“Een kankerdiagnose en -behandeling roept bij velen heftige emotionele stress en spanning op. ‘Mindfulness kan mensen met kanker en hun naasten helpen om anders met die stress om te gaan en om de spanning te verminderen.” Dat zegt dr. Edel Maex, psychiater en mindfulnesstrainer aan ZNA Middelheim (Antwerpen) op de site van Kom Op Tegen Kanker.

edel-maex-mindfulness-alles-over-kanker


“Een bepaalde manier om met de dingen om te gaan die op ons pad komen”, zo omschrijft Edel Maex mindfulness. “Je geeft daarbij gelijke aandacht aan prettige en onprettige gevoelens en gedachten. Daarom noem ik het ‘open’ aandacht. Het is tegelijk ook ‘milde’ aandacht. Onbevangen en open alles wat zich aandient in je aandacht toelaten, is onmogelijk zonder een grote dosis mildheid, vriendelijkheid, mededogen en respect voor jezelf. Mensen zeggen vaak “Ik wil niet meer aan de onprettige dingen denken, ik zou die uit mijn hoofd willen zetten”. Dat gaat niet, zeker niet als je kanker hebt of als iemand met wie je je sterk verbonden voelt kanker heeft. Je kan zoiets ernstigs als kanker niet wegduwen of aan de kant schuiven. Ik noem dat de klip van het negeren. De andere klip is overspoeld worden door dat wat je overkomt en wat dat met je doet, erdoor meegesleept worden en erin verloren lopen. Mindfulnessmeditaties kunnen helpen om tussen die twee klippen door te varen, om de middenweg te volgen en zelf aan het stuur te blijven zitten.”

Het volledige interview leest u hier: https://www.allesoverkanker.be/dokter-edel-maex-over-mindfulness-en-kanker

Op de site van Kom op Tegen Kanker vindt u ook tips voor boeken over mindfulness, apps, sites, oefeningen op YouTube en trainingen.

mindfulness-kanker-edel-maex


Lezen: Mindfulness bij borstkanker

Nathalie Cardinaels is klinisch psycholoog, cognitief gedragstherapeut, mindfulness- en compassietrainer. Ze heeft jarenlang gewerkt met mensen met kanker in een algemeen ziekenhuis en is nu psycholoog en cognitief gedragstherapeut bij een tweedelijns gespecialiseerde GGZ-instelling in Nederland die zich richt op de behandeling van burn-out, medisch onverklaarde klachten, angst en depressie. Daarnaast coördineert ze de psychologenpraktijk De Meiboom en trainingsbureau Mild & Mindful in Hasselt.

“Vandaag loopt ongeveer één op acht vrouwen het risico ooit in haar leven borstkanker te ontwikkelen. Wanneer je ermee geconfronteerd wordt, komt er veel op je af. Zelfs na de behandeling is het zoeken hoe je leven weer op te pakken. Het eerste deel van dit boek is een praktische en emotionele handleiding die nuttig is tijdens en na je behandeling. In het tweede deel leer je hoe je een andere relatie met je lichaam, gedachten en emoties kan aangaan dankzij Mindfulness-Based Stress Reduction. Hierbij wordt specifieke aandacht gegeven aan hoe je mindfulness kan integreren in je dagelijkse leven”, aldus Cardinaels.

“Dit boek is bedoeld voor mensen die getroffen zijn door borstkanker en meer bewust in het leven willen staan. Door middel van de oefeningen en tips in het boek leer je anders om te gaan met de gevolgen van je borstkanker door rust te vinden in de onrust. Verder wordt onder andere ook aandacht besteed aan intimiteit en seksualiteit, borstkanker bij mannen en hoe de omgeving best met jouw situatie omgaat. Hulpverleners kunnen dit boek gebruiken om samen met de persoon met borstkanker mindfulnessvaardigheden te trainen.”  Dit boek is eveneens verkrijgbaar als e-book.

Nathalie Cardinaels. Mindfulness bij borstkanker. Gids tijdens en na je behandeling. Acco.

https://www.mildenmindful.be/

mindfulness-bij-borstkanker-nathalie-cardinaels
Curated Tags