November 2023, Doumé

 

Isa was 53 toen ze de diagnose borstkanker kreeg.  "Ik heb het hele proces doorstaan: de behandeling, de operaties, de vermoeidheid, de pijn en de bijwerkingen, soms ontmoedigd en angstig, dan weer relativerend. De ziekte gaf me ook de kans om geweldige mensen te ontmoeten en solidariteit te ervaren.  Ik ben doorgegaan, zonder mijn ziekte te verbergen, maar ook zonder psychologische hulp te zoeken", vertelde ze ons toen we haar twee jaar geleden ontmoetten en ze zich voorbereidde om haar leven te veranderen.

 

Klik

"Op 59-jarige leeftijd had ik net een heerlijke zomervakantie met mijn gezin doorgebracht, waarin ik de schoonheid van landschappen tijdens het paragliden en oude gebouwen met een rijke geschiedenis had ontdekt. Maar mijn man zag de toenemende stress bij de gedachte om weer aan het werk te gaan en stelde voor dat ik mijn leven zou veranderen...”

Isa ging weer aan het werk, maar al snel vertoonde ze tekenen van een burn-out: huilbuien, angst, ze kon zo niet verder, ze was echt uitgeput. Haar man sprak weer met haar over het veranderen van hun leven en ze besloten weer op vakantie te gaan, maar met een nieuwe missie: het vinden van hun toekomstige huis in de regio Cahors en het openen van een gîte. Ze bezochten een tiental huizen en werden verliefd op een huis in een klein, afgelegen dorp. Een maand later bezochten ze het opnieuw en bevestigden ze dat dit de plek was waar ze een nieuw leven zouden beginnen. Binnen een paar maanden werd de aankoop bevestigd, de verhuizing georganiseerd en de bed & breakfast opgestart.  

"Ik had een fase van intense uitputting in mijn leven bereikt: de steeds veranderende baan, het gezin, enz. Ik kon het niet meer aan, ik had het allemaal gehad en ik had er genoeg van. Ik was ook bang voor een terugkeer van de kanker na mijn pensioen. Wat een bevlieging leek, was eigenlijk een overlevingsreactie. Dit nieuwe project heeft me gered van een definitieve burn-out.”

 

Twee jaar later 

"Na uitgebreide renovatie- en opknapwerkzaamheden bieden we nu twee vakantiehuizen te huur aan op ons landgoed dat verscholen ligt in the middle of nowhere, in een klein dorpje van 600 zielen. We werken veel, maar anders. Ik ben gelukkiger en serener dan voorheen, ook al zijn er nog altijd bepaalde angsten, en dat is normaal. Ik heb de kracht ontdekt van een sterrenhemel, van mensen ontmoeten, van elkaar helpen... We genieten op een andere manier van onze kinderen en vrienden. De balans is duidelijk positief, ik ben in harmonie met mezelf”, zegt Isa. "En toen vond mijn man zijn vrouw terug, een vrouw die resoluut vooruit gaat. We gaan nu zelfs werken aan zijn project voor een artistieke gîte.”

Changement de vie Isa

 

Advies van Isa voor mensen die hun leven willen omgooien 

"Het belangrijkste is om niet tegen jezelf te moeten zeggen 'had ik  maar'  of om spijt te hebben. Naar mijn mening moet je, als je diep de behoefte voelt om te veranderen, ervoor gaan, er niet te veel over nadenken en er vooral voor zorgen dat je niet wegzakt. Soms zeggen mensen om me heen dat ik dapper ben geweest, maar zo zie ik het niet. Als er behoefte is aan verandering, aan een levensproject, en als het mogelijk is, dan moet je ervoor gaan. En niets is ooit voor altijd.."

 

*Le mas de Flory in Dégagnac (Frankrijk)
https://www.lemasdeflory.com

e-mail: [email protected]

 

Curated Tags

Onze publicaties