‘Gelukkig zijn’: wat is dat precies? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk in de geluksdriehoek.

“Met de geluksdriehoek willen we informeren en inspireren. We willen mensen bewuster maken over geluk. En over hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen. We willen hen de weg wijzen over wat ze kunnen doen om zelf aan hun geluksgevoel te werken”, aldus het Instituut.

De geluksdriehoek is gebaseerd op uitgebreide literatuurstudie en overleg met experts. Zo kwamen we tot twee uitgangspunten:

  • U ‘gelukkig voelen’ is iets wat u voor een stuk zelf kunt beïnvloeden.
  • U hoeft niet altijd het perfecte geluk na te streven.

De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zie je duidelijk: de blokken passen als puzzelstukjes in elkaar.

bonheur 2

Het bouwblok ‘Je goed omringd voelen’ verwijst naar het gevoel dat u warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om u heen. U voelt zich oprecht betrokken bij die mensen. U weet dat u op hen kan rekenen wanneer nodig en zij kunnen ook steunen op u.

Het bouwblok ‘Je goed voelen’ gaat over u ‘emotioneel’ goed in uw vel voelen. Dat betekent in de eerste plaats dat u positieve gevoelens kunt ervaren: plezier beleven, interesse hebben om dingen aan te pakken, energie hebben om dingen te doen. Maar het gaat ook over een veel ruimer gevoel van levenstevredenheid: innerlijke rust, het gevoel dat uw wensen en behoeften grotendeels vervuld worden. Ook minder positieve gevoelens hebben een plek in dit bouwblok: ze kunnen én mogen er zijn.

Het derde bouwblok heet ‘Jezelf kunnen zijn’. Hier gaat het erom dat u zichzelf kunt aanvaarden en een positieve houding kunt aannemen over uzelf, ook in relaties met anderen. U kent jezelf (Wie ben ik? Waar ben ik trots op?). Vanuit die aanvaarding kunt gemakkelijker een richting kiezen in het leven (Wat wil ik? Wat is mijn doel? Wat maakt mijn leven waardevol?). U kunt min of meer uw eigen weg volgen, zonder dat u zich laat leiden door sociale druk. U hebt controle over je gedachten en gedrag. Dat laat u toe om open te staan voor nieuwe ervaringen.

goed-omringd-voelen

 

Geen juiste of foute antwoorden

Aan elke bouwblok zijn drie vragen gekoppeld die u uitnodigen om na te denken. Er is geen ‘juist’ of ‘fout’ antwoord op de vragen. Maar wanneer u er dieper over nadenkt, stelt u misschien wel vast dat u aan iets wilt werken. En dat kan. Op www.geluksdriehoek.be vindt u tools en oefeningen die u op weg helpen, onderverdeeld in verschillende thema’s en levensmomenten. Zo kunt u zelf  bouwen aan uw geluksgevoel.

De online platformen bieden de mogelijkheid om zelfstandig te werken rond geluk. In sommige gevallen is bijkomend advies en begeleiding door een professional aan te raden; geestelijke gezondheid gaat niet alleen over hoe u geluk (mentaal welbevinden) kunt verhogen, maar ook over hoe u psychische problemen en klachten kunt verminderen.

 

https://www.gezondleven.be/themas/mentaal-welbevinden/geluksdriehoek?gclid=Cj0KCQjwsZKJBhC0ARIsAJ96n3XU_o5A-MAqEIoA1Kkc9mWL0XGzKfic6tvA-5zVad-nSK6aCKAtoU0aAhByEALw_wcB

 

 

Curated Tags

Onze publicaties