Dankbaarheid kan je leren
Over de weldaad van dankbaarheid
Over de weldaad van dankbaarheid
De positieve psychologie en de ‘gelukswetenschap’ bieden enkele eenvoudige 'recepten' of tools voor het ontwikkelen van een mentale toestand die minder verstoord wordt door de beproevingen en negatieve emoties van het dagelijks leven. Een van die hulpmiddelen is dankbaarheid waarvan bewezen werd dat het heel wat voordelen biedt.
D. Léotard
Dankbaarheid uiten is veel meer dan 'dankje' zeggen. Onderzoek in de positieve psychologie toont aan dat dankbare mensen over het algemeen gelukkiger zijn, meer energie hebben, meer zelfvertrouwen en beter omgaan met depressie en angst dan andere mensen.
Volgens prof. Robert A. Emmons (University of California, Davis) kan dankbaarheid tonen op lange termijn bescherming bieden tegen negatieve emoties. Hij ontdekte dat dankbaarheid vaak opduikt in dramatische omstandigheden (aanval, ziekte, sterfgeval, enz.) en dat het mogelijk leidt tot betere weerstand tegen dagelijkse stress, gemakkelijker herstellen van een ziekte of tot, in het algemeen, een betere fysieke en mentale conditie.
Verschillende onderzoeken die een ‘dankbaarheidsgroep’ vergelijken met een controlegroep, tonen een toename van de gelukscore van 25% aan bij dankbare personen op niet minder dan tien weken tijd. Bij mensen die ziek zijn verbeteren dankbaarheidsoefeningen de algehele tevredenheid met het leven en de mate van optimisme. Ook een verbetering van de slaap werd vastgesteld.
Elk individu heeft een min of meer ontwikkelde neiging om dankbaarheid te uiten. Hoewel we allemaal hebben geleerd om 'dank u' te zeggen toen we klein waren, is de manifestatie van spontane en oprechte dankbaarheid vaak zoek. Gelukkig kan het ontwikkeld worden en bepaalde oefeningen worden aanbevolen om het moeiteloos vol te houden.