Kanker en een zwangerschap sluiten elkaar niet uit. Dat bewijzen Lesley Verley en haar zoon Marnix. Lesley bereidt zich volop voor op haar eerste marathon, terwijl haar echtgenoot Andy onderzoeksfondsen zal werven tijdens de Marathon des Sables, zo weet Pink Ribbon. https://pink-ribbon.be/verhalen/lopen-voor-een-ongeboren-leven

Lesley en haar man Andy hadden het allemaal: mooi huis, leuke baan en elkaar. Wanneer Lesley zwanger is zijn ze nog gelukkiger. Tot op de dag dat de aanstaande mama te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Het koppel staat voor een onmogelijke keuze: chirurgie, chemotherapie en zwanger zijn gaan toch niet samen?

“Maar Lesley en Andy hadden vertrouwen in de eerste bemoedigende resultaten van onze onderzoeksgroep die de gevolgen van de behandeling van kanker tijdens de zwangerschap voor moeder en kind onderzocht”, zo zegt prof. dr. Frederic Amant (Gynaecologische oncologie, KU Leuven & Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam)in het voorwoord van het boek ‘Onze chemo baby. Vechten voor twee levens’ dat Andy schreef https://www.allesoverkanker.be/boek/onze-chemobaby.

Het was het eerste boek waarin een man vertelt hoe hij als partner en toegewijde vader de strijd van zijn vrouw tegen kanker beleefde.

onze-chemobaby-marnix

Marnix!

“Lesley en Andy kozen voor een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap. Een operatie volgde en de zwangere Lesley verdroeg de chemotherapie met de glimlach. De zwangerschap verliep met ups en downs, maar Lesley baarde een flinke zoon: Marnix!”, aldus professor Amant.

“Kinderartsen en onderzoekers volgen Marnix systematisch op om de langetermijneffecten van chemotherapie te meten. Op basis daarvan en samen met de andere onderzoeksgegevens van andere moeders en kinderen weten we nu dat de toediening van chemotherapie tijdens de zwangerschap niet leidt tot afwijkingen bij de geboorte en dat het niet nodig is om de behandeling uit te stellen”, zo zegt professor Amant. “Het boek van Andy is realistisch en pakkend, het is lovenswaardig en helpt ons om meer ruchtbaarheid te geven aan de mogelijkheid om zwangere vrouwen met kanker wél te behandelen. Even opmerkelijk waren en zijn het optimisme en vertrouwen van Lesley en Andy: ze zijn een krachtig voorbeeld en hopelijk vinden veel patiënten moed en inspiratie bij het lezen van hun verhaal”, aldus nog de professor.

marathon-des-sables-sahara

Zwaarste loopwedstrijd ter wereld

In oktober van dit jaar loopt Andy de legendarische Marathon des Sables in de Sahara. Een van de zwaarste loopwedstrijden ter wereld. Met zijn deelname wil hij het fonds van prof. dr. Amant in de kijker zetten. “Elke aanstaande mama met kanker wil weten hoe het andere kinderen in dezelfde situatie verging”, zo zegt Andy op Pink Ribbon. “In België krijgen jaarlijks zo’n 60 tot 120 vrouwen een kankerdiagnose tijdens de zwangerschap. Het is cruciaal om moeder en kind ook lang na de bevalling goed op te volgen. Daarvoor hebben dr. Amant en zijn multidisciplinair team extra middelen nodig. Je kan mijn prestatie steunen via een financiële gift aan het ‘Fonds voor onderzoek naar kanker tijdens de zwangerschap’.”

Voor meer informatie: www.kankerenzwangerschap.be

 

 

Curated Tags

Onze publicaties