De vallei van de Hoëgne

Een wandeling in deze vallei wordt beschouwd als een van de mooiste in België. Ontdek, op enkele kilometers van Verviers, de betoverende bossen en de rivier, het geluid van watervallen, de wonderlijke kleuren van de natuur en kleine houten bruggetjes in het hart van het natuurreservaat De Hoge Venen.

de-vallei-van-de-hoegne-rivier-mooiste-wandeling
de-vallei-van-de-hoegne-rivier-mooiste-wandeling-1
de-vallei-van-de-hoegne-rivier-mooiste-wandeling-2
de-vallei-van-de-hoegne-rivier-mooiste-wandeling-3

Een beetje geschiedenis

De Hoëgne, de belangrijkste zijrivier van de Vesder, is de bekendste van de rivieren die ontspringen op het plateau van de Hoge Venen, vlakbij de Baraque Michel. De vallei is van opmerkelijk botanisch belang, niet alleen vanwege de mossen en varens die er te vinden zijn, maar ook vanwege de rijke flora.

Het wandelpad op deze uitzonderlijke site werd aangelegd aan het einde van de 19e eeuw en ingehuldigd door koningin Marie-Henriette. De wandeling brengt u langs de 'passerelle du Centenaire' en twee watervallen met de namen van koning Leopold II en zijn vrouw…

vallei-van-de-hoegne-wandeling-de-hoge-venen-map

Vertrek Roquez 49 in 4845 Jalhay-Sart, Parking ‘Pont de Belleheid’
                 GPS : N50° 30'27.8" E005 57' 37.3"

Afstand 7.5 km of 10 km

Duur 2.30 tot 3 uur.

Bewijzering blauwe kruisjes

Moeilijkheidsgraad eerder gemakkelijk  

Hoogte D+ 176

Wat u moet weten stapschoenen zijn aangewezen, honden aan de leiband toegalaten, niet geschikt voor buggy’s en ook niet voor personen met een beperkte mobiliteit.

Route

  • Om naar het vertrekpunt te gaan: neem de N640 Sart-Francorchamps richting Francorchamps. Op ongeveer 700 meter  van de uitrit neemt u een baantje links (Roquez) naar Belleheid / Hoëgne om de parking te bereiken.
     
  • Het einde van de parking is het begin van de wandeling. Volg de Hoëgne door de linker- en rechteroever af te wisselen via tien bruggen, volg de borden (blauwe kruisjes) naar de Pont du Centenaire.
     
  • Tijdens de wandeling komt u op verschillende plaatsen  watervallen tegen: de Marie-Henriette-waterval en Leopold II-waterval, koningin en koning van België, ingehuldigd in 1899 door koningin Marie-Henriette. U komt ook langs de "Abri Legras" (met een gedenkplaat van Léonard Legras, de man achter de Hoëgne-wandeling), een ideale plek om even te pauzeren. Verderop kunt u op het uitkijkpunt Belvédère genieten van het uitzicht en gaat u verder via watervallen en de Pont des Forestiers om uit te komen bij de Pont du Centenaire, een brug die gebouwd werd in 1930 ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid.
 
 
https://www.tourismejalhaysart.be/nl/
https://walloniebelgietoerisme.be/nl/content/onvergetelijke-wandeling-de-vallei-van-de-hoegne
E-mail  [email protected]

 

 
Curated Tags

Onze publicaties