Mhml sprak met Isabelle Paelinckx, een kunstenaar in hart en nieren met een warm hart. Na een artistieke opleiding en een confrontatie met ziekte besloot ze enkele jaren geleden om zich te specialiseren in tatoeagetechnieken voor het herstel van gewond of beschadigd huidweefsel. Vandaag is ze een expert in de dermopigmentatie.

"Na mijn studie Schone Kunsten realiseerde ik me al snel dat mijn kunst me niet in staat zou stellen om ervan te leven. Tegelijkertijd had ik contact met de medische en paramedische wereld, begreep ik het belang van empathie en van steun voor mensen die ziek zijn", zo zegt Isabelle, die al zeven jaar patiënten helpt in haar praktijk en in verschillende ziekenhuizen: correctie van asymmetrieën in het gezicht, herstel van huidweefsel, littekens en verklevingen of hyperrealistische tepelhoven en zelfs 3D-falloplastiek tatoeëren ... "Ik heb mijn praktijk ontwikkeld door me te specialiseren in de laatste technische innovaties in dit vak, maar bovenal werk ik nauw samen met mijn patiënten, om aan hun specifieke verwachtingen te voldoen en een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bekomen.”

Hyperrealistische tepelhoven

areole-mammaire-reparation-cancer-du-sein
tattoo-areole-mammmaire-art-reparation-cancer-du-sein
areole-mammaire-cancer-reparation

Wanneer een deel van een borst of een borst wordt verwijderd, met of zonder reconstructie, wordt meestal de tepelhof (de tepel) verwijderd. Het creëren van een tepelhof gebeurt soms, maar niet altijd, op vraag van een esthetisch chirurg. “Het aanbrengen van een tepelhof is de laatste stap in de borstreconstructie. Ik pigmenteer geen simpele kleurcirkel, maar ik creëer een ‘trompe l'oeil’ tepelhof die er net zo natuurlijk uitziet als een echte. Door te werken aan de tekening, de arcering, creëer ik volume in de tepel. De textuur van het tepelhofweefsel wordt ook hertekend, net zoals de randen met de huid", aldus Isabelle.

Hoe werkt dit in de praktijk? “De eerste stap is het consult, dat zowel telefonisch als op afspraak kan gebeuren. Zo kan ik het hele proces uitleggen, en kunt u mij meer vertellen over uw achtergrond en uw verwachtingen. De tweede stap begint met het voortekenen van de tepelhof op basis van de morfologie. Het ontwerp wordt vóór het aanbrengen van de tatoeage door u gevalideerd. Dan komt de keuze uit pigmentkleuren die perfect passen bij de huidskleur en de bestaande tepelhof. Het pigmenteren (tatoeëren) kan dan beginnen. De huid kan een lichte roodheid vertonen die binnen 24 uur verdwijnt en soms is een touch-up 6 tot 8 weken later nodig. Dit soort handeling wordt helaas niet vergoed door het ziekenfonds maar ik probeer betaalbare prijzen te hanteren zodat het een reconstructie niet in de weg staat. Een reconstructie die overigens veel verder gaat dan de tepel... Zelfs als het gaat om het opnieuw maken van een tepelhof die je niet bevalt, zelfs als het jaren na de operatie is, aarzel dan niet om contact op te nemen om te kijken wat er mogelijk is.” Dat is de boodschap van Isabelle aan alle vrouwen die niet tevreden zijn met hun borsten of die het gevoel hebben dat een mooie ‘trompe-l'oeil’-tepel de manier waarop zij of anderen naar hen kijken zou veranderen.

De blik ondersteunen met natuurlijke wenkbrauwen

Een belangrijk nadeel van chemotherapie is dat het haaruitval veroorzaakt, niet alleen het hoofdhaar maar ook dat van de wenkbrauwen, wimpers, enz. Het hoofdhaar groeit meestal terug, maar het is soms kwetsbaarder, verzwakt en dunner. Wenkbrauwen en wimpers worden vaak onopvallend of schaars. “Vrouwen en mannen komen bij mij om hun ogen, gestructureerd met getatoeëerde wenkbrauwen, op de meest natuurlijke manier weer te laten stralen”, zegt Isabelle. “Het terugkrijgen van hun blik van vóór de ziekte is een integraal onderdeel van de remissie.”

maquillage-permanent

 

Littekens verzachten en herstellen

Nare littekens, pijnlijke verklevingen, pigmentvlekken, brandwonden door radiotherapie, heel wat mensen worden er mee geconfronteerd.

“Microneedling is een doeltreffende techniek die bestaat uit het maken van microperforaties in de huid met micronaalden die de natuurlijke genezing stimuleren. Deze procedure activeert niet-inflammatoire groeifactoren die de huid regenereren zonder littekenweefsel te vormen. De techniek herstelt littekenweefsel, regenereert de huid en maken verklevingen van littekens los.”

reparation-peau-isabelle-paelinck

 


BE2110214796  - 21/10/2021 

logo bilingue

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Curated Tags

Onze publicaties