Bieten en broccoli zijn groenten die ook in België lokaal worden gecultiveerd en verkocht worden.  Maar veel mensen zijn niet echt dol op de klassieke bereidingen met bieten of broccoli. MHML geeft u twee recepten die gezonde voeding en een originele keuken combineren.
Doumé

Bietentaart met geitenkaas

tarte-chevre-betteraves-preparation
tarte-chevre-betteraves-suite

Ingrediënten (voor vier personen – 500 kcal)

Deeg:
180 gr bloem
10 gr maanzaad
100 gr boter
1 eigeel
½ theelepel zout

Vulling:
150 gr sjalotten
1 eetlepel olijfolie
1 klontje boter
500 gr gekookte bieten
2 eieren
70 ml melk
200 ml light room
120 gr verse geitenkaas
bieslook, peterselie, zout, peper

  • Voor het deeg: meng de bloem, maanzaadjes en tijm in een kom. Voeg zout, peper en in kleine blokjes gesneden boter toe. Klop de eidooier en twee eetlepels koud water los en voeg de vloeistof toe aan het beslag. Meng goed en maak een bal van het deeg dat u 20 minuten in de koelkast bewaart.
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Bak de sjalotten goudbruin in een pan met olijfolie op een laag vuur.
  • Vet een taartvorm in en leg het deeg erin dat je uitrolt tot een dikte van minder dan 1 cm. Prik er gaatjes in met een vork en bak het 15 minuten in de oven met steunvulling (keramische knikkers, rijst of peulvruchten) en dan nog eens 15 minuten tot het deeg licht goudbruin is. Haal het deeg uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 170°C.
  • Maak inmiddels de vulling: snijd de bieten in schijfjes in de vorm van halve cirkels. Meng in een kom de eieren, melk, room, de helft van de verkruimelde geitenkaas, peterselie, een beetje bieslook en sjalotten.
  • Giet de bereiding op het deeg en voeg dan de plakjes biet en de rest van de verkruimelde geitenkaas toe. Bak gedurende 30 minuten in de oven.
  • Deze taart kunt u zowel warm als een dag later koud eten.
tarte-chevre-betteraves-final

 


Pesto de broccoli

pesto-brocoli-ingredients
pesto-brocoli-preparation

Ingrediënten (voor vier personen – 315 kcal)

350 g broccoli (roosjes)
1 teentje knoflook
80 gr pijnboompitten
40 gr Parmezaanse kaas
10 gr verse basilicum
4 eetlepels olijfolie
zout en peper

  • Stoom de broccoli ongeveer tien minuten. Als je geen stomer hebt, gebruik dan een pan met water.
  • Meng in een blender de broccoli, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas  of gebruik een vijzel.
  • Voeg de gehakte basilicum en olijfolie toe, breng op smaak en mix tot de groene pasta glad is.
pesto-brocoli-final

Eet de pesto met pasta, als dipsaus of op een toastje. U kunt de pesto ook invriezen.

 

Referentie:  D. Khayat et C. Khayat, La cuisine anticancer, éd Odile Jacob, 2016. ISBN: 987-2-7381-3375-5.
Curated Tags

Onze publicaties