December 2021

De NCJ-methode is een manier om uw dagboek bij te houden op een creatieve manier, met concrete tips om uw moeilijkheden te overwinnen, uw 'innerlijke bronnen' te ontdekken en uw creativiteit te ontwikkelen.

Als u een dagboek bijhoudt maar de indruk hebt dat u vastloopt, op zoek bent naar tips om u te stimuleren of om meer gemotiveerd te zijn om te schrijven, of als u gewoon zin hebt om een dagboek te beginnen, kan deze methode nuttig zijn. U hebt er geen speciale vaardigheden voor nodig.

Anne-Marie Jobin komt uit Quebec. Sinds ze leerde schrijven, houdt ze een dagboek bij, maar het duurde 14 jaar voordat ze haar tekeningen integreerde. “Het maakte meteen indruk op mij met het aantal deuren dat openstond voor creativiteit en hartverwarmende voldoening”, zegt ze. Ze besluit dan een opleiding beeldende therapie te volgen en gaat door met proberen, praktische oefeningen, anderen begeleiden bij het bijhouden van hun privé-dagboek totdat ze in 1998 het concept 'NCJ' creëerde. Daarna organiseerde ze haar eerste workshops, schreef ze er een boek over in 2002. Sinds 2004 biedt ze ook opleidingen aan.

logo-journal-creatif-ecole-jet-d-ancre

Wat is NCJ?

Het is een persoonlijk, intiem dagboek  met 'wellness' en niet kunst als doel. Het is een hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling dat thuis, meestal alleen, wordt beoefend.

NCJ werkt met meerdere technieken:

 •  Schrijftechnieken: spontaan schrijven; niet-lineair schrijven (spiraal); dialoog (met een element van een droom); onleesbare handschriften enz. Deze geschriften kunnen op zich bestaan of interageren met tekeningen, de technieken en de combinaties zijn eindeloos, ...
 • Tekentechnieken: spontane krabbelachtige tekening; tekenen met de niet-dominante hand, in een vorm; mandala. U kunt ook inzoomen op details, met vormen werken, blind tekenen, Zen-tekeningen maken, spelletjes doen, enz. Het idee is om de tekening meer te gebruiken voor expressie dan voor esthetiek.
 • Collagetechnieken: collage van gekleurd papier, collage van tijdschriftafbeeldingen, collage van tissuepapier; collage van woorden. We kunnen natuurlijk eenvoudige collages maken met afbeeldingen uit tijdschriften, collages gemaakt van foto's, mixed media-pagina's geïnspireerd op het werk van een kunstenaarsdagboek, enz.!

Deze methoden worden gebruikt door middel van verschillende oefeningen:
https://newcreativejournaling.com/
https://journalcreatif.com/fr/journal.php


Meer weten?  

Het Creatieve Dagboek komt uit Amerika en Canada. Voor het eerst beschreven door Lucia Capacchione in haar boek “The Creative Journal”, daarna overgenomen en verder ontwikkeld door de Canadese Anne-Marie Jobin in “Le Nouveau Journal Créatif” en tenslotte in Vlaanderen op de kaart gezet in “Het Creatieve Dagboek, ontmoet jezelf in woord en beeld” door Sarah Timmermans.

https://www.sarahtimmermans.com/nl/oversarah/wat-is-het/#pll_switcher

journal-creatif-bullet-journal-bricolage-collage


10 inspirerende oefeningen

 1. Schrappen: Noteer in uw dagboek wat echt belangrijk voor u is aan het einde van het jaar. Zijn alle boodschappen even noodzakelijk? Wat is zinvol en wat niet? Wat wilt u doen met de tijd die u hebt? Omcirkel de drie belangrijkste dingen op uw lijst en maak er werk van. Laat het overbodige vallen.
 2. Cardio-choco: Ga naar buiten, beweeg, ga terug naar huis, maak warme chocolademelk (of thee) en schrijf of teken in uw dagboek. Hoe voelt u zich? Teken uw gevoelens, uw kopje, uw sokken, gewoon voor de lol.
 3. Brief aan Kerstman/Sinterklaas, of wie dan ook: Wat zou u vragen? Schrijf een brief in uw dagboek. Zet er alles in wat u op het hart hebt, uw verlangens, uw dromen voor 2022, uw verwijten...  Zoek een afbeelding die u inspireert en kleef die op uw pagina.
 4. Uw kerstboom: Met geen andere verlichting dan uw kerstverlichting of een kaars maakt u in uw dagboek een tekening zonder naar het blad te kijken, langzaam, lijnen en vormen tekenend zoals het komt. Voeg desgewenst woorden toe; geniet van het moment.
 5. Meditatiewandeling: Neem een klein notitieboekje en potlood en ga naar buiten voor een wandeling. Neem uw tijd. Hoe ziet de lucht er uit? Ligt er sneeuw? Schijnt de zon? Ga even zitten en schets of schrijf een klein gedichtje. Plak dan deze mini-pagina in uw dagboek.
 6. Versiering: Knip een cirkel uit karton, teken je wensen of bedek hem met afbeeldingen, aan beide kanten, maak een gaatje en hang hem met een mooi lint in uw kerstboom of voor het raam.
 7. Een wens: Is er iemand in uw omgeving die 'good vibes' nodig heeft? Iemand die hulp nodig heeft? Een actie die steun kan gebruiken? Schrijf het onderwerp van uw wens in het midden van een pagina en maak er langzaam abstracte vormen omheen. Teken kruisende lijnen en ronde vormen. Kleur vervolgens de gecreëerde ruimtes in en stuur 'good vibes'!
 8. Uw lievelingsrecept: Kopieer uw lievelingsgerecht in uw dagboek in de vorm van een gedicht dat u illustreert met tekeningetjes of plaatjes. Bevalt het resultaat u? Kopieer het en geef het door!
 9. Goede gebaren:  Maak een lijst van eenvoudige dingen die je kunt doen om iemand gelukkig te maken en begin er vandaag al mee. Altruïsme is een ingrediënt van geluk, luister naar uw hart, verspreid uw goed humeur!
 10. Collage: Maak een collage van afbeeldingen die vertegenwoordigen wat u in 2022 wilt koesteren, doen, uw dromen, projecten, gemoedstoestand en ga zo maar door...

 https://newcreativejournaling.com/

collage-vision-board

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties