Sinds een aantal jaren stellen heel wat vrouwen het dragen van een beha in vraag. Omdat ze het comfortabeler vinden of omdat ze denken dat een beha nefaste effecten heeft? Mhml zocht het uit.

De 'no bra' of 'braless' trend wordt hoe langer hoe meer populair, vooral sinds de lockdowns.  Veel vrouwen droegen niet langer beha's en make-up toen ze nergens naar toe konden. Uit een recente enquête van Ifop (juli 2020) blijkt dat vooral tienermeisjes, jonge vrouwen en magere vrouwen met kleine borsten (A-cups) of borstimplantaten nooit of bijna nooit een beha dragen.

enlève soutif

 

Argumenten ‘pro’ en ‘no bra’

De belangrijkste reden is comfort: geen beha meer die jeukt, pijn doet, knelt, irriteert en waarvan je de contour en de bandjes kunt zien, er niet meer bij stilstaan of je beha bij je slipje past.  

Andere vrouwen doen het om feministische redenen, om vrouwenborsten en tepels te ‘bevrijden’ van seksuele connotaties. Maar het tegenovergestelde effect doet zich vaak voor: 40% van de braless vrouwen zegt geconfronteerd te worden met wellustige mannelijke (en vrouwelijke) blikken of opmerkingen, die soms grappig zijn, maar vaak grof.

Fake-news

 • Beha’s verhogen het risico op borstkanker: fout!
  Geen enkele studie heeft ooit enig risico van beha’s aangetoond, integendeel. Een observatiestudie uitgevoerd bij meer dan 1.000 vrouwen in de Verenigde Staten, gepubliceerd in 2014 in Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, toonde aan dat het dragen of niet dragen van een beha, met of zonder beugel, geen invloed heeft op het ontwikkelen van borstkanker.
   
 • Beha’s zijn schadelijk voor borsten: fout!
  Het was een Franse sportarts die in 2013 veel stof deed opwaaien met zijn theorie dat borsten zonder ondersteuning mooier en steviger ontwikkelen. Hij vergat wel te zeggen dat zijn observatie beperkt was tot sportvrouwen (die veel borstspieroefeningen deden) die 25 jaar of jonger waren. Zijn studie werd nooit gepubliceerd.
avec-ou-sans-soutien-gorge-diversite-poitrines-femmes-sororite

 

Argumenten pro

De primaire motivatie van vrouwen die wel een beha dragen is.... comfort. Ze durven vrijer te bewegen wanneer hun borsten ondersteund worden. Daarnaast is er een esthetisch argument: een pronte buste is volgens hen eleganter dan een hangende buste of bewegende borsten onder de kleding. Voor de beoefening van sport zijn ze formeel, het dragen van een beha of sportbeha moét. Het helpt irritatie door wrijving (tepels, onder en aan de zijkanten van de borsten) en fysieke ongemakken te voorkomen.

Aan de andere kant vestigen dermatologen de aandacht op het feit dat de leeftijd (vanaf 30 jaar) en het gewicht van de borsten hoe dan ook verslapping (ptosis) doet toenemen.             

Goed om weten

 • Sommige vrouwen met grote borsten of met volumineuze prothesen dragen een nacht- of slaapbeha of top. Ze worden vooral aangeboden door lingeriemerken die gespecialiseerd zijn in weelderige boezems.
 • Bij het sporten worden katoenen bh's niet aangeraden omdat ze transpiratie absorberen en nat blijven en zo de huid irriteren bij contact.
 • De meertalige mobiele applicatie Breastcare helpt u bij het waken over het welzijn en het verzorgen van uw borsten (menstruatiekalender, advies voor zelfonderzoek, enz.)
 • Ontworpen in samenwerking met het kankercentrum Oscar Lambret in Rijsel en patiënten, biedt Decathlon een flatterende sportbeha aan zonder beugel met een zakje voor een borstprothese.
soutif 2

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties