Er zijn duizenden recepten met jonge verse uien of tomaten, twee heel populaire voedingsmiddelen. Maar wij bieden u twee originele recepten aan om u, uw naasten of uw gasten te verrassen en te verwennen. 

Redactie: Doumé

Tomatenconfituur

Confiture etape 1
Confiture etape 2
Confiture etape 3

Ingrediënten (voor 1 potje – 146 kcal)

1 kg tomaten
40 gram boter
1 theelepel kaneel
50 gram agavesiroop (Belgisch alternatief: Luikse siroop)
2 eetlepels sesamzaadjes 

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Pel de tomaten. Dat kan makkelijker door met een mesje een kruis te maken op de onderkant van de tomaat, ze 20 seconden onder te dompelen in kokend water en ze daarna in koud water te dompelen, de schil komt er moeiteloos af. 
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees van de tomaten fijn.
  • Smelt de boter in een pan, voeg het tomatenvlees toe en bak het een paar minuten bruin op middelhoog vuur. Voeg de kaneel toe.
  • Laat sudderen tot al het water verdampt is (minder vloeibare consistentie), voeg de siroop toe en verlaag de temperatuur.
  • Laat dit mengsel 20 tot 30 minuten op een laag vuur pruttelen tot de tomaten karamelliseren (donkerder van kleur maar niet verbrand). 
  • Gril ondertussen de sesamzaadjes in een schaal in de oven op 180° gedurende 5 à 10 minuten.
  • Voeg de sesamzaadjes toe aan de confituur, giet het in een jampot en geniet van de jam op kamertemperatuur.

We denken er niet altijd aan, maar in feite zijn tomaten fruit! Je kan er dus ook een klassieke zoete confituur van maken! 
Deze confituur past perfect bij aperitiefhapjes, maar ook bij gerechten met vis, vlees, pasta of puur! 


T2  Croustade met lente-ui 

Confiture Tomates 5

 La croustade aux jeunes oignons

Croustade etape 1
Croustade etape 2
Croustade etape 3

Ingrediënten (4 personen – 400 kcal)

300 g bloem (bij voorkeur volkorenbloem)
190 ml kokend water
6 soeplepels sesamolie
120 gram (een mooi bosje) lente-ui
Fleur de sel  (een soort zeezout)  

Voeg geleidelijk het kokende water toe aan de bloem tot een homogeen en plakkerig deeg is verkregen. Kneed het deeg tot het niet meer kleeft (ongeveer 10 minuten met de hand). 

  • Leg de deegbal in een grote geoliede kom en laat 45 minuten rusten.
  • Hak de lente-ui in dunne ringetjes.
  • Verdeel het deeg in 8 kleine balletjes en rol de balletjes uit tot pannenkoeken met een diameter van ongeveer 20 cm.
  • Bestrijk de pannenkoeken met sesamolie en plakjes lente-ui en een beetje zout.
  • Rol elke pannenkoek op tot een rol, vervolgens in een spiraal en druk hem weer plat met de hand tot een broodje van ongeveer 12 cm in doorsnee.
  • Bak de broodjes in een licht geoliede pan op middelhoog vuur gedurende 5-7 minuten per kant.

Snij het brood in vieren en geniet ervan, bij het aperitief of als bijgerecht.  

Naar Prof. D. Khayat et C. Khayat, La cuisine anticancer, éd Odile Jacob, 2016 ISBN: 987-2-7381-3375-5. 

Croustade 5
Curated Tags

Onze publicaties