Juli 2023

 

Veronique, die in remissie is van borstkanker, slaagde er in om te stoppen met roken, grotendeels dankzij de hulp van haar vriendin Sandra.

"Mijn naam is Sandra, ik ben 48 en ik rookte alleen toen ik een tiener was en voordat ik mijn kinderen kreeg, dus stoppen met roken was niet moeilijk voor mij. Mijn vriendin Veronique daarentegen heeft altijd gerookt. Ik heb haar altijd gekend met een sigaret in haar hand, tijdens pauzes op het werk, thuis op het terras of op straat tijdens een feestje. Soms probeerde ze te stoppen, maar bij de geringste gelegenheid begon ze weer. Zes jaar geleden kwam de genadeklap: Veronique had borstkanker. Ze werd heel goed behandeld en haar borst werd verwijderd en gereconstrueerd. We belden en zagen elkaar vaak om te praten over ons leven, ons geluk en onze tegenslagen. Ze vroeg me ook om grapjes te vertellen, wat ons beter leek dan samen met haar huilen om haar lot.😉.

De dokters vertelden haar hoe schadelijk roken was voor haar gezondheid. Ze boden haar de hulp van een tabaksconsulent aan, maar ze zei dat ze daar nog niet klaar voor was, dat sigaretten in haar ongeluk een pleziertje waren dat ze zichzelf gunde.  Ook ik probeerde haar te overtuigen maar ik besefte dat het geen zin had om aan te dringen, omdat ik besefte dat het niet zou werken in haar gemoedstoestand. Begin dit jaar belde ze om te vertellen dat ze 'in remissie' was verklaard door haar arts. Dit gaf haar de kracht en de motivatie om twee goede voornemens te maken: gaan sporten en stoppen met roken. Ze vroeg me of ik haar wilde helpen met deze uitdagingen en ik zei graag ja. We hebben ons ingeschreven voor een Zumba-les en zijn samen gaan hardlopen, daarna gaan fietsen. Het is echt motiverend om samen te sporten en onze prestaties te vergelijken.  Wat roken betreft, heb ik me verdiept in de verschillende methoden die er zijn, hoe ik haar kan helpen, enz. En ik hoorde dat de Kankerstichting in mei de "Buddy Deal" organiseerde, een campagne om mensen te helpen stoppen met roken door iemand in hun omgeving te vragen, een ‘buddy’. Dus zou ik haar buddy worden en Veronique uitdagen om definitief te stoppen met roken.

Logodd-Buddy-Deal

We schreven ons in en kregen allebei advies, tips en trucs.  We zaten ook in een Facebookgroep waar we  ervaringen deelden met andere partners. Voordat ik begon, heb ik alle goede redenen om te stoppen met roken bestudeerd, en de kleine dingen die je kunt doen om je hersenen af te leiden van het verlangen om te roken bijvoorbeeld. Op 1 mei gaf ik Veronique een takje lelietjes-van-dalen met een briefje waarin ik haar vertelde hoeveel ze voor me betekende, hoezeer ik haar veerkracht bewonderde. En ook al maak ik het haar soms moeilijk, maar dat was omdat ik om haar gaf, omdat ik wilde dat ze gezond was en dat we nog heel lang een prachtig leven zouden hebben. Dus begonnen we ons dagelijkse ritueel van WhatsApp-berichten, soms visueel, soms alleen tekst. Elke ochtend stuurde ik een "ik reken op je" berichtje en elke avond stuurde zij een "je kunt op me rekenen" berichtje.

Aan mijn kant was het vaak een cijfer over de risico's van roken of de voordelen van stoppen, en aan haar kant was het haar score van uren en dagen zonder roken, soms met een klein berichtje over haar stemming, haar moeilijkheden. Vandaag hebben we al 50 dagen niet gerookt gevierd en bedachten we een manier om 100 dagen te vieren en blijven we elkaar elke zondag berichtjes sturen. Als we aan het sporten zijn, laat ik nooit na om haar te wijzen op de verbetering van haar ademhaling en haar uiterlijk, en ik zeg haar dat ze lekker ruikt!

Ze weet dat ze op mijn vriendschap kan rekenen in moeilijke tijden, maar ik weet ook dat ik haar kan bellen als ik een dipje heb. We zijn buddy sisters forever 😉. »

 

Tips van Sandra

  • Informeer u over alle goede redenen om te stoppen met roken.
  • Aarzel niet om samen met uw buddy naar een tabakoloog te gaan.
  • Durf uw gevoeligheid te tonen, durf uw vriendschap of liefde te verklaren, maar verval niet in medelijden of manipulatie.
  • Wees beschikbaar en luister naar de behoeften en problemen van de persoon die stopt met roken. 
  • Benadruk de geboekte vooruitgang en de voordelen van het stoppen met roken.
  • Vier succesvolle stappen.
  • Vermaak of verstrooi de persoon als hij of zij ontwenningsverschijnselen heeft of dreigt op te geven.

 

LEES OOK

https://prod.dol.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/komaf-maken-met-toxische-emoties-met-eft

https://prod.dol.myhealthmylife.be/nl-be/mijn-lichaam/hydrateren-zoals-het-hoort


 

Curated Tags

Onze publicaties