Mechelen, een verborgen parel  

Het Kunstuur stelt topwerken tentoon uit de periode 1880 - 1950. Het is een heel aparte beleving. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Belg. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor een uur betoverende kunst in een historische locatie, de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren. 

 

Kunstuur: een uur kunst

Het Kunstuur stelt topwerken tentoon uit de periode 1880 - 1950. Het is een heel aparte beleving. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Belg. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor een uur betoverende kunst in een historische locatie, de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren. 

U kunt er werk bewonderen van Rik Wouters, Emile Claus, Constant Permeke, Floris Jespers, James Ensor, Gustave De Smet, Xavier Mellery. Meer dan twee derde van de schilderijen komt uit privébezit en is nog maar zelden aan het publiek getoond. De andere werken zijn bruiklenen van Belgische en Franse musea.

Een bezoek aan Het Kunstuur duurt exact één uur. Om de 20 minuten kunnen maximaal acht bezoekers genieten van een intimistische beleving. Op voorhand boeken via de website is dus een must, evenals op tijd komen!

De Heilige Geestkapel werd gebouwd op het eind van de dertiende eeuw en is sinds 1938 een beschermd gebouw. In het begin werden in deze gotische kapel missen opgedragen en aalmoezen uitgereikt. Tussen 1972 en 2013 waren kapel en huis de thuishaven van het Mechelse Stadspoppentheater.

Romboutstoren

Omstreeks 1452 wordt de eerste steen van de huidige Sint-Romboutstoren gelegd. Het plan is een toren van zo’n 167 meter hoog, maar hij wordt niet hoger dan  97 meter.

De huidige toren omvat de kraankamer, smidsekamer, klokkenkamer, uurwerkkamer, beiaardkamer met twee beiaarden, askelder en geeft uit op de Skywalk die de stad overziet.

Als onderdeel van een groep van 56 belforten en kerktorens in België en Frankrijk is de toren opgenomen op de lijst van werelderfgoed van Unesco.

cathédrale mechelen

 

Beiaardstad

Tijdens een bezoek aan Mechelen zult u altijd vergezeld worden door klokkenmuziek. De stad mag zich met maar liefst zes beiaarden een echte ‘beiaardstad’ noemen.  2022 zal overigens in teken staan van de 100ste verjaardag van de Mechelse beiaardschool.

https://www.mechelen.be/beiaardstad

carillon mechelen

 

Speelgoedmuseum

In het Speelgoedmuseum in Mechelen kunt u één van de meest uitgebreide speelgoedcollecties bewonderen. Verspreid over een oppervlakte van maar liefst 7000m2 vind je speelgoed van over de hele wereld, van vroeger en nu. De charme ervan wordt nog extra in de verf gezet door het aangepast kader.

Het Speelgoedmuseum doet meer dan het tentoonstellen van speelgoed. Als knooppunt tussen de speelgoedindustrie en de culturele sector beschikt het museum immers over enorm veel informatie met betrekking tot spel en speelgoed.

http://www.speelgoedmuseum.be/index.html

jouet mechelen

 

Kazerne Dossin

Op 1 december 2012 opende in Mechelen Kazerne Dossin. Een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Kazerne Dossin is voor België een unieke herinneringsplaats.

Om huidige en toekomstige generaties de historische betekenis van deze plaats te duiden en thema's als racisme, uitsluiting en mensenrechten aanschouwelijk te maken, werd een gloednieuw museum gebouwd. De combinatie van het historische verhaal van de Holocaust in België met het thema mensenrechten maakt van Kazerne Dossin een uniek project. Het unieke ontwerp voor het nieuwe museum is van de hand van toparchitect en voormalig Vlaams bouwmeester bOb Van Reeth.

caserne dossin

 

De eerste verdieping van het museum staat in het teken van de Belgische situatie begin jaren '40. De tweede verdieping gaat dieper in op massale discriminatie van Joden en zigeuners en de derde verdieping gaat in op de georganiseerde vernietiging van een hele bevolkingsgroep. Op de vierde verdieping is er een ruimte waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden.

Op elke verdieping wordt de link gelegd naar hedendaagse verhalen die te maken hebben met mensenrechten. Daarnaast komt de bezoeker op elke verdieping de verhalen tegen van vijf getuigen. Getuigen die de deporatie van Mechelen naar Auschwitz overleefden, in het verzet werkzaam waren of onderdoken voor de bezetter. Hun verhalen vormen de rode draad doorheen het museum.

https://www.kazernedossin.eu/NL/

https://www.kazernedossin.eu/NL/Agenda/Tijdelijke-tentoonstellingen/Overzicht/FakeImages

 

Voor meer informatie:

https://visit.mechelen.be/

 

Curated Tags