Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen(zoals A, B2 en B12). Daarnaast is kaas een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium, maar helaas ook van zout…  

Genieten van een bescheiden hoeveelheid kaas als onderdeel van een gezond dieet kàn, maar de manier waarop kaas wordt gegeten en de hoeveelheid is cruciaal. Kaas eten met voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld wit brood, crackers en charcuterie kan de gezondheidsvoordelen ervan tenietdoen. Aan de andere kant kan kaas gezondheidsvoordelen bieden als het wordt gegeten in de plaats van rood en verwerkt vlees of als snack in plaats van chips, ook al zijn noten nog altijd een gezonder tussendoortje. Het goede nieuws is dat noten uitstekend bij kaas passen!

 

Welles, niets

Er is nog altijd discussie over de invloed van kaas op de gezondheid. Hoewel in de Amerikaanse voedingsrichtlijnen wordt aanbevolen te kiezen voor magere zuivelproducten (melk, yoghurt en kaas) om hart- en vaatziekten te voorkomen, suggereren sommige studies dat volvette zuivelproducten het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 zouden kunnen verlagen. In deze studies wordt gesuggereerd dat specifieke voedingsstoffen in kaas misschien beschermend kunnen zijn voor het hart, zoals calcium en geconjugeerd linolzuur, en dat de soorten verzadigde vetzuren in kaas een ander effect hebben op het hart dan andere soorten, zoals die in rood vlees. Bij de verwerking van sommige kaassoorten worden tijdens de fermentatiefase bacteriën toegevoegd, waardoor de effecten op het cholesterolgehalte kunnen veranderen. Dit is een vrij nieuwe theorie, waarbij de eerste bewijzen vooral afkomstig zijn van bepaalde kazen die met probiotica zijn vervaardigd.

Als u zich zorgen maakt over het cholesterolgehalte, het natriumgehalte en het hoge gehalte aan verzadigde vetten van volvette kazen, kunt u overwegen kaas als smaakmaker te gebruiken. Werk een soep, sla, groente of graangerecht af met een vers geraspte pittige kaas. Verkruimel een handje feta of geitenkaas over rauwe of gekookte groenten of voeg een beetje mozzarella toe aan een zelfgemaakte pizza.

Kaaskroketten, kaassnacks, kaasrollen, een hamburger met extra kaas of ook nog dipsauzen met kaas, horen niet bij een gezond voedingspatroon!

Het besluit? Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig de porties en de frequentie. De consumptie van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten. Een kleine dagelijkse portie kaas draagt bij aan de inname van eiwitten, mineralen zoals calcium, en vitaminen zoals A, D, B2 en B12.

 

 

Advies van de Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De Raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Een gedeelte daarvan kan je in de vorm van kaas consumeren: een portie van 25 g (ongeveer één plak of enkele blokjes) komt qua calciumgehalte overeen met een glas melk van 150 ml. 

 

Recept: Torentje van volkoren toast, appel, mozzarella en witloof

torentje

 

Ingrediënten

 • 4 stronken witloof
 • 2 grote wortelen
 • 200 g kerstomaten
 • 2 appelen (Jonagold)
 • een handvol veldsla
 • 2 bolletjes mozzarella
 • 8 sneetjes volkorenbrood (dik gesneden)
 • 4 el walnoten
 • 4 el zonnebloempitten
 • 4 el maïsolie
 • 2 el notenolie
 • 2 el honing
 • 5 el citroensap
 • 1 tl mosterd
 • 4 el blauwe bessen
 • peper

 

Bereidingswijze

 1. Snijd rondjes uit het brood met een uitsteekvorm.
 2. Verwijder van 1 appel het klokhuis met een appelboor en snijd in dunne plakjes. Besprenkel de plakjes met 2 el citroensap.
 3. Snijd de andere appel, het witloof en de wortelen in fijne reepjes. Snijd de mozzarella in plakjes van 0,5 tot 1 cm dik.
 4. Maak een vinaigrette met maïs- en notenolie, honing, mosterd en 3 eetlepels citroensap. Breng verder op smaak met peper. Meng de vinaigrette met de witloof-, wortel- en appelsnippers.
 5. Toast de broodrondjes goudbruin. Hak de walnoten grof en rooster ze samen met de zonnebloempitten in een pan.
 6. Schik het torentje op borden: stapel afwisselend toastbrood, appel- en mozzarellaplakjes. Werk af met het witloofslaatje, veldsla, kerstomaten, blauwe bessen en de crumble van walnoten en zonnebloempitten.

https://www.nice-info.be/recepten/hoofdgerechten/torentje-van-volkoren-toast-appel-mozzarella-en-witloof

 

Tips van een kaasmaker

“Als je na gewichtsverlies moet bijkomen, en liever geen gefrituurde of ronduit vette voedingsmiddelen eet -zoals wel eens aangeraden wordt-, dan kunt u kiezen voor oudere kazen, zoals Parmezaanse kaas of cheddar, in kleine blokjes. Oude kazen bevatten meer calorieën omdat ze weinig water bevatten. Een andere tip om bij te komen is room of dubbele room, bijvoorbeeld in de koffie, de soep, enz.”

 

 

Voor meer informatie:

Voedingsinformatiecentrum NICE     https://www.nice-info.be/

Voeding en kanker      https://www.kanker.nl/algemene-onderwerpen/voeding-en-kanker/algemeen/wat-is-gezonde-voeding

The Nutrition Source     https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cheese/

 

Curated Tags

Onze publicaties