Juni 2023, S. Audali

 

Muziek verzacht de zeden. Maar u moet wel de juiste playlist kiezen. Door hersenactiviteit te analyseren en wiskundige formules te gebruiken, hebben verschillende teams van neurowetenschappelijke onderzoekers de vergelijking voor 'muzikaal geluk' ontwikkeld. Ze beweren dat muziek het geheugen stimuleert, angsten verlicht en een gevoel van welzijn geeft.

Formule voor een happy song 

We hebben allemaal wel een liedje dat ons meteen blij maakt. Of het nu is omdat het ons herinnert aan een persoon, een moment in ons leven, of gewoon omdat het nummer aanstekelijk is. Muzieksmaak is subjectief, maar is er één liedje waar iedereen het over eens is? Ja, volgens de onderzoekers wel! Of tenminste, een formule voor het creëren van een song die mensen gelukkig maakt.

Hoe spreken muzieknoten tot de hersenen? Om deze vraag te beantwoorden, bekeken de wetenschappers het tempo, de toonladders en de teksten van de grootste hits in de Angelsaksische muziek van de afgelopen vijftig jaar. Op basis van deze gegevens bedachten ze een recept voor de feel-good songs die een glimlach op ons gezicht toveren.  

Volgens Dr. Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen is de feelgood vergelijking gebaseerd op drie criteria: een tempo van 150 beats per minuut dat "onbewust een gevoel van energie opwekt", positieve teksten en het gebruik van noten in een majeur toonladder.

“Combineer deze drie ingrediënten en je hebt de formule voor de perfecte happy song. Wat nog indrukwekkender is, is dat het luisteren naar deze nummers onbewust een gevoel van energie kan oproepen, en het gebruik van majeur [een klasse van diatonische toonladders] maakt dat je iets voelt dat we associëren met vertrouwen.”

Een majeur toonaard, septiem-akkoorden, 137 BPM, 4/4 maat en een eenvoudige couplet-refrein-couplet-refrein structuur: dat is de magische formule voor het componeren van een liedje dat gelukkig maakt, volgens dr. Michael Bronshor, Professor Muziekpsychologie aan de Universiteit van Sheffield. Het liedje moet ook "een korte inleiding hebben - minder dan 14 seconden - een repeterende riff [...] en een mix van voorspelbaarheid en verrassing", legt hij uit. "Met de toevoeging van een repetitief ritme of een gitaarriff die mensen gemakkelijk kunnen oppikken en herinneren, is dat de kers op de taart", vervolgt de onderzoeker. Er is één nummer dat volgens hem perfect aan deze formule voldoet: Good Vibrations van de Beach Boys. Het nummer werd uitgebracht in 1966 en voldoet aan alle voorwaarden van dit magische recept.

"Combineer de drie ingrediënten en je hebt de formule voor het perfecte vrolijke liedje. Wat nog indrukwekkender is, is dat het luisteren naar deze nummers onbewust een gevoel van energie kan opwekken, en het gebruik van majeur [een klasse van diatonische toonladders] maakt dat je iets voelt dat we associëren met vertrouwen”, aldus de professor.  

Voor zijn onderzoek bestudeerde dr. Bronshor de luistergewoonten van 2.000 volwassen deelnemers. Een derde (32%) van hen gebruikte muziek om hun stemming te verbeteren, en bijna de helft (46%) vond dat het zingen van een van hun favoriete nummers hen automatisch in een goede stemming bracht. Iedereen zou zelfs acht liedjes hebben waarnaar we willekeurig zouden terugkeren om onze stemming te verbeteren. Zonder noodzakelijkerwijs de opbouw van het liedje te kennen, is het voor 58% van de ondervraagden het pakkende ritme van een liedje dat ervoor zorgt dat we het waarderen. Nostalgie speelt ook een belangrijke rol in onze gehechtheid aan muziek. Bijna zes van de tien mensen (58%) zijn in een goede stemming als ze luisteren naar liedjes die herinneringen oproepen.

Musique

Maar voor sommigen is het niet zomaar een herinnering: voor 38% van de volwassenen zijn de gelukkigste liedjes nummers die tijdens hun tienerjaren zijn uitgebracht. In een eerder onderzoek, uitgebracht in 2020, zei 58% van de ondervraagde volwassenen dat ze zich onmiddellijk gelukkig voelden als ze naar een liedje uit hun tienerjaren luisterden.

 

Lijstjes van magische nummers volgens de wetenschap

De top tien van happy songs volgens de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen:

 • Don't Stop Me Now, Queen
 • Dancing Queen, Abba
 • Good Vibrations, The Beach Boys
 • Uptown Girl, Billy Joel
 • Eye of the Tiger, Survivor
 • I'm a Believer, The Monkees
 • Girls Just Want to Have Fun, Cindy Lauper
 • Living on a Prayer, Bon Jovi
 • I Will Survive, Gloria Gaynor
 • Walking on Sunshine, Katrina & The Waves

Dr. Michael Bronshor, van de Universiteit van Sheffield (UK), maakte een lijstje van tien nummers die mensen altijd in een goed humeur brengen dankzij hun opbouw:  

 • Good Vibrations, The Beach Boys
 • I Got You (I Feel Good), James Brown
 • House of Fun, Madness
 • Get the Party Started, P!nk
 • Uptown Girl, Billy Joel
 • Sun Is Shining, Bob Marley
 • I Get Around, The Beach Boys
 • YMCA, Village People
 • Waterloo, ABBA
 • September, Earth, Wind & Fire

 

LEES OOK 

https://www.myhealthmylife.be/nl-be/hobby-passies/le-grand-retour-des-vinyles

https://www.myhealthmylife.be/nl-be/opdracht-veerkracht/de-wonderlijke-weldaad-van-geluid

 

 

Sources:

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties