Vandaag is het overlevingspensioen niet toegankelijk voor wie wettelijk samenwoonde, moeten weduwen of weduwnaars vaak kiezen tussen werk of overlevingspensioen, en is de termijn van de overgangsuitkering te kort voor gezinnen met kinderen ten laste. Dat vergroot het risico op armoede, zo blijkt uit getuigenissen die regelmatig binnenkomen bij de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker.

photo-1-kom-op-tegen-kanker


“Weduwen en weduwnaars die in 2021 jonger zijn dan 48 jaar op het moment dat hun partner overlijdt, hebben enkel recht op een tijdelijk overlevingspensioen, een overgangsuitkering. Het bedrag hangt af van de loopbaan van de overleden partner. Voor gezinnen met kinderen ten laste geldt de overgangsuitkering 24 maanden. Dat is te kort, zeker in vergelijking met de onderhoudsplicht van ouders, dat geldt tot de kinderen zijn afgestudeerd. Kom op tegen Kanker, de Gezinsbond en Ouders Die Opnieuw Starten (ODOS) vragen om de termijn van de overgangsuitkering te verlengen tot het moment waarop de kinderen niet meer kinderbijslaggerechtigd zijn (maximaal tot hun 25 jaar)”, aldus Kom Op Tegen Kanker.

Dit is slechts één van de aanbevelingen die Kom op tegen Kanker, de Gezinsbond en ODOS doen. Meer aanbevelingen leest u hier: https://www.komoptegenkanker.be/blog/overlevingspensioen-en-overgangsuitkering-bieden-te-weinig-bescherming-tegen-armoederisico
https://www.komoptegenkanker.be/blog/kom-op-tegen-kanker-vraagt-uitbreiding-overlevingspensioen-na-overlijden-partner

Curated Tags

Onze evenementen