Ongeacht leeftijd en geslacht hebben twee op de drie patiënten last van huidproblemen als gevolg van de behandelingen die ze krijgen. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe u uw huid goed kunt verzorgen. 

Dr. S. Audali

Tot niet zo lang geleden ondergingen de meeste kankerpatiënten chemotherapie en/of bestraling. Tegenwoordig zijn er nieuwere behandelingen die doeltreffend zijn en beter verdragen worden maar die agressief voor de huid kunnen zijn. Dit kan het geval zijn voor immunotherapie en hormoontherapie.

Iemand die behandeld wordt voor kanker geeft meestal niet veel om de conditie van zijn huid. Vaak hebben patiënten meer aandacht voor andere aspecten van hun gezondheid dan voor iets wat ten onrechte als louter esthetiek beschouwd wordt. De huid is een orgaan op zich -én het grootste orgaan- dat verschillende vitale functies vervult:

 • Bescherming tegen de omgeving, uitdroging, zonlicht ...
 • Waarneming en gevoeligheid, via de vele zenuwuiteinden die de huid bevat.
 • Een impact op het algemeen metabolisme, via thermische regulatie via transpiratie, de synthese van vitamine D onder invloed van zonnestralen,
 • De sociale en psychische impact van het uiterlijk. 

Neveneffecten van de behandelingen 

De bijwerkingen variëren al naar gelang de behandeling en het huidtype van de patiënt, maar vaak wordt ze droog, strak, soms jeukend of zelfs schilferig. In het algemeen wordt de huid aanzienlijk kwetsbaarder en gevoeliger. Daarom moet de huid verzorgd worden met geschikte hydraterende crèmes en beschermd worden tegen zonnebrand en irritaties. 

Opgelet !! Bij bepaalde behandelingen zijn er soms specifieke maatregelen voor de huid. Volg altijd de aanbevelingen van uw zorgteam en aarzel niet om vragen te stellen. 

Advies van dermatologen 

De eerste regel is het u eigen maken van nieuwe, gebruiksvriendelijke gewoonten die op lange termijn kunnen worden aangehouden. Om dit te kunnen doen, moet u uw routines vereenvoudigen, maar de juiste producten gebruiken, elke dag, zonder uitzondering. 

Douche
 • Bij het douchen:
  • Geef de voorkeur aan fysiologische zeep of een neutrale reinigende crème. 
  • Vergeet schuimbaden met synthetische parfums, ook al staat er op de verpakking dat ze ‘zacht voor de huid’ zijn. 
  • Neem liever een korte douche dan een lang bad. 
  • Spoel de huid met lauw water (minder agressief dan warm of heet water) en dep de huid droog met een zachte handdoek. 
Après la douche
 • Na het douchen: 
  • Hydrateer de huid met een voedende crème of balsem, liefst zo natuurlijk mogelijk. Begin met uw benen en eindig met uw hals. En vergeet niet uw voeten en handen te hydrateren. 
beauty
 • Het gelaat: 
  • Het gelaat moet elke dag worden gehydrateerd met een product dat geschikt is voor de kwetsbare huid en dat idealiter geen kleurstoffen, parfum of allergenen bevat. 
  • Bewaar het product in de koelkast voor een aangenaam verfrissend effect. 
  • Bescherm uw huid elke dag met een hypoallergeen product dat ook beschermt tegen de zon. Controleer de houdbaarheidsdatum voor gebruik. 
  • Make-up mag, maar kies voor zo biologisch mogelijke producten. 

Tip van een professional: hoe korter de lijst van ingrediënten van een product, hoe beter. Geef de voorkeur aan hypoallergene producten voor de gevoelige of atopische huid en kies voor een aangename textuur.

Soleil
 • Zonbescherming:

Door kankerbehandelingen wordt de huid veel gevoeliger voor zonnebrand en pigmentvlekken. Het is daarom essentieel om het volledige lichaamshuid te beschermen bij blootstelling aan Uv-stralen. Denk er ook aan om uw hoofdhuid te beschermen als u kaal bent of draag een hoed of petje. 

Vandaag zijn er tal van zonneproducten in alle vormen en voor alle activiteiten. Maar opgelet: het is belangrijk om de producten niet te gebruiken na de houdbaarheidsdatum (sommige stoffen zoals octocryleen lijken na een jaar kankerverwekkend te worden). 

Bronnen: 

https://www.e-cancer.fr

J.C. Mino et C.Lefère, Vivre après un cancer – favoriser le soin de soi, Ed. Dunod, ISBN 13- 9782100745869

Alles over kanker. Huidverzorging. 

https://www.allesoverkanker.be/huidverzorging

Goed verzorgd, beter gevoel. Schoonheidstips voor mensen met kanker

https://www.kanker.be/sites/default/files/publication/4.2.3.nl_-_schoonheidsgids_-_2018-04.pdf

Curated Tags

Onze publicaties