November 2021

Sommige kankerbehandelingen kunnen schade of veranderingen aan nagels veroorzaken. Meestal gaat het om geneesmiddelen, maar bestraling kan ook nagelveranderingen veroorzaken.

Verschillende behandelingen kunnen normale cellen, zoals nagelcellen, op verschillende manieren aantasten. En de bijwerkingen kunnen de nagels ook anders beïnvloeden. Eén, een paar of al uw nagels kunnen veranderen.  Sommige veranderingen treden op kort nadat u met de behandeling bent begonnen op, maar andere kunnen weken of maanden na de start van de behandeling optreden. Sommige veranderingen kunnen tijdelijk zijn en andere kunnen langdurig of permanent zijn.

image 1 soin ongle

 

Tips & tricks

Denk er aan dat hoewel sommige vormen van kanker en kankerbehandeling veranderingen in uw nagels kunnen veroorzaken, andere ziekten en andere geneesmiddelen ook schade aan de nagels kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om met uw arts te praten over àl uw medische problemen en over geneesmiddelen, vitamines, mineralen en supplementen die u gebruikt, zodat de arts u met kennis van zaken kan helpen.

Veel veranderingen aan nagels die optreden tijdens een kankerbehandeling  kunnen het uiterlijk aspect beïnvloeden. Ribbels of lijnen in de nagels zijn bijvoorbeeld meestal niet pijnlijk, maar veroorzaken veranderingen in hoe je nagels eruitzien en aanvoelen. Zodra de behandeling die de veranderingen veroorzaakt, is voltooid, zullen de veranderingen na verloop van tijd verdwijnen naarmate de nagel uitgroeit.

Nagelveranderingen die meestal tijdelijk zijn, zijn onder meer:

 • Veranderingen in de nagelkleur (donkere gebieden; hyperpigmentatie)
 • Splinterbloedingen
 • Ribbels, lijnen en vouwen in de nagel
 • Voor kleine, niet-pijnlijke nagelveranderingen kunnen volgende tips helpen:
 • Bescherm kloven, ribbels en tere nagels door een in water oplosbare nagellak of nagellak op voorschrift van uw arts te gebruiken.
image 2 soin ongle

 

Sommige veranderingen zijn echter pijnlijk of gaan gepaard met een infectie en vereisen behandeling. Praat met uw arts voordat u zelf iets probeert, iets wat overigens voor alle klachten geldt...

Het is misschien niet mogelijk om nagelveranderingen te voorkomen, maar u kunt een aantal dingen doen om kleine nagelveranderingen te verzorgen en te voorkomen dat ze erger worden. De American Cancer Society geeft een aantal tips:

 • Controleer elke dag uw handen en voeten op veranderingen in uw nagels.
 • Gebruik een in water oplosbare nagellak op nagels die ribbels hebben, kwetsbaar zijn of barsten, om ze te versterken en te beschermen.
 • Laat het uw zorgteam weten zodra u nagelveranderingen ziet.
 • Houd je nagels kort geknipt. Korte nagels zullen minder snel breken of vast te komen zitten.
image 3 soin ongle
 • Houd uw nagels schoon om infecties te voorkomen
 • Bescherm uw handen wanneer u ze in water dompelt, zoals afwassen of schoonmaken, of bij het tuinieren of klussen. Draag bij al die taken handschoenen om je nagels te beschermen.
 • Geen nepnagels en manicuren zolang u behandeld wordt voor kanker.
 • Draag loszittende schoenen.
 • Vermijd druk op uw nagelbedden (zowel vingers als tenen).
 • Vermijd contact met irriterende producten.
 • Een handmassage werkt heel ontspannend en zorgt voor een goede doorbloeding.
image 4 soin ongle

 

Bij sommige behandelingen (met name bij Docetaxel/Taxotere®) kunnen nagelveranderingen meer uitgesproken zijn. Bij die behandelingen kan er voorgesteld worden uw handen of voeten af te koelen met speciale ‘koude’ wanten. Door de koude vernauwen de bloedvaten in handen of voeten. Zo kunnen de geneesmiddelen niet tot in uw vingertoppen of tenen komen hebt u minder kans op beschadiging van de nagels.

 

In het Bianca centrum van UZ Leuven kunt u terecht voor gratis en individueel advies over nagel-, haar- en gelaatsverzorging, maar ook voor een massage of relaxatie.:
https://www.uzleuven.be/nl/bianca-centrum
 
Nagelveranderingen bij chemotherapie
https://www.uzleuven.be/nl/chemotherapie/bijwerkingen/nagelveranderingen
 
Hoe uw nagels laten herstellen na kankerbehandeling?
https://www.laroche-posay.be/nl/artikel/nagelverzorging-na-kankerbehandeling/a28140.aspx
Curated Tags

Onze publicaties