Juni 2023, Doumé

Is het u ooit opgevallen dat bepaalde plaatsen u kalmeren of overvallen door hun kleur? Dat is geen toeval, kleuren hebben een effect op emoties. Kleuren gebruiken volgens de principes van Feng Shui om interieurs te ontwerpen kan uw welzijn ten goede komen.

 

Hoe werkt het?

Kleuren zijn elektromagnetische golven van verschillende lengte en trilling waarvan de signalen de hersenen bereiken via lichtgevoelige cellen in de ogen, de kegeltjes. 

Zichtbaar licht is het kleine deel van het elektromagnetische spectrum dat waarneembaar is voor het menselijk oog. De zichtbaarheid is het grootst rond een golflengte van 540 nanometer en neemt daarbuiten geleidelijk af. Licht dat al zijn energie in één golflengte heeft, wordt monochromatisch genoemd. De golflengten van monochromatisch licht worden elk geassocieerd met een gekleurde waarneming, en deze monochromatische lichten zijn die van de regenboog. Uiteraard kan met behulp van diffusietechnieken, het gebruik van pigmenten, enz. een heel spectrum van verschillende kleuren worden bewonderd. De mens is in staat tot 17 miljoen kleuren waar te nemen!

Deze waarneming wordt vervolgens verwerkt in de hersenen, in het gebied dat verantwoordelijk is voor het gezichtsvermogen, waar het de waargenomen boodschap ‘vertaalt’ in een gedefinieerde kleur, maar ook in andere gebieden zoals het geheugen of emoties bijvoorbeeld. Stel dat uw ogen een rood licht waarnemen, dan stellen uw hersenen u in staat om deze kleur te benoemen, maar ook om u deze kleur te herinneren, om deze kleur mooi te vinden of niet, om de kleur van een bloem op te roepen, van een jurk die u als kind droeg of zelfs een symbolische betekenis... Wit voor bruiloften, zwart voor begrafenissen, roze voor meisjes, enz. Dit alles draagt bij tot de mogelijkheid van kleuren om uw stemming en energieniveau te beïnvloeden.

color_home_design

 

Feng Shui helpt u kiezen 

Feng Shui, een filosofie van Chinese oorsprong, is gebaseerd op Taoïstische principes: chi, ying en yang. Door het gebruik van kleur stelt Feng Shui voor om enerzijds chi, de levensenergie, te moduleren en anderzijds yang, de energie van actie en vreugde, of yin, de energie van bezinning, rust en zelfreflectie, toe te voegen. De praktijk van Feng Shui biedt originele perspectieven om uw smaak van kleuren te combineren en ze op de beste manier te gebruiken om uw interieur te harmoniseren.

De stemmingen en emoties die door rood worden opgeroepen zijn kracht en opwinding, door roze bezorgdheid, door blauw rust en groen kalmte, oranje roept vreugde en comfort op, geel geluk en optimisme.

 

Ziekenhuis in kleur 

De gevels van het  gloednieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix  zijn aan de buitenkant blauw en groen. Binnen wordt 'helend' groen gebruikt in de wachtkamers en kamers, 'betrouwbaar' blauw voor het kantoor van de verpleegkundigen, de spreekkamers en de informatiebalies. Grijs tenslotte is gereserveerd voor de functionele ruimtes.

 

Welke kleur voor welke plek? 

Inkomhal: heeft licht nodig maar kan elke kleur hebben; laat u gaan!

De eetkamer: oranje, rood of groen zijn geschikt, vermijd blauw.

Slaapkamers: roze, oranje, blauw of groen zijn geschikt, evenals beige en grijs. Vermijd geel en rood, vooral voor kinderkamers.

Het kantoor: om reflectie en concentratie te bevorderen, zoek natuurlijk licht en kies voor blauw, muntgroen of citroengeel.

De badkamer: vermijd rood.

De keuken: kiesvoor  warme kleuren zoals geel, oranje en rood, vermijd blauw.

Maar kies vooral kleuren die u mooi vindt, waarin u zich goed voelt, ook al zijn ze niet trendy.

 

LEES OOK

https://prod.dol.myhealthmylife.be/nl-be/hobbies-passions/gewone-dingen-ongewoon-maken-een-handleiding

https://www.myhealthmylife.be/nl-be/klussen-tips-tricks-van-doume

 

Bronnen:

Feng Shui, nouvelle vie ! par Caroline Gleizes. Eyrolles.

L’étonnant pouvoir des couleurs par JG Causse. Du Palio.

 

 

Curated Tags

Onze publicaties