“Dansen is een perfecte combinatie van inspanning en ontspanning”, zo zegt Monique Melotte, licentiate Lichamelijke Opvoeding, geaggregeerde hoger secundair onderwijs en licentiate Kinesitherapie, fysiotechniek en rehabilitatie, allemaal aan de KU Leuven. Ze heeft meer dan dertig jaar ervaring als docent in de dans en de danspedagogiek en dat zowel voor baby’s (mét mama of papa), jongeren en niet zo jongeren tot en met reumapatiënten. “Als basis voor mijn lessen doe ik veelal een beroep op de principes van Laban, Rudolf Von Laban (1879-1958), een Hongaarse dansleraar en danstheoreticus. Zijn studie van de beweging diende onder meer als basis voor de moderne Centraal Europese dans. De danser meer bewust maken van en meer controle geven over zijn bewegingen, dat was een van zijn doelen. Zo ook bij Monique Melotte. “Het is de bedoeling dat de ‘dansers’ zich meer bewust zijn of worden van hun hele lichaamshouding en dat ze zich goed of beter ‘in hun vel’ voelen’. Daar is dans het perfecte middel voor.” 

Danse

Voor haar lessen expressiedans maakt Melotte gebruik van een mengeling van volksdans, moderne dans, elementen uit de Afrikaanse dans, jive, en ga zo maar door. Ze is er van overtuigd dat iedereen kan dansen, of leren dansen. Speciaal voor MHML geeft ze lesjes voor beginners. ‘Carry On’ van JJ Cale, Dernière Danse van Indila en een dosis Bob Marley. Het begint telkens met één beweging en daarna volgen de variaties (trager, sneller, naar voor, achter, eerst stappen, dan een pasje er tussendoor, dan de heupen, de bekkenbodemspieren, de armen erbij enz. Het is ook duidelijk dat ‘het niveau’ makkelijk kan aangepast worden aan dat van de danser, ook als je geen natuurtalent bent. 

“Dansen bezorgt mij het hoogste gezondheidsgevoel”, zo zegt Monique Melotte. “Dansen is herademen, niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, het is inspannend en ontspannend tegelijk. Ook voor oudere mensen, mensen die kanker hadden of hebben en mensen in een rolstoel”, zo weet ze uit ervaring. “Een correcte houding en ademhaling maakt je ook meer zelfbewust in het algemeen en dat komt op zijn beurt ook het welzijnsgevoel ten goede”.

Curated Tags

Onze publicaties