“De positie van hulpverlener die ik zo goed ken, draaide plots om van die van een afhankelijke en hulpbehoevende patiënt. Een bijzondere ervaring.”  Naast de steun van familie en goede vrienden, artsen, verpleegkundigen, collega’s en dichte en verre kennissen, werd dr. De Wachter geconfronteerd met een voor hem onbekend fenomeen. “Zodra mijn toestand bekend was in de media -een gevolg van mijn publieke positie- die op lastige momenten erg dubbel aanvoelt- werd ik overspoeld met reacties van mensen die me totaal onbekend waren. Velen van hen waren zelf geconfronteerd met ernstige medische problemen of andere ellendige gebeurtenissen in hun bestaan. Ze stonden ook aan de afgrond of hadden het eerder meegemaakt. Ze werden blijkbaar getroost in de herkenning van hun situatie die soms van een heel andere feitelijkheid was.”

 

cover ver troost ingen

 

Troost en pseudotroost

In zijn boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Troost zit in kunst, in de filosofie, in de natuur, in godsdienst, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander, stelt dr. De Wachter.

“Als een mens in de diepste fysieke ellende ligt, dan is de behoefte aan troost tastbaar aanwezig. Het is geen abstract gegeven, het is niet iets uit boekjes, maar het is niet minder prioritair. Natuurlijk is medische zorg nodig en daarmee hebben we in ons land veel geluk. Maar je hebt ook vriendelijkheid nodig. Mensen die begripvol zijn, die veel aandacht hebben, die goed voor je zijn. Mensen die je zien. Door wie je gezien wordt.”

“Herkenbaarheid, herkenning en erkenning: misschien is het dat. Toen mijn verhaal naar buiten kwam en al die mensen reageerden, bleek dat in de herkenning van hun eigen verhaal troost zat. Waardoor het bijna een metaverhaal wordt, want hun troost wordt dan weer mijn troost”, aldus dr. De Wachter.

“Ook de pseudotroost bestaat”, zo moet de psychiater vaststellen. “Soms erger ik me aan coaches, programma’s en half therapeutische pakketten waarin troost tegen betaling als consumptieproduct wordt aangeboden. Rituelen voor poen: dat maakt me erg bang.”

“Waar vinden we troost? Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten: in de aanwezigheid van de ander. Dat is de basis”, aldus dr. De Wachter.

 

Dirk De Wachter. Vertroostingen. Gewone woorden van Dirk De Wachter. Uitgeverij Lannoo Campus

EAN 9789401489614

 

Op YouTube

Waarom de grootste troost komt van de medemens | Dirk de Wachter | Buitenhof

https://www.youtube.com/watch?v=pnWB4-r0eI0

 

Curated Tags

Onze publicaties