Juni 2022

 

Water drinken is meer dan alleen uw dorst lessen - het is essentieel om uw lichaam goed te laten functioneren en u goed te voelen. Bijna alle belangrijke systemen van je lichaam zijn afhankelijk van water om te functioneren en te overleven.

Elke dag verliest u water via de ademhaling, transpiratie, urine en stoelgang. Daarom is het belangrijk om de hele dag door water op te blijven nemen. Om uw lichaam optimaal te laten functioneren, moet u de 'voorraad' aanvullen met dranken en voedingsmiddelen die water bevatten.

Studies bij gezonde volwassenen tonen aan dat zelfs lichte dehydratatie een aantal belangrijke aspecten van de cognitieve functie aantast, zoals concentratie, alertheid en geheugen.

 

Hoe?

Water drinken is de beste optie om gehydrateerd te blijven. Het bevat geen calorieën en vaak is het gratis. Voeg eventueel citroen of limoen, komkommer schijfjes of ijsblokjes toe om water op te leuken. Gearomatiseerd, koolzuurhoudend water zonder calorieën, magere melk, kokosnootwater, koffie of thee zijn andere opties. Cafeïne is wel een diureticum, maar studies hebben aangetoond dat een matige consumptie van koffie (1 tot 4 kopjes per dag) geen uitdroging veroorzaakt en voor dezelfde hydratatie kan zorgen als water.

eau-robinet

 

Voedingsmiddelen kunnen 20% van uw totale dagelijkse vochtbehoefte leveren. Voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte zijn onder andere sla, meloen, watermeloen, selderij, komkommer, aardbeien, tomaten, courgettes, pompelmoes, cottage cheese, tofu, enz.

 

Hoeveel?

Er circuleren heel wat adviezen over de hoeveelheid water die iemand dagelijks zou mogen drinken. Van acht glazen tot twee liter, en ga zo maar door.

“Gehydrateerd blijven is zeker belangrijk, maar het idee dat de eenvoudige handeling van het drinken van meer water mensen gezonder maakt is niet waar. Het klopt ook niet dat de meeste mensen chronisch uitgedroogd zijn of dat we de hele dag door water moeten drinken”, zo zegt prof. Kelly Anne Hyndman van de University of Alabama.

“We hebben allemaal wel eens gehoord dat acht glazen water per dag het magische getal is voor iedereen, maar dat is een mythe. unieke factoren zoals lichaamsgrootte, buitentemperatuur en hoe hard je ademt en zweet zullen bepalen hoeveel water je nodig hebt.”

De hoeveelheid water die u op een dag nodig hebt, hangt ook af van uw gezondheid. Iemand met een aandoening zoals hartfalen of nierstenen kan een andere hoeveelheid nodig hebben dan iemand die diuretica neemt, bijvoorbeeld. De consumptie moet ook aangepast worden bij diarree en of braken.

eau-verre

 

Voor de meeste jonge, gezonde mensen is de beste manier om gehydrateerd te blijven gewoon drinken als je dorst hebt. Mensen die ouder dan zeventig zijn, moeten misschien meer aandacht besteden aan het krijgen van voldoende vocht, omdat het dorstgevoel kan afnemen met de leeftijd.

 

Tips & tricks

Studies hebben aangetoond dat langzaam water drinken gedurende de dag je meer gehydrateerd houdt dan het snel naar binnen te slaan. U wilt niet dat 90% van dat water gewoon wordt uitgescheiden via de urine. Dan is alle moeite voor niets geweest!

Bij grote dorst en bij dehydratatie, vooral na zwaar sporten, kunt u best eerst water drinken en iets eten, anders zal uw lichaam langer uitgedroogd zijn.

Overigens wordt niet al het water dat je drinkt volledig in je systeem opgenomen, vooral niet als je veel water drinkt. Veel ervan wordt afgevoerd via de urine, en een deel in je ontlasting.

U moet er ook voor zorgen dat u genoeg zout in uw lichaam hebt. Te veel zout is niet goed voor de gezondheid, maar te weinig zout is ook niet goed. Zout wordt in het lichaam gebruikt om water in de cellen vast te houden, samen met het helpen om voedingsstoffen uit de dunne darm te halen.

Een goede tip om ervoor te zorgen dat we voldoende water in ons lichaam houden, is het eten van vezelrijk voedsel. Voedingsvezels helpen het lichaam om water vast te houden in de darmen, waar het langzaam wordt geabsorbeerd.

 

 

Referenties:

  • Benefits of Drinking Water
https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/water-and-healthier-drinks.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fhealthywater%2Fdrinking%2Fnutrition%2Findex.html
  • Pharmacokinetic analysis of absorption, distribution and disappearance of ingested water labeled with D₂O in humans.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21997675/
  • How Much Water Do You Actually Need?
https://www.nytimes.com/2021/09/17/well/live/how-much-water-should-I-drink.html
  • 19 Water-Rich Foods That Help You Stay Hydrated
https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods#TOC_TITLE_HDR_5

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties