Op mooie dagen en met het toenemend licht van de lente duikt ook het verlangen naar tuinieren weer op. Niet iedereen heeft een tuin of een groot terras, maar het goede nieuws is dat je ook op een balkon kruiden kan kweken en volop kan genieten van de gezondheidsvoordelen hiervan.

Aromatische kruiden worden het hele jaar door gekweekt en verkocht, maar in het voorjaar is het leuker om zelf aan de slag te gaan en kruiden te kweken.Denk maar aan peterselie, bieslook, tijm, munt en andere kruiden. De benaming ‘aromatische kruiden’ omvat tientallen variëteiten. Wij maakten voor u een selectie van vijf kruiden voor dagelijks gebruik.

Weetjes  

Er zijn verschillende soorten aromatische planten: 

  • Vaste planten zoals bieslook, munt, oregano of zuring houden van blootstelling aan de zon en vochtige grond.
  • Heesters en heesterachtige planten zoals tijm, rozemarijn of salie. Ze geven de voorkeur aan een zonnige locatie en hebben weinig onderhoud nodig.
  • Eenjarige planten: basilicum of koriander. Doen het goed in de zon. 
  • Tweejaarlijkse planten zoals peterselie. Peterselie begint zijn levenscyclus het eerste jaar en eindigt het tweede jaar.

Basilicum

Basilic

Basilicum is een aromatische plant uit de Lamiaceae-familie. De blaadjes worden gebruikt als aromatisch kruid. Ze worden bij voorkeur rauw gebruikt omdat hun aroma tijdens het koken afneemt. Basilicum is het hoofdingrediënt van pesto en past perfect bij rauwe groenten (salades, courgetten tomaatjes), pasta, schaaldieren en vis, roerei, kip, konijn, eend, sauzen (vinaigrettes, citroen, olijfolie). 

“In de winter kreeg ik dit zakje basilicumzaadjes. Begin maart, toen het heel mooi weer was, had ik trek in zomerse gerechten en dacht ik er aan om zelf kruiden te kweken in potten. Maar hoe doe je dat? Ik heb informatie gezocht, navraag gedaan, ben aan de slag gegaan en ik deel mijn ervaring graag met jullie.” 😉 Martine, 48-jarige stadsbewoner

Om te kunnen groeien, heeft basilicum een ​​warm, zonnig milieu nodig en beschutting tegen koude en wind. Daarom is het beter om te wachten tot half april om basilicum buiten te kweken en te wachten tot mei of juni om hem in volle potgrond te planten. Maar u kan het kruid ook kweken in een pot onder een afdak. 

Hoe zaailingen maken?

De gemakkelijkste manier is om speciale 'zaaigrond' te gebruiken die alle elementen bevat die nodig zijn voor een goede ontkieming van de zaden. Vul de pot met zaaigrond, plaats een tot drie zaden om de 20 cm, bedek de zaden met een dun laagje aarde en bespuit alles met een sproeier. Geef de voorkeur aan de sproeier omdat water uit een gieter hard kan aankomen en de zaden in de grond zouden kunnen zinken. Voeg geen kunstmest toe, want in dit stadium van de teelt hebben uw zaden voldoende ‘voeding’ van de speciale grond. Te veel kunstmest kan zelfs nefast zijn en de kleine wortels waarmee de plant zich voedt, verbranden.

"Ik raad aan om kleine turfbakjes te gebruiken die je direct kan overplanten in de grond of in een sierpot.”  De turfbakjes zien eruit als karton en kan je in de plant- en bloemenwinkel of in een tuincentrum kopen. ) 

Zet ze in een kom die je afdekt met het doorzichtige deksel (net een mini-serre!), voor een raam op een veranda of in een lichte en verwarmde ruimte. Zorg ervoor dat de potgrond altijd vochtig is, want om te ontkiemen heeft een zaadje vocht, licht, warmte en een substraat nodig waarin het kan bezinken. Maar de belangrijkste factor voor de groei van uw zaailingen is de luchtvochtigheid. De grond mag nooit uitdrogen.  

Als het plantje flink gegroeid is, kan u het verhuizen naar het balkon of terras. Installeer uw kruiden vanaf april op een beschutte plek en dek ze indien nodig af bij aangekondigde koude nachten. De grootte van de 'container' is belangrijk. Als de plant op volwassen leeftijd klein blijft, volstaat een kleine container. Indien de plant op volwassen leeftijd groot uitvalt, moet er aan alle kanten minstens 30 centimeter zijn. 

Plaats in de bodem van de pot een ronde geotextiele beschermvilt, giet er drie centimeter kleibolletjes op en vul de pot voor de helft met aarde. Verwijder het potje en geef de wortels de nodige lucht door met de snoeischaar de aarde licht aan te raken. Plaats de kluit in het midden van de pot, vul de lege plekken met aarde en druk aan. Plaats een schoteltje onder de pot, geef de plant water en maak het schoteltje systematisch leeg.

Je kan de basilicumblaadjes in de lente en de zomer plukken. Pluk ze door de volledige stengel af te snijden om de groei van nieuwe scheuten te bevorderen

Rozemarijn

Romarin

Rozemarijn maakt ook deel uit van de Lamiaceae-familie, is inheems in mediterrane streken en groeit makkelijk in het wild of  in een pot. 

Houd er echter rekening mee dat het bij kleine rozemarijnplanten ongeveer één jaar duurt voordat ze verplant kunnen worden'. We raden daarom aan om rozemarijn al gezaaid in een klein bakje te kopen en over te planten in een pot waarin rozemarijn goed zal groeien op het balkon of een vensterbank gericht op het zuiden. De plant kan jarenlang meegaan als hij verzorgd wordt en indien je hem af en toe verpot in een grotere pot omdat de wortels uitzetten.

