Rentree: alles wat u moet weten over werken na kanker 

Hebt u vragen over werken met of na kanker? Hebt u nood aan hulp en ondersteuning? Dan is Rentree iets voor u. Rentree is een begeleidingstraject waarbij u gratis de nodige ondersteuning krijgt bij uw werkhervatting of uw zoektocht naar een nieuwe baan.

 

Rentree 1

De Rentree-begeleidingstrajecten worden uitgevoerd door erkende GOB’s (Gespecialiseerde Opleidings-, Begeleidings- en Bemiddelingsdienst). In elke provincie in Vlaanderen zijn verschillende Rentree-coaches actief. Zij zijn allemaal opgeleid in de specifieke thematiek van re-integratie en kanker. 

De aansturing van Rentree gebeurt door Sterpunt Inclusief Ondernemen en VDAB. Kom op tegen Kanker investeerde in deze innovatieve dienstverlening en blijft betrokken bij het verder verloop van Rentree. De coaching is gratis dankzij de financiële steun van VDAB.

“Terug gaan werken is voor veel patiënten een belangrijke stap om na het ziekzijn de draad terug op te nemen. Dit is echter voor velen helaas geen evidentie”, zo zegt Rentree-coach Greet Thys. “Lichamelijke, cognitieve en/of psychische gevolgen van de ziekte en de behandeling kunnen zorgen voor heel wat twijfels en onzekerheden in de stap terug naar werk. De wettelijke mogelijkheden tot re-integratie zijn niet altijd gekend, net zoals de rol van de verschillende actoren. Mensen zijn vaak nog altijd aan het revalideren, hebben nog heel wat aan hun hoofd en weten niet waar te beginnen. Rentree wil aan de hand van gratis individuele coaching en begeleiding bijstaan in het volledige proces van die werkhervatting. Ook mensen die het werk reeds hervat hebben of zijn blijven werken tijdens de behandeling, kunnen bij Rentree terecht voor een begeleiding op maat.”

rentree 3

Wie? 

Rentree is er voor mensen met een kankerdiagnose. Wie kan instappen?

 • Werknemers, zelfstandigen en ambtenaren die na ziekte opnieuw de stap willen zetten naar werk in welke vorm oo, of die graag willen blijven werken tijdens hun behandeling.
 • Werkzoekenden met een ziekte-uitkering, een werkloosheidsuitkering of andere vorm van inkomen​ die ondersteuning willen in de zoektocht naar een job.

Hoe? 

Elke begeleiding is uiteraard een uniek traject, maar meestal worden de volgende stappen doorlopen:

 • Een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin u uitleg krijgt over Rentree en waarbij uw verwachtingen in kaart gebracht worden.
 • Een voorbereidende fase met aandacht voor de impact van kanker op uw functioneren, de wettelijke aspecten van een re-integratie, jouw kijk op werkhervatting, tips en tricks, oriëntering,…
 • Het concreet maken van de plannen rond uw terugkeer of zoektocht naar een nieuwe job door middel van de opmaak van een Rentree-plan. Als u dit wenst, kan uw Rentree-coach in deze fase zelf ook mee overleggen met uw netwerk (artsen, werkgever, begeleidende diensten,…). 
 • Follow-up bij uw (nieuwe) baan. 
 • Een afsluitend gesprek waarin we samen terugblikken op uw traject op vlak van werk en aandachtspunten voor de toekomst bespreken.

Waarom?

 • U krijgt een vertrouwenspersoon op wie u kan terugvallen; ook als het even moeilijk gaat.
 • U wordt beter geïnformeerd over uw mogelijkheden, rechten en plichten
 • U leert omgaan met vermoeidheid, concentratieproblemen of andere gevolgen van kanker op het werk.
 • U krijgt tips om het gesprek met uw collega’s en werkgever aan te gaan.

“Eens de persoon het werk(al dan niet deeltijds)hervat heeft, volgt de Rentreecoach dit mee op”, aldus Rentree-coach Greet Thys. “op die manier kunnen klanten ook na de werkhervatting beroep doen op een coach om de nieuwe realiteit op te volgen en te evalueren. Soms moeten we ook een stapje terugzetten. Zo heb ik bijvoorbeeld een klant gehad die na de werkhervatting een borstreconstructie liet doen. Dan zetten we even een stapje terug, bekijken de nieuwe situatie en gaan we vandaar verder. Dat is ook onze rol: het opstaan, maar ook het vallen meepakken, en vervolgens samen terug een weg zoeken om op te staan. In zo’n situatie is het fijn dat je op iemand beroep kan doen.”

vdab

Meer informatie 

Een duo-getuigenis van Ann en haar leidinggevende over haar proces van werkhervatting (filmpje)

https://www.youtube.com/watch?v=BkLWYimnGKQ


Wilt u graag begeleiding op maat? Wilt u informatie over werken met of na kanker? Bel naar 0487 90 74 80 of stuur een e-mail naar  ​  [email protected]

Curated Tags

Onze evenementen