Bent u op zoek naar een uitje dat zowel sportief als cultureel is? De vzw Pro Velo organiseert elk weekend thematische fietstochten in de Brussel. Een buitenkans om de hoofdstad in een ander licht te zien.

Begeleide fietstochten in Brussel

Elk weekend vinden er prachtige fietstochten in thema plaats voor alle soorten fietsers. Sommige routes worden als 'licht' of 'heel licht' omschreven terwijl andere meer 'atletisch' zijn. De tochten duren twee, drie, vier uur en soms zelfs een hele dag. “Het concept staat open voor alle doelgroepen, of je nu een beginner of een ervaren fietser bent”, zegt Charlotte Massagé van Pro Velo https://www.provelo.org/nl. “De bezoeken zijn een buitenkans voor beginners die bang zijn om te fietsen in een grootstad als Brussel. Fietsen in groep geeft hen een gevoel van veiligheid en tegelijkertijd ontdekken ze nieuwe plaatsen”. Alle tochten worden begeleid door professionele gidsen die een kwaliteitscharter ondertekend hebben en die je in groepen van maximaal 18 personen van wijk naar wijk brengen. “De tocht duurt meestal tussen de drie en drie en een half uur en het parcours is tussen de tien en 15 kilometer lang. De gids stopt regelmatig om kleine anekdotes te vertellen, afhankelijk van het gekozen thema.” Wat als je geen fiets hebt? Geen probleem! Voor elke rit is het mogelijk om (elektrische) fietsen te huren. 

balades-guidees-decouvrir-bruxelles


Zomerse suggesties  

1. Brueghel & Brussel, 24 juli

Ontdek Brussel aan de hand van het leven en werk van een van de grootste Vlaamse schilders van de 16de eeuw.

Om dichter bij het machtscentrum te zijn, verhuisde Brueghel in 1563 naar de Marollenwijk. Hij bracht er de laatste jaren van zijn leven door en werkte er meer dan twee derde van zijn werk af. Leer Brussel kennen in de periode dat het nog een van de belangrijkste machtscentra van Europa was. Ontdek het leven van de hofhouding en de oudste wijken van de stad. Treedt in de voetsporen van deze beroemde persoon en maakt kennis met middeleeuws Brussel: van de Kapellekerk tot de Koudenberg envan de Hallepoort tot het hart van de bruisende Marollen, u.

brueghel-en-brussel


2. Brussel tussen kastelen en abdijen, 31 juli

Fiets terug naar een tijdperk waarin de stad het omringende landschap nog niet had ingepalmd. Vanaf de Ter Kamerenabdij, een oase van rust in het hart van de stad, fietst u naar Ukkel en haar voormalige domeinen, vandaag omgevormd tot openbare parken. U ontdekt kastelen, oude boerderijen, patriciërswoningen en landelijke verrassingen.

brussel-tussen-kastelen-en-abdijen


3. Flaneren langs de Brusselse architectuur, 8 augustus

Deze tocht brengt u langs de mooiste pareltjes van de Brusselse architectuurvan zowel middeleeuwse als hedendaagse constructies. U gaat op een korte reis langs puntgevels, barok, classicisme, eclectische bouwwerken, art-nouveau...

flaneren-langs-de-brusselse-architectuur


4. Begraafplaatsen van Brussel, 5 september, 16 oktober

Begraafplaatsen zijn niet alleen oases van rust in de drukte, maar ook heuse openluchtmusea. Bekende Brusselaars hebben er een laatste rustplaats, beroemde architecten ontwierpen er grafmonumenten voor. De Brusselse begraafplaatsen weerspiegelen het dagelijks leven en de geschiedenis van de stad. Bovendien vormen ze een unieke biotoop voor planten en dieren.

begraafplaatsen-van-brussel

Reservaties: ten laatste de avond tevoren.  

Voor meer informatie: https://www.provelo.org/nl/individual_tours

 

Tip: met de fiets op de trein

De meeste vertrekpunten voor de fietstochten bevinden zich voor de Pro Velo-gebouwen in Brussel. U hoeft alleen maar de trein te nemen naar het station Brussel-Luxemburg. Vanaf daar bereikt u het Pro Velo-gebouw in een minimum van tijd!

 

 

Curated Tags

Onze publicaties