Kweekt u de plant binnen, let dan op de volgende punten:

- Wacht tussen elke gietbeurt tot de grond behoorlijk droog is.
- Plaats geen schoteltje onder de plant om water in de pot te houden: constante luchtvochtigheid is schadelijk voor de rozemarijnplant. 

Tijm 

Thym

Tijm is veel gemakkelijker te kweken in een pot dan in de volle grond. Indien u tijm in een bakje koopt, dient u de plant te verpotten naar een grotere potin een mengsel van tuingrond en zand. Plaats de plant in een pot met een diameter van 20 tot 25 centimeter of in een grote plantenbak op een balkon of een vensterbank in het gezelschap van andere kruiden die niet veel water nodig hebben (rozemarijn bijvoorbeeld). 

Geef de plant in de zomer water als hij in de volle zon staat en blootgesteld wordt aan de wind die de grond doet uitdrogen.

Tijm kan het hele jaar door worden geoogst, maar als je hem wilt bewaren is de ideale tijd om te plukken tussen april en juli wanneer hij begint te bloeien. Op dat ogenblik is de plant het meest geurig en bevat hij het maximum van zijn actieve  bestanddelen. 

Snijd de takjes tijm naar behoefte, snoei de plant niet in de herfst of de winter en verwijder dode takjes in het late voorjaar. Zorg er ook voor dat u tijmplanten elke drie of vier jaar vervangt, anders kan de stengel te houtachtig worden en kunnen de takjes hun smaak verliezen. 

Tijm bewaren 

In gedroogde boeketjes: maak boeketjes vastgebonden met een klein touwtje, waarvan het ene uiteinde gebruikt wordt  om de takjes tijm ondersteboven op te hangen om ze te laten drogen. Plaats uw boeketten op een warme, droge en geventileerde plaats en vermijd direct zonlicht. 

In een bokaaltje: als de kleine takjes erg droog zijn, kan je ze in zijn geheel bewaren of kan je de blaadjes er af ritsen. Doe de tijm in beide gevallen in een goed gesloten  glazen pot om het aroma te behouden. Gebruik geen plastic zakjes. 

In de diepvriezer: tijm kan ook ingevroren worden. Zodra u de tijm plukt, stopt u de takjes meteen in zakjes in de diepvries. Stop niet te veel tijm in één zakje. Gebruik het nog bevroren kruid om uw sauzen of gerechten op smaak te brengen. 

Bieslook

Ciboulette

Bieslook wordt minder gezaaid omdat het lang duurt voordat je de eerste bieslook kan oogsten Maar je kan een plant kopen in een tuincentrum of kwekerij of een bestaande bieslookplant verdelen. Doe dit indien mogelijk in het voorjaar (april / mei).

Een pot van minimaal 20 cm in doorsnee en hoogte is heel geschikt voor bieslook. Hoe hoger de pot, hoe beter omdat de grond minder snel zal uitdrogen. Leg een laag kiezelsteentjes of kleibolletjes van 3 à 5 cm op de bodem. Zo zal het water goed afgevoerd worden en niet blijven staan.  Vul de pot met plantaardige aarde (verrijkt) die u eventueel mengt met goede tuingrond (half / half). Voeg 1/4 zand toe voor de verluchting.

Om bieslook in potten te cultiveren, moet u de plant regelmatig water geven, vooral als het warm is. Om erachter te komen of u de plant water moet geven, steekt u uw vinger in de aarde. Is die meer dan drie cm droog, dan is het tijd om de plant water te geven.

Het oogsten is eenvoudig: snij de bieslook gewoon af als je het kruid nodig hebt. Als je net een plant hebt verpot, wacht dan een paar weken zodat de plant wortel kan schieten.

Weetjes:
- Als u niet regelmatig 'oogst', hebben de stengeltjes de neiging om dikker te worden. Knip ze kort om ze weer dun te maken. 
- Bieslook is heel resistent. Het enige wat kan gebeuren, is dat de plant geel wordt door te veel water. 

In de lente of herfst is het noodzakelijk om de plant te verpotten. Graaf de kluit op, vervang het substraat door nieuwe potgrond en plant hem opnieuw. U kunt van de gelegenheid gebruikmaken om uw plant te verdelen en er iemand blij mee te maken.

Munt 

Munt is een aromatische plant die heel gemakkelijk in een pot te kweken is. De blaadjes, rijk aan menthol, kunnen gebruikt worden in de thee of bij het koken. Door de hoeveelheid blaadjes is het bovendien een decoratieve plant. 

Aangezien zaad willekeurig is en het langer duurt om de planten te kweken is het eenvoudiger om een ​​plant te kopen en die in een pot over te planten.

Munt vereist weinig onderhoud: simpelweg snoeien na de bloei volstaat (verkort hierbij de stengels aanzienlijk ende voet van de plant zal nieuwe takjes produceren).

Ingemaakte munt moet elk jaar verpot worden in de lente of herfst, omdat ze het substraat snel uitputten. De voet van een muntplant moet na een paar jaar vervangen worden (gemiddeld drie jaar), omdat hij zijn kracht verliest en de blaadjes minder aromatisch worden.

 

Bronnen: 
-Brigitte Lapouge-DéjeanNathalie David-Bernadatet Sylvie Hampikian , Créer son jardin d'aromatiques bio, Poche 
-François Couplan, 40 plantes aromatiques faciles à cultiver, Ed Jouvence- nature
-https://monjardinmamaison.maison-travaux.fr
-https://www.lovethegarden.com/fr-fr/article/plantes-aromatiques-planter-et-semer
Curated Tags

Onze publicaties