November 2021  door D. Léotard

Alle aanbevelingen voor een gezonde voeding omvatten het beperken van de consumptie van vlees, het opdrijven van de consumptie van groenten en het, meerdere keren per week, eten van vis. Maar welke vis? Hoe kiezen? Zijn alle vissoorten even milieuvriendelijk? Tekst en uitleg.

Of het nu om de aanbevelingen van de Belgische Hoge Gezondheidsraad gaat of om de vele internationale richtlijnen, een gezond dieet omvat de consumptie van verse vis of zeevruchten, één of twee keer per week, met minstens één keer per week zogenaamde 'vette' vissoorten, rijk aan omega-3 vetzuren (zalm, tonijn, haring, sardines, etc.).

Vanuit voedingsoogpunt is vis interessant omdat vissen rijk zijn aan vitamines (A, B12, D, enz.), mineralen (jodium, zink, enz.) en een eiwitbron zijn die verschilt van die van vlees. Het is dus een goeie zaak om de voorkeur te geven aan verse vis, lokaal gevangen en om industriële bereide, gepaneerde of gefrituurde visbereidingen te vermijden.

poisson image 1

 

Maar ook vis wordt blootgesteld aan milieuvervuiling. Het is daarom beter om de consumptie te diversifiëren en, zoals bij alles, u niet te beperken tot het uitsluitend eten van vis. De vissoorten die zich bovenaan de voedselketen bevinden, zijn het meest vervuild, namelijk tonijn, zeebaars, paling of zwaardvis. Maar we kunnen zonder problemen meerdere keren per week  kleine vissen eten zoals haring, sardines, ansjovis...

Het is ook raadzaam om aandacht te besteden aan de oorsprong van de gekweekte vis, waarvan men zou kunnen denken dat die minder vervuild is, maar waarbij gebruik gemaakt kan worden van meel en olie van grote vissen die op zee zijn gevangen. En mogelijk is gekweekte vis behandeld met antibiotica om epidemieën in viskwekerijen te voorkomen.

Er gaat niets boven informatie inzamelen: het advies van uw visboer, belangstelling voor de herkomst van de vis en het  lezen van de etiketten van verpakte vis.

Hoe verse vis herkennen?

Er zijn vijf aspecten waarmee u rekening moet houden:

  • Geur: verse vis heeft nooit een sterke of onaangename geur. Verse vis ruikt alleen naar de zee.
  • Vel:  het vel moet glad, kleurrijk en glanzend zijn. De schubben moeten aan de huid hechten en de film die de huid bedekt moet helder en transparant zijn.
  • Ogen:  bij een hele vis zijn de ogen bol en glanzend, nooit dof, de pupil zwart en het netvlies helder en transparant.
  • De kieuwen: ze moeten vochtig, gekleurd en glanzend zijn, en duidelijk gescheiden zijn.
  • Het 'vlees': het buikvlies (het dunne vlies dat om de darmen zit) moet goed aan het vlees hechten. En het vlees moet stevig en elastisch zijn, het mag niet afbrokkelen..      

 

 

poisson image 2

 

Nieuwe vissoorten ontdekken

In België wordt elk jaar meer dan 15.000 ton vis en zeevruchten geleverd aan vismijnen. De belangrijkste soorten die te koop worden aangeboden zijn altijd dezelfde: tong, schar, kabeljauw, rog, garnaal, zeeduivel, meerval, tarbot, langoustine ... Maar er zijn nog meer heerlijke vissoorten die net zo lekker zijn, maar niet altijd even gekend:

- Geep:  vrij van vervelende graatjes
- Koolvis: in de pan of in de oven
- Makreel: een onterecht onderschatte vis
- Schelvis: de lievelingsvis van Engelsen voor hun ‘fish & chips’
- Hondshaai: een ongevaarlijke kleine haai

NorthSeaChefs is een niet-commerciële organisatie die chefs, hobbykoks en consumenten aanmoedigt om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische & Nederlandse vissers.  De vereniging telt 65 chefs overal in België die bijdragen aan culinaire creativiteit en die vis uit de Noordzee nog lekkerder maken!   www.northseachefs.be

poisson image 3

 

De juiste vis op het juiste ogenblik

Goede vis is natuurlijk verse vis die lokaal gevangen wordt. En elke vissoort heeft smaakkwaliteiten gekoppeld aan bepaalde tijden van het jaar. In de herfst en winter is het eenvoudig, de meeste vissen die in onze wateren worden gevangen zijn goed voor consumptie, dus onthoudt u beter degene die u moet vermijden:

- van oktober tot december: geep, schol en zeewolf

- van januari tot maart: bot, geep, kabeljauw, schol, tong

De kalender van seizoensvis ‘van bij ons’ vindt u op https://www.lekkervanbijons.be/vis?_ga=2.268331590.990265935.1634308174-375374040.1634308174  

 

 

Algen als bijgerecht

Welke groenten passen bij vis? En is er een vegetarisch alternatief voor vis?  

Zeegroenten, ook wel zeewier genoemd, bestaan alleen al in de Noordzee uit vierhonderd varianten. Elke soort heeft een bepaalde smaak en een specifiek zoutgehalte. Maar allemaal zitten ze boordevol vitamines, eiwitten, jodium en zijn heel rijk aan antioxidanten. Bovendien hebben ze een belangrijke ecologische bijzondere eigenschap, meer bepaald een snelle her-groei!

poisson image 4
Curated Tags

Onze publicaties