Meditatie voor beginners

Dr. Steven Laureys is een Belgisch neuroloog-hersenwetenschapper en werkt sinds 1997 aan de Universiteit van Luik. Hij leidt er de Coma Science Group van het GIGA Consciousness Onderzoekscentrum en is als klinisch professor verbonden aan de dienst neurologie van het universitair ziekenhuis Sart-Tilman in Luik. Daarnaast voert hij al jaren onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen en is hij een groot voorstander van ‘no-nonsense’ meditatie. Hij schreef er twee boeken over, Het no-nonsense meditatieboek en een oefenboek.

Laureys startte zelf met meditatie door een persoonlijke en aangrijpende gebeurtenis in zijn leven: “Mijn scheiding. Ik leefde niet gezond en had veel stress. Ik had nood aan een structurele oplossing en schreef me in voor een cursus meditatie”.

 

meditatie-voor-beginners-hand-op-hart


Bewust-zijn

“Zoals veel mensen heb ik van tijd tot tijd best wel moeite om een gezonde balans te vinden tussen mijn werk, mijn persoonlijk leven, mijn vrouw, vijf kinderen, familie, hobby’s en mijn -onrustige- persoonlijkheid”, zo zegt de arts. Hij zegt dat hij veel geleerd heeft van meditatie-experts en ook van patiënten. “Als ik het kan, kan iedereen het!”.

“Het is aan u om te beslissen wanneer en hoe u even stil kunt staan bij wat er in uw hoofd omgaat, om even écht aandacht te schenken aan uw gedachten, percepties en emoties. Vergeet niet om mild te zijn voor uzelf en maak u niet boos als het bij de eerste poging niet lukt. Meditatie is in de eerste plaats een rustpauze en zeker geen wedstrijd waar het snel of perfect moet gaan”, aldus het advies van dr. Laureys.

In ‘Het no-nonsense meditatieboek’ weerlegt dr. Laureys de clichés die rond de term ‘meditatie’ hangen: “Het is geen religie, het is geen zweverig of esoterisch gedoe. Het is in principe oersimpel en dat is er zo handig aan; het is bewust-zijn.”

Youtube

Steven Laureys: no-nonsense meditatie.
https://www.youtube.com/watch?v=yjpHgK2Z7s8

Steven Laureys (ULg) in Brain Man - 'Er is iets gebeurd in de hersenactiviteit tijdens meditatie'
https://www.youtube.com/watch?v=mPHRdQJsEJY


Lezen

Steven Laureys. Het no-nonsense meditatieboek. Oefenboek. Borgerhoff & Lambrigts.

steven-laureys-het-no-nonsense-meditatie-boek

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties