De Lange Tocht verwijst naar de lange weg die een kankerpatiënt aflegt, de vorderingen van het kankeronderzoek en Johan’s looptrajecten. Het idee van De Lange Tocht is ontstaan toen in 2011 bij Johan’s zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Pieter was toen 13. Zijn overlevingskansen waren miniem en Johan beloofde dat hij ‘iets zots’ zou doen als Pieter het zou halen. Zes jaar later liep Johan van Leuven naar Compostela, 2300 km in 33 dagen. Op zijn tocht nam hij brieven mee van en voor meer dan 800 kankerpatiënten en bracht daarmee een boodschap van hoop. En zo was 'Post voor Compostela' geboren. Aangekomen in Compostela beloofde Johan zichzelf en zijn gezin: “Zoiets doe ik nooit meer”.

marche

 

Intussen kreeg Johan talrijke vragen om lezingen te geven en ontmoette hij vele mensen met verhalen. Verhalen van verdriet, maar ook van dankbaarheid en hoop. Verhalen die zijn blijven kleven aan Johan’s huid. In 2019 trok hij opnieuw zijn loopschoenen aan en liep hij van Leuven naar Rome, 2000 km in 25 dagen. Aan de hand van 2000 kleien beeldjes creëerde hij een groot symbool van verbondenheid, 'Beeldje bij beeldje'.

Onlangs startte Johan een nieuwe actie 'Hou(t) me vast', waarmee hij probeert HOUVAST te bieden aan kankerpatiënten, hun naasten en al wie het nodig heeft.
 

Houvast

'Hou(t) me vast' is een hartverwarmende actie van kankeronderzoeker Johan Swinnen om patiënten, hun naasten en al wie er nood aan heeft ‘houvast’ te bieden.

“Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Zeker in deze bizarre tijden. Een beetje houvast kan dan wonderen doen. Een 'hou(t)vastje' gemaakt van hout. Want hoe vaak zeggen we niet 'hout vasthouden'.”

Schenk er één aan iemand die wat houvast kan gebruiken of gewoon aan uzelf. Bovendien steunt u er projecten mee die kankerpatiënten houvast bieden.

Elk hou(t)vastje is met veel zorg en toewijding gemaakt in Den Ateljee, een dagcentrum waar straffe mensen met een beperking (waaronder Pieter) werken en ten volle functioneren in de maatschappij.

Voor iedereen aan wie een 'hou(t)vastje' wordt opgedragen, loopt kankeronderzoeker Johan Swinnen een kilometer. Elke week een eindje, afhankelijk van het aantal opgedragen hou(t)vastjes. Elke etappe vormt een letter. Zo schrijft Johan al lopend een boodschap in het landschap.

cale de bois

 

Wie is Johan?  

Prof. Johan Swinnen is biochemicus van opleiding en is verbonden aan het Leuven Kankerinstituut van de KU Leuven. Hij is hoofd van het Laboratorium voor Lipidenmetabolisme en Kanker, waar hij met een team van jonge onderzoekers op zoek gaat naar betere behandelingen van kanker.

https://delangetocht.be/

Curated Tags

Onze publicaties