours kan u te voet heel wat architectonische pareltjes ontdekken, tentoonstellingen bezoeken en genieten aan de waterkant. 

D.L.

Promenade Liège

Na de nodige voorbereiding, zoals het online reserveren van museumbezoeken, de aankoop van een trein-tentoonstelling ticket en een blik op de weersvoorspelling, raden we u aan om naar Luik te gaan met de trein. Er is overigens geen betere manier om het beroemde station Luik Guillemins, dat in 2009 werd ingehuldigd, te ontdekken. Dit gebouw is het werk van de Spaanse architect Santiago Calatrava, is 40 m hoog en 150m breed door zijn twee luifels . Omwille van de enorme glazen daken die veel licht binnenlaten, wordt het station vaak een moderne kathedraal genoemd. Ondanks de vernieuwingen en moderne vormen draagt ​​het station nog altijd de oude naam Guillemins. Deze naam verwijst naar een religieuze orde, de Wilhelmieten (‘guillemites’ ) die in de middeleeuwen gesticht werd door de heilige Wilhem (Guillaume).

Station én museum

Affiche napoléon

Van 3 april 2021 tot 9 januari 2022 organiseert Europa Expo een nieuwe grote tentoonstelling in de museumruimte van het station Luik-Guillemins: ‘Napoleon - De mythe voorbij’. De tentoonstelling van bijna 3000 m² dompelt u onder in een cultureel avontuur dat de vele facetten van Napoleon Bonaparte vertelt. Twee eeuwen na zijn dood heeft Napoleon nog altijd een impact op de samenleving. Honderden originele stukken in een indrukwekkende setting illustreren het ongelofelijke leven van Napoleon Bonaparte. De tentoonstelling legt het accent op een tiental thema’s om de Napoleon Bonaparte, zijn leven en zijn werk beter te leren kennen. Drie grote originele decors, opmerkelijke ensceneringen, uitzonderlijke teksten, films en een viertalige audiogids zorgen voor een meeslepend en leerrijk bezoek. Bij de tentoonstelling hoort ook een Escape Game voor een ‘alternatief museumbezoek’. 

Opgelet: de tentoonstelling is dagelijks open, maar u moet wel reserveren. Een online reservatie garandeert uw toegang tot de tentoonstelling. Voor meer informatie: https://www.europaexpo.be

In de buurt van het station 

Naast het station valt de oude Rosen toren (tour Rosen) op. De oudste delen van de torendateren uit de 16e eeuw. In de 17de eeuw volgde er een uitbreiding van de toren. Het is een van de weinige gebouwen in de buurt dat dateert van vóór de komst van de spoorweg. Tot de komst van het station was het er nog grotendeels landelijk. In 1837 bereikte de spoorwegen de regio Luik. Maar geconfronteerd met de moeilijkheid om de vallei te verlaten, stopte de lijn. Het duurde tot 1842 voordat ingenieur Henri Maus er in slaagde om dat probleem op te lossen. Het station van Guillemins werd in hout gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw en maakte in 1958 plaats voor een nieuw station, dat in 2007 gesloopt werd voor de bouw van het huidige station. 

Iets verderop, in de rue Paradis, ontdekt u het Design Station Walllonia. Dit designcentrum werd voltooid in 2015 en wil zowel een showcase zijn voor Waals design als een creatief en economisch centrum. Een bijzonder kenmerk van dit gebouw is een micro-geperforeerd canvas dat verandert naargelang het licht. Het is voor het eerst dat dit type canvas in België wordt gebruikt. Een ander kenmerk van het gebouw is een grote driehoekige glazen wand die het gebouw een uitzicht geeft van een afgevlakte rechthoek.

