Kinderen vertellen dat u of iemand in de familie kanker heeft is niet makkelijk, zoveel is zeker. CancerNet geeft tips voor kindvriendelijke communicatie over kanker.

“Als een familielid kanker heeft, voelen kinderen vaak dat er iets mis is en hebben ze de neiging zich meer zorgen te maken wanneer ze denken dat belangrijk nieuws voor hen wordt achtergehouden. Als ouder of voogd wilt u uw kinderen misschien beschermen tegen verontrustend nieuws, zoals kanker. Maar het vermijden van het onderwerp kan kinderen in verwarring brengen. Of het kan hen bang maken voor een worst-case situatie”, aldus CancerNet.

“Vergeet ook niet dat kinderen informatie met elkaar delen. Daarom moet er duidelijk beslist worden wat en hoeveel de kinderen moeten weten over de kankerdiagnose van een familielid. Zo kunt u voorkomen dat kinderen elkaar verwarrende of misleidende informatie geven.”

parler enfants cancer

 

De ouders moeten het voortouw nemen bij het bespreken van de ziekte van een familielid. Als u met uw kinderen praat, luister dan naar hun zorgen en beantwoord hun vragen zo goed mogelijk. Hier zijn enkele tips om u te helpen met uw kinderen over kanker te praten:  

  • Stel uw kinderen gerust en maak duidelijk dat ze niéts hebben gedaan om kanker te veroorzaken bij hun familielid.
  • Maak de kinderen duidelijk dat kanker niet besmettelijk is.
  • Laat ze weten dat het oké is dat ze veel verschillende gevoelens hebben en zeg dat u ook zulke gevoelens hebt.
  • Geef een realistisch maar hoopvol beeld van de situatie en ga vooral in op hoe de kanker zal worden behandeld.
  • Laat uw kinderen weten dat ze vrij zijn om vragen te stellen.
  • Wees eerlijk bij het beantwoorden van vragen. Het is oké om te zeggen: "Ik weet het niet."
  • Misschien wilt u uw kind niet elk detail over de kanker vertellen. Denk na over wat u wilt delen op basis van de leeftijd van het kind.
  • Wees bereid om met uw kinderen over de dood te praten. Gebruik duidelijke, specifieke termen. Vermijd indirecte uitdrukkingen zoals 'heengaan' of 'voor altijd slapen'. Kinderen kunnen slapen verwarren met de dood. Ze zijn misschien bang om in hun slaap te sterven of denken dat iemand uit de dood kan ontwaken.
  • Overweeg het gesprek vooraf te oefenen met een vertrouwde dierbare die u feedback kan geven over uw toon- en woordkeuze.
  • Zorg ervoor dat u zo kalm mogelijk bent als u met kinderen praat over de diagnose kanker.
calin enfant/maman


Talking With Children About Cancer
https://www.cancer.net/coping-with-cancer/talking-with-family-and-friends/talking-about-cancer/talking-with-children-about-cancer

Ook de Stichting tegen Kanker geeft tips over ‘kindvriendelijk communiceren over kanker’.
“Kanker ... hoe vertel ik dat aan de kinderen?”
https://www.kanker.be/patientenhulp/kanker-hoe-vertel-ik-dat-aan-de-kinderen

Curated Tags

Onze publicaties