April 2023, Doumé

Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van het mediterraan dieet, dat alom wordt aanbevolen vanwege de verschillende voordelen voor de gezondheid. Daarom moeten we groenten en fruit verstandig kiezen en consumeren.

 

Waarom kiezen voor fruit en groenten van het seizoen?

De voorkeur geven aan seizoensgebonden groenten en fruit lijkt logisch. Maar waarom?

  • Om de voedingswaarde optimaal te benutten

Het grote voordeel van seizoensproducten is dat ze op natuurlijke wijze rijpen waardoor ze niet alleen lekkerder zijn, maar ook meer nutriënten bevatten.

 

Légumes-saisons

 

  • Om de voedingswaarde optimaal te benutten

Het grote voordeel van seizoensproducten is dat ze op natuurlijke wijze rijpen waardoor ze niet alleen lekkerder zijn, maar ook meer nutriënten bevatten.

  • Om het milieu te beschermen

Groenten en fruit die niet in seizoen zijn, worden doorgaans ingevoerd. Het transport via vliegtuig, boot of vrachtwagen heeft een negatieve impact op het milieu. Verder worden chemicaliën toegevoegd om de producten langer te kunnen bewaren.

  • Om korte ketens te ondersteunen

Een “korte keten” is wanneer je voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de boer op je bord terecht komt.  Je helpt mee aan het succes van lokale producenten door rechtstreeks bij een boer je aankopen te doen of door de herkomst van voedsel in de supermarkt te controleren.

 

Lokale groenten tussen april en juni

  • Asperges (asperges zijn van april tot eind juni in seizoen zijn maar het lekkerste in april) 
  • Kolen
  • Tuinbonen
  • Sla
  • Radijsjes
  • Bieten
  • Aardappelen
  • Erwten (op hun best vanaf mei),
  • Groene bonen (vanaf mei)
  • Waterkers, postelein, spinazie en tarwesla (dit is het seizoen voor bladgroenten die rijk zijn aan antioxidanten)
  • Tomaten, paprika's en aubergines (vanaf mei)

 

Lokaal fruit van april tot juni

  • Peren (in april vooral Williams, Conference en Abate Fetel peren)
  • Aardbeien, frambozen en rabarber (vanaf mei, maar afhankelijk van het weer).
  • Abrikozen, kersen, aalbessen, braambessen en bosbessen (vanaf juni)

 

Laat die lenteslaatjes maar komen!

Een  lekkere en leuke manier om in de lente seizoensgroenten en -fruit te eten zijn kleurrijke salades waarin je  zoveel mogelijk ingrediënten en kleuren combineert. Het ziet er mooi ensmakelijk uit en is bovendien enorm voedzaam. Varieer met de dressing door olijfolie af te wisselen met hazelnoot-, zonnebloem-, soja- of lijnzaadolie.

 

Asperge-jamfbon

 

Tips voor combinaties:

  • Asperges, Ardense ham en Parmezaan
  • Gemengde sla, radijsjes, spinazie, tomaten
  • Salade met rabarber, radijsjes, jonge uien, erwten en aardbeien
  • Aardappelsalade met waterkers, paprika, bieten, rode bessen en braambessen

 

Curated Tags

Onze publicaties