Freya (43) leeft al twintig jaar met kanker en lanceerde onlangs haar nieuw informatieplatform. Op dat platform, ‘Klare Kijk op Kanker’ wil ze een gids zijn voor patiënten. “Vanuit mijn situatie kan ik antwoorden geven op vragen waar elke patiënt mee geconfronteerd wordt.

Freya stelde haar platform: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/03/freya-43-leeft-al-20-jaar-met-kanker-en-lanceert-nu-eigen-plat/ voor in het Journaal op Eén op Wereldkankerdag, begin februari van dit jaar.

“De meeste informatie nu is geschreven en de video's die er zijn, zijn vaak alleen maar getuigenissen van patiënten. Maar dat is volgens haar geen ideale vorm voor patiënten die door een zware behandeling gaan. Dan heb je helemaal geen zin om veel te lezen. Je kan je ook niet goed concentreren". Dat is één van de redenen waarom ze bewust voor video’s kiest, zo vertelde Freya. 

In korte video's antwoordt Freya Rowaert vanuit haar eigen ervaring op vragen zoals "is het oké om een second opinion te vragen over je behandeling?", "hoe praat je met je omgeving over je ziekte?" en "hoe bereid je een gesprek met de dokter voor?". In haar antwoorden zitten ook concrete tips.

photo1-freya-rowaert

 

“In de eerste plaats wil ik alle moeilijke termen die je te horen krijgt, verzamelen op één plaats en duidelijk uitleggen.” Daarvoor werkte Freya samen met wetenschapper Hetty Helsmoortel. “Momenteel is de inhoud nog beperkt tot video’s met mijn verhaal en tips, en heldere wetenschappelijk uitleg van Hetty Helsmoortel. Maar het platform zal voortdurend blijven groeien”, zo zei Freya vorige maand in een interview met Het Laatste Nieuws.

https://klarekijkopkanker.be/

 

 

Curated Tags

Onze publicaties