November 2021-

Na vijf jaar renovatie opende het Africa Museum op 8 december 2018 opnieuw de deuren. De grote uitdaging van deze renovatie was vooral om een ​​eigentijdse en gedekoloniseerde visie op Afrika te tonen, maar ook om met behulp van nieuwe technieken dit museum in Tervuren virtueel toegankelijk te maken.

logo africa

Wilt u meer weten over Congo en Rwanda, over hun onafhankelijkheid? Over de koloniale geschiedenis van België? Het Africa Museum beschikt over video's en podcasts waar u thuis van kunt genieten.

Congolese verhalen

 

image 2 femmes congolaise

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het hoofdgebouw van het museum en de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid van de DRC, is er de tentoonstelling ‘Indépendance. Congolese verhalen'  die aantoont hoe de Congolezen de onafhankelijkheid beleefden en hoe ze zich die vijftig jaar na de gebeurtenis herinneren. Door de Congolezen die deze periode hebben meegemaakt te interviewen en te putten uit artistieke en populaire voorstellingen, werpt de tentoonstelling een unieke kijk op een periode waarin de Congolese natie ontstond.

U kunt deze tentoonstelling virtueel ontdekken, tal van video- en audiofragmenten incluis:    https://independance.africamuseum.be/nl/multimedia
 

Verteld verleden tijd

‘Tout passe, sauf le passé | Verteld verleden tijd’ is een reeks tweetalige   (Nederlands/Frans) podcasts.

Welke objecten kunnen ons helpen om het koloniale verleden van België beter te begrijpen? En welke belangrijke verhalen vertellen deze voorwerpen over de kolonisatie? Historici en sociale wetenschappers van het Africa Museum delen het verhaal achter een voorwerp. Aan de hand daarvan belichten ze fundamentele aspecten van de kolonisatie.

Om naar te luisteren wanneer u wilt:   https://www.africamuseum.be/nl/learn/podcasts/tout-passe-sauf-le-passe

Talking Objects

Dwaal mee rond in de laboratoria, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en ontmoet de wetenschappers die hier werken. Ontdek in deze Engelstalige podcastreeks de fascinerende verhalen achter acht objecten, die elk door een wetenschapper werden uitgekozen.

https://www.africamuseum.be/nl/learn/podcasts/talkingobjects

 

africa-museum-tervuren-talking-objects

 

MuseumTalks

Ontdek het museum achter de schermen in video’s – in het Nederlands of het Frans- en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

https://www.africamuseum.be/nl/learn/museumtalks

africa-museum-vrt-museum-talks

 

 

 

Curated Tags