Voor meer informatie: http://www.design-station.be/

Vervolgens gaat u richting rivier op zoek naar de Tour Paradis. De constructie, die dateert uit 2014, bracht de financiële afdelingen van 17 verschillende gebouwen samen. Hij is 118 m hoog en heeft een totale oppervlakte van 52.946 m2 verdeeld over 28 verdiepingen. De mast rijkt tot iets minder dan 140 m. De naam Paradis verwijst naar de geschiedenis van de plaats. Tot 1881 stond de Chapel du Paradis in de buurt van de toren. Het kan ons vandaag verbazen, maar het gebruik van de naam Paradis was in voorgaande eeuwen niet ongewoon.

Eilandje 

Neem vervolgens de loopbrug La Belle Liégeoise. De naam van deze brug is een eerbetoon aan Théroigne de Méricourt (1762–1817). Bijgenaamd de mooie Liégeoise, ze was niet alleen een zangeres, maar ook een belangrijke figuur van de Franse Revolutie. 

De nieuwe brug voor voetgangers en fietsers is iets minder dan 300 m lang en werd voltooid in 2016. Aan elke kant bevindt zich een brug: aan de rechterkant de Fragnée-brug gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1905 en aan de linkerkant de Albert I-brug gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Verder bevindt zich aan de linkerkant het congrescentrum dat u herkent aan de glazen façade aan de rand van de Maas. Het congrescentrum werd gebouwd van 1956 tot 1958 voor de Wereldtentoonstelling in Brussel (1958).

Naast de brug ziet u de cyberneticatoren (la tour cybernétique), ook wel de Schöffertoren genoemd. De cyberneticatorenis een abstract werk van 52 meter hoog, opgebouwd uit stalen buizen gebouwd in 1961. Het originele frame is voorzien van platen, spiegels en bladen in allerlei vormen en allerlei afmetingen enwordt in beweging gezet door een elektronische motor , dat voor beweging, licht en muziek zorgt. De toren is het belangrijkste werk van de Frans-Hongaarse kunstenaar Nicolas Schöffer, de vader van de cybernetische kunst.

La Boverie

La Boverie was oorspronkelijk een plattelandseiland vlakbij de stad. Na de aftakking van de Maas werd het geleidelijk een park in het hart van de stad. In het park is een vijver, een zwembad, een wielerbaan, een volière uit 1937 en een rozentuin uit 1950. Het Parc de la Boverie is een perfecte plek voor ontspanning.

Musée de la Boverie

Het Musée de la Boverie, het Luikse museum voor schone kunsten werd ingehuldigd in 2016 enstelt werken tentoon uit de rijke Luikse collecties. Het werk  van lokale kunstenaars, zoals Lambert Lombard of Gérard de Lairesse en wereldberoemde meesters zoals Picasso, Gauguin, Chagall, Monet en Magritte is er te zien. Er worden regelmatig grote internationale tentoonstellingen georganiseerd, soms in samenwerking met het Louvre. 

Voor dit nieuwe museum werd het voormalige Paleis voor Schone Kunsten gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1905 volledig gerestaureerd en gerenoveerd op basis van de plannen van de architect Charles Soubre. De bas-reliëfs boven de ingang van de rotonde roepen drie artistieke disciplines op: schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Aan de andere kant van het gebouw hebben de Franse architect Rudy Riccioti en het Luikse architectenbureau pHD een moderne glazen aanbouw toegevoegd aan het oude paleis dat een prachtig uitzicht biedt op het park en de ‘Dérivation’.
Voor meer informatie: https://www.laboverie.com

Le faune mordu (De gebeten faun) is een beeldhouwwerk van Jef Lambeaux  (1852-1908) uit 1902. Het stelt een faun ( een Romeinse mythologische figuur) voor,  die een naakte vrouw aanvalt die zich verdedigt en in het oor van de faun bijt. Het bronzen werk werd tentoongesteld als onderdeel van de Wereldtentoonstelling in 1905 in Luik, maar werd weggehaald vanwege de kritiek en de publicaties die het kunstwerk ronduit ‘schandalig’ noemden. Het beeld werd gekocht door de stad en kreeg uiteindelijk in 1950 een plaats in La Boverie waar het tot op vandaag door iedereen bewonderd kan worden.

Curated Tags

Onze publicaties