Mei 2023, S. Audali

 

"Kies een baan waarvan je houdt en je zult geen dag in je leven hoeven te werken", zo zei de Chinese filosoof en politicus Confucius (551 v.Chr. - 479 v.Chr.). Sindsdien zijn er vele variaties van deze stelling waaronder de beroemde Japanse filosofie, ikigai, die doelgerichtheid en levensvreugde combineert. 

Het ikigai concept is ontstaan op het Okinawa in Japan dat bekend staat als het 'Eiland van de Langlevenden’ omdat de bewoners er de hoogste levensverwachting ter wereld hebben. Ze delen een levensfilosofie die vaak wordt vertaald als "het geluk bezig te zijn met een activiteit die zin en een doel heeft", wat hen niet alleen een reden geeft om te leven, maar ook een reden om te zijn. Naast eetgewoonten en milieu speelt dit Japanse concept dus een belangrijke rol bij het vermogen om goed oud te worden. Ook omdat ikigai mensen in staat stelt zichzelf te blijven projecteren in de toekomst, ondanks de moeilijkheden waarmee ze dag na dag worden geconfronteerd.

 

Wat betekent Ikigaï?

Het woord ikigai is een combinatie van ‘iki’ dat leven of leven betekent, en ‘gai’ dat reden betekent.

Om het te vinden moeten we vier levensgebieden verkennen, voorgesteld door vier overlappende cirkels. 

  • De eerste cirkel is die van passie wat we echt graag doen, wat ons vreugde, plezier en opwinding brengt. 
  • De tweede cirkel is roeping: wat ons van nature gegeven is om te doen, onze talenten, onze vaardigheden.
  • De derde cirkel is uw missie: uw waarden, wat de wereld nodig heeft en wat u wilt en kunt bijdragen.
  • En de vierde cirkel is het beroep: waar je voor betaald wordt, in geld of in erkenning.

Ieders ikigai ligt in het midden, op het kruispunt van de vier cirkels. Waar wat je liefhebt samenkomt met waar je goed in bent, wat aansluit bij waar je voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft.

Ikigai-NL
https://www.icm.nl/extra/ikigai/

 

Hoe vindt u uw ikigai?

Voor velen vereist dit veel introspectie en onderzoek. Ikigai is pas compleet als elk onderdeel correct is geïdentificeerd en vervolgens ingevuld. Dit kan niet op één dag worden gedaan en vereist enige introspectie.

Begin met het invullen van de cirkels met woorden, ideeën, beelden of zinnen die van toepassing zijn op "Waar u van houdt", "Waar u goed in bent", "Waar de wereld behoefte aan heeft" en "Waar u voor betaald wordt". Stel uzelf eventueel deze vragen om uw gedachten te verduidelijken:

  • Wat je leuk vindt: Wat doet u graag? Wat bezielt u? Welke passies hebt u? Als u geen passies hebt, is het raadzaam vijf gebieden op te sommen die uw nieuwsgierigheid wekken, en u daarover in te lezen.
  • Waar bent u goed in: Wat zijn uw talenten en hoe kunt u die ontwikkelen? Waar ben u trots op? Wat doet u dat nuttig is voor anderen? Als u niet zelfverzekerd bent, kunt u het concept van wabi-sabi gebruiken, dat van het waarderen van de schoonheid van zelfs onvolmaakte dingen.
  • Wat de wereld nodig heeft: Hoe kunt u bijdragen aan het leven om u heen? Welke veranderingen wilt u aanbrengen in de wereld?
  • Waarvoor u betaald wordt: welke vaardigheden kunt u te gelde maken? Welke ideeën hebt u die waardevol zijn?

Als u over elk gebied nadenkt, neem dan de tijd en verwelkom de ideeën die binnenkomen met een open geest. Kijk naar het grote geheel om de verbanden tussen elke cirkel te ontdekken. Zorg ervoor dat u elke cirkel gelijk invult. Op deze manier zal uw ikigai uiteindelijk duidelijk en samenhangend voor u worden.

Ikigai kan op elke leeftijd gebruikt worden, want de vraag waarom u elke ochtend opstaat, waarom u leeft, is in alle levensfasen aanwezig. Het is ook een zeer nuttig instrument wanneer u een belangrijk keerpunt in uw leven wilt verwezenlijken, een verandering van richting of om uw project vanuit een andere hoek te bekijken en zo de kans op succes te testen.

 

Het belang van ikigai 

De voordelen van ikigai zijn heel duidelijk. Het geeft u een reden om 's morgens op te staan, om te genieten van uw werk en te houden van wat u doet, of om te streven naar een zinvol leven. 

Ikigai onthult twee belangrijke facetten van het leven in het algemeen:

  • Het gevoel en het geloof dat het leven de moeite waard is [Zijn]. We zijn ook spirituele wezens, en de vreugde van het leven, het gevoel waarde te hebben, en dat te kunnen delen met de wereld is belangrijk.
  • Dat we allemaal een doel hebben dat zinvol is en ons leven stuurt [Doen]. Er zijn dingen die we intern moeten cultiveren, onze talenten en vaardigheden. Dit stelt ons dan in staat om te bloeien, zowel in ons dagelijks leven als om onze dromen waar te maken.

Ikigai is dus een instrument waarmee we alle gebieden van ons leven met elkaar in overeenstemming kunnen brengen, om hetzelfde doel te bereiken: vervuld worden door ons leven.

 

LEES OOK

https://www.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/de-vele-voordelen-van-lichaamsbeweging

https://www.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/hydrateren-zoals-het-hoort

 

Curated Tags

Onze publicaties