December 2021-

Kunstenaars, vrienden en ex-kankerpatiënten Brian Lobel en Joon-Lynn Goh richtten in oktober vorig jaar de eerste -en alternatieve- seksshop voor en door (ex-)kankerpatiënten ter wereld op: Sex With Cancer.

Het doel van het Engelse Sex With Cancer platform is om mensen middelen, ondersteuning en producten te bieden die hen kunnen helpen om tijdens en na de kankerbehandeling om te gaan met hun lichaam en met relaties.

photo-2-sex-with-cancer

 

Joon-Lynn Goh en Brian Lobel, de medeoprichters van Sex with Cancer, ontmoetten elkaar voor het eerst toen Goh in 2018 werd behandeld voor borstkanker terwijl Lobel op 20-jarige leeftijd met teelbalkanker kampte. Ze praatten over hun ervaringen en ook over seksualiteit tijdens en na de ziekte en beseft dat er een behoefte was aan meer middelen. Ze spraken met seksopvoeders, campagnevoerders, patiënten, verpleegkundigen en seksspeeltjesspecialisten.


Moeilijke gesprekken makkelijker maken

Kanker en de behandelingen voor kanker hebben vaak op directe en indirecte manieren ernstige gevolgen voor iemands seksleven. Operaties kunnen ertoe leiden dat lichaamsdelen worden verwijderd, of laten littekens na waar men aan moet wennen. Chemotherapie en radiotherapie kunnen uitputting, gewichtsverlies, gewichtstoename, verlies van interesse in seks, erectiestoornissen, vaginale droogheid en verhoogde infectierisico's veroorzaken. Mensen met kanker navigeren door veel emoties, trauma's en prioriteiten, die seks allemaal minder wenselijk of haalbaar kunnen maken.

En er is het dominante discours om na de behandeling 'terug naar normaal te gaan' in plaats van naar 'het nieuwe normaal’, en het feit dat het gebruik van seksspeeltjes die niet medisch zijn getest niet formeel kunnen worden aanbevolen door artsen, aldus de initiatiefnemers. “Dit alles leidt tot overdreven strikt medische informatie, bange patiënten, nerveuze artsen en veel gemiste kansen op goede seks en zinvolle intimiteit - met anderen en met jezelf.”

“Sex with Cancer heeft als doel om moeilijke gesprekken te vergemakkelijken door patiënten en hun ‘supporters’ centraal te stellen en gebruik te maken van seks-positieve professionele expertise. Wij geloven dat informatie het zelfvertrouwen bevordert, en vertrouwen is sexy!”

photo-3-sex-with-cancer

 

De website geeft informatie over de impact die een diagnose en behandeling van kanker kan hebben op de fysieke en mentale gezondheid, met bijzondere aandacht voor seks. “We wisten uit  eerste hand dat mensen met een kankerdiagnose vaak verlegen of beschaamd zijn om met hun medische teams over seks te praten, maar ook dat veel artsen en verpleegkundigen niet genoeg vertrouwen hebben om met hun patiënten over seks en seksualiteit te praten”, zegt Lobel.

"Een ander ding dat ons echt opviel, was dat de informatie die er was grotendeels medisch jargon en waarschuwingen waren die allemaal niet sexy zijn", aldus Lobel.

“In de context van Covid-19 denken we dat deze verkenning van intimiteit en ziekte deel uitmaakt van een veel grotere verschuiving in ons collectieve begrip van welzijn”, zo zegt Goh.

De twee oprichters werken met een stuurgroep met professionals onderzoekers, therapeuten, artsen, verpleegkundigen.
 

De meest gestelde vragen

In het voorjaar van 2021 verzamelden Sex With Cancer meer dan tweehonderd vragen die mensen stelden over seks met kanker. Ze legden de top 25 voor aan hun vertrouwde adviseurs voor antwoorden en reacties. Het gaat om uiteenlopende topics als onder meer libido, erecties, pijn, anale seks, communicatie, verdriet, littekens, vermoeidheid en avontuur. 

Sex+with+Cancer+co-founders


Op de site kunt u ook terecht in de shop die een twintigtal producten aanbiedt. “Hier vindt u een levendige en leuke selectie van producten op basis van de vragen van patiënten en hun geliefden. Wij geloven dat plezier een mensenrecht is en hebben ervoor gezorgd dat er voor elk lichaam, elke geaardheid en/of elk geslacht iets is, ongeacht de stap van de reis die u maakt”, zo zegt Toni Lewis, kunstenaar, producer en curator van de online shop.

 

https://www.sexwithcancer.com

Curated Tags

Onze publicaties