Start uw citytrip met een bezoek aan de ‘Kuip’ van Gent, het historische centrum. Deze vier kilometer lange wandelroute brengt u langs de hoogtepunten van de stad. Het plannetje vindt u hier: https://visit.gent.be/sites/default/files/content/brochure/files/20200325_PU_Notendop-2020-NL_v3.pdf

De Oude Vismijn- waar ook het toerismecentrum van de grootstad gelegen is, het Gravensteen en het Huis van Alijn, ooit een ziekenhuis, nu een museum over het dagelijks leven in de 20e eeuw, de Vrijdagmarkt, de Sint-Jacobskerk, de Graslei en de Korenlei, de Sint-Michielsbrug en de Sint-Michielskerk… Er is zoveel te zien in het historisch centrum van deze studentenstad dat u altijd in de buurt bent van een bezienswaardigheid.

Iets verderop kunt u het Belfort bewonderen, Unesco werelderfgoed, het Stadhuis, de Sint-Baafskathedraal met hét Lam Gods van Jan van Eyck, dat u overigens ook virtueel https://www.sintbaafskathedraal.be/nl/lam-gods-ar-tour/#ID308146  kan bewonderen.  De wandeling beëindigen kunt u in het Stedelijk Museum voor Actuele kunst www.smak.be  en of het Gents Universiteitsmuseum https://www.gum.gent/nl.  

https://visit.gent.be/nl/zien-doen/bezienswaardigheden

visit-gent-gand

Tips van Chris

“Ga te voet, Gent is best niet zo groot”, zo zegt Chris D. die sinds kort door omstandigheden regelmatig van Leuven naar Gent gaat. Hij geeft alvast een aantal tips. “Verdwaal in straatjes en steegjes. Vind er de talloze gelukte en minder gelukte geveltuintjes met in de lente veel blauwe regen en ook stokrozen en sterjasmijnen.  Ga op kappelletjesjacht, er zijn er veel en op de meest onverwachte plaatsen, madonna’s oud en jong, met lichtjes en bloemen of simpel ergens op een straathoek in steen gekapt.  Of bezoek futen, eenden, zwanen en waterhoentjes in de kanalen en geniet van de merelzang. Water en bruggen, overal, hier en daar een parkje, een bank. Wat dadels van een Iraans winkeltje, iets eten in een Surinaams restaurant, wat rondneuzen in de brocante. En dan ’s nachts, als Gent slaapt, bij volle maan langs Geeraard den Duivel, Dulle Griet en het rimpelloze water waarin je al die prachtige oude gevels gespiegeld te zien krijgt. Of ga naar de Graslei en eet of drink er iets op een terrasje, boek een rondvaart van drie kwartier met commentaar over de stad, koop wat cuberdons of mosterd en sluit af in de folterkamer van het Gravensteen of bij het Lam Gods in Sint-Baafs. Plan vooral niets van tevoren, of doe dat wel maar wijk dan zeker af van wat je wou doen!”, zo besluit Chris.

visit-gent-kanalen

Gent per boot

Op de Gentse binnenwateren worden verschillende boot- en andere vaartuigtochten georganiseerd. De klassieke boottochten vinden dagelijks plaats, verder zijn er ook historische boottochten, cruises, kajak, rafting, en ga zo maar door. Voor themarondvaarten in groep contacteer je één van de rederijen vooraf. De kapitein aan boord gidst in verschillende talen.

https://visit.gent.be/nl/goed-om-weten/praktische-info/rondtoeren/boottochten-gent-voor-zeebonken

De privécollectie van Frida Kahlo

De tentoonstelling 'Frida Kahlo - Her Photos' brengt 241 beelden uit de persoonlijke fotocollectie van Kahlo samen. Hoewel de kunstenares bekend staat om haar vrijgevochten levensstijl en politiek engagement, legt de expositie een nadruk op het levensverhaal van de vrouw die op 47-jarige leeftijd stierf.

Al van jongsaf aan had Kahlo een passie voor fotografie. Dat haar vader een bekende Mexicaanse fotograaf was, is daar wellicht niet vreemd aan. Ze fotografeerde zelf maar stond ook voor de lens van een aantal beroemde fotografen. De kunstenares verzamelde zeer nauwgezet een collectie van meer dan 6000 foto’s bij elkaar. Sommige daarvan waren van de hand van bekende fotografen zoals Man Ray, Brassaï en Tina Modoti. Stuk voor stuk waren het beelden die haar inspireerden en haar artistiek werk beïnvloedden. Vaak bewerkte, beschilderde of verknipte ze de foto’s. De focus van haar foto’s lag veelal op Kahlo’s familie en vrienden, haar grote liefde Diego Rivera en andere geliefden. Maar ook op facetten uit de Mexicaanse samenleving die haar belangstelling wekten.

Na haar dood in 1954 werd haar woning, The Blue House, ingericht als een museum. Haar persoonlijke fotocollectie bleef meer dan 50 jaar lang opgesloten in de badkamers van datzelfde blauwe huis. De tentoonstelling 'Frida Kahlo - Her Photos' brengt nu 241 foto’s uit die overvloed aan beelden. Ze toont de bezoeker zowel de gelukkigste als de donkerste momenten uit het leven van de kunstenares. Tegelijk weerspiegelt het de tumultueuze tijd waarin de kunstenares in de eerste helft van de twintigste eeuw leefde.

https://historischehuizen.stad.gent/nl/sint-pietersabdij/bezoek/frida-kahlo-her-photos/over-de-expo

 

frida-kahlo-privécollectie-gent

Het Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain toont een unieke collectie van cultureel erfgoed rond de geschiedenis van de psychiatrie en de zorg enerzijds, en kunst en waanzin anderzijds. Het Museum Dr. Guislain is onlosmakelijk gekoppeld aan het ‘Hospice Guislain’, de bakermat van de Belgische psychiatrie en een unieke ‘lieu de mémoire’.

Met tentoonstellingen, op digitale platforms, door middel van een uitgebreid en gevarieerd programma aan activiteiten en een publieks- en educatieve werking, wil het museum psychisch ziek- zijn in de samenleving op een open en beeldrijke manier bespreekbaar maken. “De geschiedenis van de psychiatrie wordt bewust niet getoond als een afgesloten geheel of een opeenstapeling van vooruitgang, maar als een open vraag en oproep om het/de andere als een zingevende instantie plaats te geven. Op welke manieren zijn geesteszieke mensen benaderd, behandeld en/of uitgesloten geweest, en wat leert dit over de hedendaagse situatie? Medische en sociale visies en praktijken worden gekaderd in een bredere culturele vraagstelling: psychiatrische patiënten, sociologisch gedefinieerd als ‘outsiders’, nodigen uit tot een culturele openheid. Meer nog, ze stellen inspirerende vragen en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de cultuur in het algemeen.”

Het museum organiseert ook heel wat tentoonstellingen en in het weekend kunt u op het terras van het museum terecht voor een drankje.

https://www.museumdrguislain.be/

dr-guislain-museum-gent
Druk in Gent? Neem een kijkje op de druktebarometer
https://stad.gent/nl/corona#druktemeter

 

 

Curated Tags

Onze publicaties