Eén van de hoofddoelen van Pink Ribbon vzw is om mensen correct te informeren over borstkanker. De vzw organiseert hiervoor verschillende acties doorheen het jaar en bundelt informatie en verhalen op haar website en sociale media.

 

De komende jaren wil de vzw hier verder op inzetten en richt daarom een Medisch Kenniscentrum over borstkanker op. Met haar aanstelling als medisch hoofdredacteur zal dr. Marleen Finoulst dit Kenniscentrum overzien. Marleen Finoulst studeerde af als huisarts maar wisselde begin jaren ’90 die carrière in voor eentje in de media. Sindsdien verdiende ze haar sporen als arts-journalist.

“We konden al enkele jaren rekenen op artsen in onze Raad van Bestuur. Dankzij de aanstelling van een arts binnen het operationele management, zetten we verder in op onze missie: het correct informeren over borstkanker in een toegankelijke taal zonder de nuance te verliezen”, aldus gedelegeerd bestuurder, Hilde Debackere.

Dat nieuwe Kenniscentrum over Borstkanker zal de burger wegwijs maken in de doolhof aan informatie. Om de informatie correct en toegankelijk te brengen, zal een medische adviesraad worden opgezet die waakt over de inhoudelijke correctheid. Als medisch hoofdredacteur is dr. Marleen Finoulst het best geplaatst om die informatie ook toegankelijk over te brengen. Het Kenniscentrum zal daarom bestaan uit verschillende duidelijke rubrieken. Zo zullen er naast medisch-wetenschappelijk onderzoeken over borstkanker, ook interessante initiatieven en video’s worden uitgelicht.

 

“Fake news is overal”

“Het Kenniscentrum over Borstkanker zal vooral een gidsfunctie hebben: wij bieden een waaier aan informatie aan maar willen de lotgenoten ook correct doorverwijzen. Zij willen vaak weten waar ze terecht kunnen met al hun vragen. Dat is voor mij het hoofddoel van het Kenniscentrum”, zegt Hilde Debackere. Omdat het voor de burger niet altijd eenvoudig is om correcte informatie te vinden en de correctheid van bronnen na te gaan, lanceert het Kenniscentrum een rubriek “voor jou gecheckt”. Zo wil de vzw niet alleen correct informeren, maar ook onwaarheden de wereld uithelpen.

Boek_Dokter Google

 

“Fake news vind je overal. Zeker over gezondheidsinformatie,” zegt dr. Finoulst. Ik probeer mensen wegwijs te maken door gezondheidsnieuws te factchecken. Mijn recente boek ‘Dokter Google". Vriend en vijand’ is een handleiding voor het doolhof op het internet. De gezondheidsgeletterdheid van burgers verbeteren, loopt als een rode draad doorheen mijn carrière,” verklaart Marleen Finoulst. “Onjuiste berichten worden massaal gedeeld en maken mensen onterecht bang. Ik wil me samen met Pink Ribbon inzetten om kankerpatiënten, borstkankerpatiënten in het bijzonder, hiertegen te wapenen door hen correct te informeren, duidelijk en kort op de bal”, aldus dr. Finoulst.

waar vragen stellen

 

Al die informatie zal gebundeld worden in het nieuw Kenniscentrum Borstkanker. “Als arts ga je niet alleen een medisch, maar ook een sociaal engagement aan. Die lijn trek ik in mijn nieuwe rol door. Om mensen te betrekken, zullen we  ook enquêtes lanceren, meningen verzamelen en gericht informeren waar dat nodig en nuttig is. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en Pink Ribbon geeft me daar de gelegenheid toe. Ik heb er heel veel zin in”, besluit dr. Finoulst.

https://www.pink-ribbon.be/

 

 

Curated Tags

Onze evenementen