We kennen het belang van voeding voor de gezondheid, vooral omwille van de twee belangrijkste doodsoorzaken in Westerse landen: kanker en hart- en vaatziekten.
Het goede nieuws is dat u gezonde eetgewoonten  kunt aannemen:

- Diversifieer uw voeding en kookmethodes. 
- Vermijd bepaalde producten zoals industriële bereide gerechten, gefrituurd voedsel, zoetigheden, snoep, enz.
- Verminder uw consumptie van rood vlees en eet meer fruit en groenten. 
- Drink niet (te) veel alcohol of frisdrank en beperk de consumptie van zout, vet en suiker.

Ogenblik : Geen enkel voedingsmiddel is een remedie tegen kanker. De 'anti-kanker'-eigenschappen van de genoemde voedingsmiddelen verwijzen naar de mogelijke rol van de voedingsmiddelen bij de preventie van het ontstaan en de ontwikkeling van kanker. 

Een paar voorbeelden van gezonde seizoensgebonden voedingsmiddelen die u kunt vinden in een lokale en biologische versie. 

Redactie:  S. Audali

Aardbeien

fraises

Deze rode vruchten, rijk aan vitamine C en caloriearm, combineren smaak en weldoende antioxiderende eigenschappen.

Aardbeien bevatten veel polyfenolen met antioxiderende eigenschappen, die kunnen bijdragen aan de preventie van de ontwikkeling van bepaalde kankers. Ze bevatten ook anthocyaniden en fenolische verbindingen die een rol spelen bij het vertragen van de groei van tumoren ter hoogte van de dikke darm en de mond. Bovendien staan ​​aardbeien bekend om een bestanddeel waarvan wordt gezegd dat het de verdediging kan bevorderen tegen componenten die DNA-mutaties veroorzaken, meer bepaald ellaginezuur.
Aardbeien bevatten veel water en dus weinig calorieën en kunnen in heel wat gerechten gebruikt worden. 

astuces

Tip
Om te vermijden dat ze water opslorpen, wast u de aardbeien zonder het steeltje te verwijderen en zonder ze te laten weken.

Lente-ui

poireaux

Deze nieuwe uien, rijk aan vitamine C en B en aan vezels, zijn zachter dan de klassieke gedroogde uien.

De groenten uit de alliaceae-familie (waartoe ook knoflook en sjalotten behoren) bevatten quercetine, waarvan de mogelijke beschermende eigenschappen tegen bepaalde kankers (met name kanker van slokdarm, keelholte, maag en darm) inmiddels werden aangetoond. De groenten zijn ook heel rijk aan antioxidanten.

astuces

Tip
Als u rauwe uien niet goed verteert, dat kunt u ze koken. Het best kunt u ze fijnhakken om de kooktijd te verkorten. De warmte van het koken elimineert wel de vitamine C en een deel van de antioxidanten.

Radijzen

radis

De radijs is een groente uit de brassicaceae- of kruisbloemenfamilie, net als rucola en kolen. Het is een heel oud voedingsmiddel met een karakteristieke scherpe smaak. Radijzen zijn rijk aan vitamine C, kalium, ijzer en antioxidanten.

Radijzen bevatten proanthocyanidine en kaempferol, waarvan wordt aangenomen dat ze de ontwikkeling van bepaalde tumoren zouden kunnen remmen. Tal van onderzoeken suggereren dat de regelmatige consumptie van groenten uit de kruisbloemenfamilie gepaard kan gaan met een verminderd risico op longkanker, ovariumkanker, blaaskanker, borstkanker en kankers van het spijsverteringsstelsel.

astuces

Tip
Kijk uit met radijzen die te groot zijn: ze zijn vaak hol en smaakloos. Om de versheid van de radijs te beoordelen moet u op de toppen letten die groen en stevig moeten zijn.

Makreel

Maquereau

Makreel kunt u het hele jaar door kopen, maar in het voorjaar geven we de voorkeur aan verse vis uit de Noordzee.

Makreel is een vette vis, behoort tot de familie van de Scombridae, en wordt niet met uitsterven bedreigd.
De vette vis is heel rijk aan omega-3 vetzuren, waarvan we weten dat ze weldoend zijn voor de cardiovasculaire gezondheid, en ook  vitamine B 12, vitamine D, selenium, jodium, magnesium en fosfor.
Van alle vette vissoorten geniet makreel de voorkeur boven tonijn of zalm, omdat makreel minder vaak zware metalen bevat en andere stoffen die als kankerverwekkend worden omschreven. 
De rijkdom van de vis aan selenium, een krachtige antioxidant, zou het risico op prostaatkanker bij mannen en blaaskanker bij vrouwen kunnen helpen verminderen. 

astuces

Tip
Het is belangrijk om makreel binnen de 24 uur na het vissen te consumeren om het risico op een allergie te voorkomen. Een verse vis herkent u aan zijn heldere ogen en de stevigheid.

Lexicon

Anthocyaniden of anthocyanen: natuurlijke pigmenten van bladeren, bloemblaadjes en vruchten in de vacuolen van cellen. Anthocyanen zijn aanwezig in een aantal planten zoals bosbessen, bramen, kersen, blauwe druiven, bloedsinaasappel, aubergines, Vitelotte aardappelen, pruimen met diepe, blauwachtige kleuren. 

Anti-oxydanten: deze term omvat bepaalde vitamines, sporenelementen, bepaalde micronutriënten en micronutriënten die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn en die als gemeenschappelijk effect hebben dat ze de lichaamscellen helpen beschermen tegen het effect van vrije radicalen.  

Mutageen: mutaties bevorderend. 

Fenolen: in de natuur zijn het aromatische alcoholen die door planten worden geproduceerd. 

Quercetine: een uit planten afkomstige flavonol, behorende tot de klasse van de flavonoïden. 

 

Bronnen
D. Khayat et C. Khayat, La cuisine anticancer, Odile Jacob, 2016 ISBN: 987-2-7381-3375-5
Dr. G. Moreau en dr. O. Coudron, Mangez, votre santé va changer,  Racine, 2011, ISBN : 978-2-87386-719-5. 
Curated Tags

Onze publicaties