S. Audali – oktober 2022

Lichaamsbeweging is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, de mens is gemaakt om te bewegen. Gezondheidsrichtlijnen bevelen matige activiteit aan, zoals ongeveer 30 minuten wandelen, minstens vijf keer per week.

Ontdek de do's en don'ts van stappen en wandelen

 

Hiking

Wandelen in de natuur volgens een uitgestippeld parcours is een 'zachte' fysieke activiteit die de cardiovasculaire gezondheid, de immuniteit, de spierspanning en de afscheiding van welzijnshormonen verbetert, en u tegelijkertijd in staat stelt te ontspannen. 

Maar de klassieke fout van mensen die beginnen met wandelen is dat ze te veel willen doen! Het aangaan van te grote uitdagingen of het beginnen met een te grote afstand betekent het risico op pijn of opgave. Wandelen moet een lichamelijk en geestelijk genoegen blijven, en door geleidelijk te oefenen kunt u uw lichaam trainen en wennen aan de inspanning zonder ongemak. De andere fout die beginners maken is te snel lopen. Je mag niet buiten adem raken, en je moet in staat zijn om een gesprek te voeren.

 • Uitrusting: kies stap- of wandelschoenen die de enkel ondersteunen en draag altijd sokken. Neem een kledingstuk mee dat u beschermt tegen het weer, een hoed of pet, afhankelijk van het seizoen. 
 • Bescherm uw benen als u gaat wandelen in een gebied waar teken voorkomen (dragers van de ziekte van Lyme).
 • Zorg voor voldoende water en een snack of picknick -in een rugzak- als u lang gaat wandelen.

 

Nordic walking 

Nordic Walking komt oorspronkelijk uit Finland en heeft als bijzonderheid dat het de zwaaibeweging van de armen accentueert dankzij specifieke stokken. Het aandrijvingseffect maakt het lopen dynamischer en sneller (+ 1 à 2 km/uur) en betrekt een groter aantal spieren. Kortom: u wint aan energie-uitgaven, uithoudingsvermogen, spierarbeid en preventie van osteoporose.

marche nordique
 • Het is aanbevolen om minstens één initiatiecursus te volgen, om de gesynchroniseerde beweging van armen en benen te leren en ook de correcte houding. 
 • De stokken zijn geen wandelstokken!
 • U kunt overal oefenen, maar u moet harde ondergronden vermijden. Kies liever voor een Finse piste, het strand, een park, het bos...

 

Afghaans lopen 

Het werd in de jaren 1950 ontdekt door de Franse etnoloog Édouard G. Stiegler, die Afghanen had geobserveerd die in staat waren zeer lange afstanden te lopen zonder zichzelf uit te putten. De methode bestaat uit het coördineren van stappen en ademhaling. In principe bepaalt de ademhaling het ritme, en niet andersom. In het begin vergt deze ongewone coördinatie veel concentratie, maar met oefening wordt het natuurlijk.

marche sportive
 • Om te beginnen: altijd door de neus ademen. Het basisritme is 3.1/3.1 op vlakke grond, je ademt 3 stappen in, onderbreekt je ademhaling voor 1 stap, ademt 3 stappen uit en onderbreekt dan je ademhaling voor 1 stap en gaat dan verder.
 • Je past je aan het terrein aan: op een klim doe je 4/4 of 3/3, of zelfs 1/1 als het veel omhoog gaat, terwijl je om te herstellen bijvoorbeeld een 3,2/5,2 ritme kiest. 
 • U kunt overal oefenen, zolang u wilt.

 

Sportief lopen

De sportieve versie van wandelen, waarbij u sneller loopt en een snelheid bereikt van 5,5 tot 6,5 km per uur. Het tempo is zachter dan joggen, de gewrichten en het hart worden ontzien, maar het calorieverbruik is even hoog.

 • U kunt beginnen zonder coach of instructeur: gewoon versnellen! U moet een beetje buiten adem zijn maar niet kortademig en dat minstens tien minuten volhouden. Het zal beter gaan met training, zoveel is zeker.
 • Het is raadzaam om alleen te lopen, om concurrentie te vermijden, en om jezelf te timen op een vast parcours en te streven naar een verbetering van de tijd. 
 • U kunt overal oefenen. Maar wandelen met gezonde lucht is altijd beter.

 

 

Curated Tags

Onze publicaties